Manşetler

Periscope’un adı Türkiye için değişti, Scope oldu

twitter periscope

periscope-scope-uygulama-020417Twitter’ın sahibi olduğu canlı yayın uygulaması Periscope hakkında var olan marka ihlâli davası kapsamında İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi ihtiyati tedbir kararı vermiş ve bu kararın uygulanması için 31 Mart 2017 tarihinde Erişim Sağlayıcıları Birliği’ni bilgilendirmişti. Bunun ardından periscope.tv ve @periscopeco Twitter hesabı için erişim engelleme kararı uygulanmaya başlamıştı.

Twitter, marka kullanım anlaşmazlığından doğan bu erişim engellemesinin etrafından dolaşmak için, Periscope’un adını sadece Türkiye için değiştirdi ve Scope yaptı. Yeni ad, iOS ve Android uygulamalarına gelen güncellemeyle birlikte mobil uygulamalara yansıtıldı. Ayrıca periscope.tv alan adında hizmet veren siteye alternatif olarak da pscp.tv alan adında, Türkiye’ye özel bir site açıldı. periscope.tv adresi de bu siteye yönlendiriliyor.

Periscope bu şekilde, Scope adıyla Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Bu arada BTK’dan da konuyla ilgili olarak bir açıklama yapıldı. Açıklama metni aşağıda yer alıyor.

Twitter’a ait “periscope.tv” isimli internet sitesine ve @periscopeco Twitter kullanıcı hesaplarına marka tecavüzü yapıldığı gerekçesiyle İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından ihtiyati tedbir kapsamında erişim engelleme kararı verilmiş ve uygulanmak üzere 31 Mart 2017 tarihinde Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmiştir.

Bilindiği gibi İnternet ortamında bulunan yasadışı içeriklere yönelik erişimin engellenmesi kararları 5651 sayılı Kanuna ve diğer bazı kanunlara dayalı olarak mahkemeler ve ilgili kurumlarca verilebilmektedir. Bu kararların konuları, kapsamı, yetkili merciler, karar verilme ve uygulanma şekli ve süresi gibi hususlar ilgili mevzuatta yer almaktadır.

Bu kapsamda, “periscope.tv” alan adı ve @periscopeco Twitter hesabı için ilgili mahkeme tarafından verilen erişim engelleme kararının ardından, Twitter şirketi, globalde “Periscope” olarak yer alan uygulamanın adını Türkiye?de “Scope” olarak değiştirmiştir. Uygulamanın web sitesinin alan adını ise “pscp.tv” yapmıştır. Ayrıca, erişim engelleme kararına konu @periscopeco Twitter hesabını Türkiye kullanıcılarının erişimine kapatmıştır.

Türkiye’de faaliyet gösteren bir ajans olan ve web sitesine www.periscope.com.tr adresinden erişilen Periscope adlı şirket, mahkemeye başvurarak canlı yayın servisinin tescilli markasını ihlâl ettiği yönünde şikayette bulunmuştu.

İLGİLİ HABERLER