Teknoloji

Twitter Periscope servisini kapatıyor, canlı yayınlar ise devam edecek

twitter periscope

Twitter, Periscope servisini kapatacağını açıkladı. Şirket, Türkiye’de marka tescili nedeniyle Scope adıyla hizmet veren servisin tüm uygulamalarını Mart 2021 itibarıyla kapatıyor. Ne var ki Twitter, ana Twitter uygulamasına entegre edilmiş Canlı Yayın özelliği üzerinden canlı video akışı sunmayı sürdürecek.

Şirket konuyla ilgili olarak yayınladığı bir blog yazısında “Periscope uygulaması sürdürülemez bir bakım modu durumunda ve bir süredir durum öyle.” dedi. “Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, kullanımın azaldığını gördük ve uygulamayı destekleme maliyetinin yalnızca zaman içinde artmaya devam edeceğini biliyoruz.”

Periscope mart ayına kadar açık kalacak olsa da şirket, bugün kullanıma sunulan en son uygulama güncellemeleriyle birlikte yeni hesap kayıtlarını engellemeye başladı. Kullanıcılar, gelecek yıl uygulama kapatılmadan önce hem Periscope videolarını hem de verilerini içeren bir arşivi indirme şansına sahip olacaklar. Ek olarak, Periscope web sitesi “herkese açık yayınların salt okunur arşivi” olarak hizmet vermeye devam edecek.

Ayrıca Periscope, şirketin takipçilerin kendilerine verilen ipuçlarını bahşişle ödüllendirdiği “Süper Yayıncılar” arasında olmak amacıyla başvuruda bulunmaları için gereksinimlerini hafifletecek. Yayıncıların bahşiş ödemelerini bitirmeleri için 30 Nisan 2021’e kadar zamanları olacak.

Twitter, Periscope’u Mart 2015’te, canlı yayın hizmetleri henüz popüler hâle gelmeden önce satın almıştı. Üstelik hizmet henüz faaliyete geçmemişti. Periscope, Twitter’ın hatırı sayılır sosyal varlığının arkasındaki tüm gücüyle o ayın sonunda piyasaya sürülecekti. Ancak Periscope’un o zamanki tüm popülerliğine karşın, Twitch veya YouTube gibi ortamlar, oyuncuların da katkısıyla daha popüler canlı yayın ortamları hâline geldi.

Twitter, canlı yayın özelliğini Aralık 2016’da “Periscope tarafından desteklenmektedir” olarak tanımlanan bir özellik ile ana Twitter uygulamasına entegre etti. O zamandan beri “Periscope’un temel özelliklerinin çoğunu” Twitter Live’a taşındı. Periscope’un ayrı bir hizmet olarak faaliyetine devam etmeyecek olması, gelecekte bu canlı yayın işlevini daha da geliştirme işine daha iyi odaklanmasına olanak tanıyacaktır.

İLGİLİ HABERLER