Teknoloji

Turkcell çocukları dijital dünyaya “Dijital Zekâ DQ” ile hazırlayacak

turkcell dijital zeka dq
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Turkcell çocukların dijital dünyaya daha iyi şekilde hazırlanmaları amacıyla dijital vatandaşlık eğitiminin verileceği yeni bir program başlattı. DQ Enstitüsü ile birlikte hazırlanan “Dijital Zekâ DQ” isimli program, çocukların oyunlarla dijital kimlik kazanmasına yardımcı olacak. Turkcell Dijital Zekâ DQ programını çocuklara hem mobil uygulama hem de web sitesi yoluyla ulaştıracak.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, projenin duyurusu için gerçekleştirilen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: “Akıllı cihazlar sadece 10 yıldır hayatımızda ve şu an 10 yaşında olan çocuklar bu teknolojiyi deneyimleyen ilk kuşak. Dijital dünya ve teknoloji, çocuklar için olağanüstü fırsatların yanı sıra bazı riskleri de barındırıyor. Öğrenciler keşfetmek, iletişime geçmek ve öğrenmek için internetin ve mobil teknolojilerin gücünü kullanıyor. Ancak bu durum sanal zorbalık, mahremiyet sorunları, internette güvenilir kaynak bulmanın güçlüğü gibi pek çok problemi de, ailelerin ve eğitimcilerin gündemine taşıyor. Çocuklarımızı vakit kaybetmeden sanal risklere karşı bilinçlendirmek ve geleceğe hazırlamak zorundayız. Dijital Zekâ Küresel Etki Raporu Araştırması’nın sonuçlarına baktığımızda Türkiye’de çocukların siber tehditlere maruz kalma olasılığı yüzde 47. Bu risk oranını en düşük düzeye indirmeliyiz, DQ ile hedefimiz budur. Turkcell olarak çocuklarımıza güvenli öğrenme alanları yaratarak Türkiye’nin dijital dünyada söz sahibi olması için var gücümüzle çalışmaya, projeler üretmeye devam edeceğiz.”

Dijital Zekâ (DQ) kavramının mimarı olan Güney Koreli bilim insanı Dr. Yuhyun Park ise projeyi şu sözlerle anlattı: “Sizler çok özel bir jenerasyonsunuz, elinizdeki telefon ve tabletler hem milyonlarca kişiye açılıyor hem de dünya tarihinin tüm bilgi birikimine. Geçmişin kralları bile bu imkana sahip değildi. Elinizde büyük bir güç var ama bu gücü nasıl doğru kullanacağınızı öğrenmelisiniz. İşte Dijital Zekâ platformunu bu amaçla oluşturduk. Ayrıca 3 başka avantajınız daha var. Atatürk, Fatih Sultan Mehmet ve Muhteşem Süleyman bu topraklardan çıktı. Bu topraklar müthiş liderler çıkarma potansiyeline sahip. Stratejik lokasyonunuz var ve bu topraklarda bilgeliğe çok değer veriliyor. Dijital Zeka tamamen bilgelikle alakalı. Sizler de geleceğin dijital liderleri olabilirsiniz. Oyun tabanlı bir eğitim sistemi olan DQ, çocuğun dijital zekasını ölçümlüyor ve aynı zamanda hem aileleri hem de okulları eğitim sürecinin içine dahil ediyor. Proje ile çocuklar eğitime interaktif bir şekilde katılıyor, animasyonlar, çizgi romanlar, oyunlar ve basılı eğitim materyaller ile eğitimleri destekleniyor. Bu özellikleri sayesinde DQ, UNESCO tarafında onaylanan tek dijital zeka eğitim içeriği olarak dikkat çekiyor.”

Dijital Zekâ programı çerçevesinde çocuklara aşağıdaki sekiz başlık altında eğitim verilecek:

  • Dijital Vatandaşlık Kimliği: Kişinin çevrimiçi kimliğini ve itibarını yaratıp yönetebilme yeteneği.
  • Ekran Süresi Yönetimi: Kişinin dijital cihazları ve medyayı, çevrimiçi ve dışındaki hayatı arasında sağlıklı bir dengede koruyarak, denetim altında kullanabilmesi.
  • Siber Zorbalık Yönetimi: Çevrimiçi ortamda karşılaşılabilecek siber zorbalık, cinsel istismar amaçlı yaklaşım ve radikalleşme gibi tehditlerin yanı sıra şiddet ya da müstehcenlik bakımından sorunlu içeriklerle başa çıkabilme, bu tehditlerden kaçınma ve etkilerini en aza indirme.
  • Siber Güvenlik Yönetimi: Hack’lenme, sahtekarlık, zararlı yazılım gibi siber tehditleri algılayabilme, verilerin korunması için en doğru hamleyi yapıp, uygun güvenlik araçlarını kullanabilme.
  • Dijital Empati: Çevrimiçi ortamlarda aynı duyguyu paylaşarak başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilme.
  • Dijital Ayak İzi Yönetimi: Dijital dünyada bırakılan ayak izlerini anlamak, yönetmek ve gerçek dünyada karşılaşılabilecek sonuçlarını öngörerek yönetebilme.
  • Eleştirel Düşünme: Dijital ortamda içerik bulma, yaratma, değerlendirme, paylaşma ve ondan yararlanma.
  • Gizlilik Yönetimi: Özel hayatın gizliliği hakkı, fikri mülkiyet hakkı, ifade özgürlüğü ve nefret söyleminden korunma gibi kişisel ve yasal hakları anlama ve savunabilme.

Turkcell Dijital Zekâ DQ programına internet sitesi, iOS ve Android uygulamaları üzerinden erişilebilecek.

İLGİLİ HABERLER