Manşetler

Türk Telekom’un milli dijital klavyesi Tambu ilk yılını nasıl geçirdi?

tambu 1. yıl

tambu 1. yıl

Türk Telekom bundan yaklaşık bir yıl önce dijital klavyesi Tambu’nun lansmanını Bodrum’da gerçekleştirmişti. Birinci yılın ardından, geride kalan yılın değerlendirmesini de aynı şehirde gerçekleştirdi. Türk Telekom’un belirttiğine göre, milli dijital klavye Tambu kullanıcılardan büyük ilgi gördü. Şirket, birçok yeniliği ve kolaylığı vatandaşlara sunmaya devam edeceğini kaydetti.

Türk Telekom’un belirttiğine göre; tüketicilerle buluştuğu ilk günden bu yana toplam 588 milyon defa kullanılan Tambu uygulamasındaki Türkiye’ye özel yaratılmış yerel temalar, atasözleri, çıkartmalar ve GIF’ler 68 milyon kere kullanıldı. Metin içinde paylaşılan unicode emojilerle beraber toplamda 140 milyon emoji ve çıkartmanın gönderildiği Tambu’da en çok tercih edilen çıkartma ise Türk Bayrağı oldu. Bayrağımızın ardından kullanıcıların en çok ‘Öptüm’, ‘İyi Bayramlar’ ve ‘Seni Seviyorum’ hareketli çıkartmalarını tercih ettikleri gözlendi.

https://twitter.com/teknoblog140/status/1022386336303644672

Türk kültürüne özgü pek çok emojiyi barındıran Tambu’da bunlara ek olarak sunulan kişiselleştirme özellikleri sayesinde şehre özel içerikler ve birbirinden farklı temalar da kullanıcıların tercihine sunulmuştu. Tambu’nun en popüler teması olan ‘Ay-Yıldız’ teması 1 milyon kişi tarafından indirildi. ‘Ay-Yıldız’ temasını takiben ‘Gece Yarısı Mavisi’, ‘Siyah Tuşlar’, ‘Krom’ temalarının da son derece popüler olduğu gözlendi. ‘Kaplumbağa’, ‘Hamsi’ ve ‘Van Kedisi’ temaları hayvan sever kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilirken, yiyecekler kategorisinde ‘Leblebi’, ‘Fıstık’ ve yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi ‘Karpuz’ en çok yüklenen temalar arasında yer aldı. Tambu uygulamasını en çok indiren şehirler ise İstanbul, Ankara ve İzmir. Bu şehirlerimizi Adana, Gaziantep, Antalya ve Diyarbakır takip ediyor.

6,6 milyon defa indirilen Tambu’nun araç çubuğu toplamda 10 milyar defa kullanıldı. Yüzde 99’luk oran, kullanıcıların neredeyse tamamının bu bileşeni kullandığını gösteriyor. Bu şekilde toplam 34 milyon etkileşim elde edildi. Bu araç çubuğu özelliği ile Tambu kullanıcıları platform özellikli milli klavyeden hiç çıkmadan GIF’lere, 1000’e yakın atasözü ve deyimlere, 100’ü aşkın farklı dilde çeviri yapma olanağına sahip olabiliyor ve konum paylaşma imkânına ulaşabiliyor. Sonuç olarak, kullanıcılar hem hızlanıyor, hem de incelikle düşünülmüş Türkiye’ye özgü hareketli çıkartmalar ve eğlenceli GIF’lerle yazışmalarını renklendirmeye devam ediyor.

https://twitter.com/teknoblog140/status/1022388214034849793

Tambu’nun ilk yıl değerlendirmesini ve ikinci fazında tüketicilerle buluşacak yeniliklerini basına aktaran Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Ramazan Demir, Tambu’nun Türkiye’de ‘akıllı klavye’ denildiği zaman ilk akla gelen isim olduğunun altını çizdi. Demir’e göre, en yakın rakibinin 3 katı kadar indirilen TAMBU, ülkemizde en çok indirilen klavye uygulaması oldu ve halkımız tarafından oldukça hızlı bir şekilde benimsendi. Türkiye’deki mobil uygulamalar arasında 5 milyon indirilme sayısına sadece 197 günde ulaştı ve en yakın rakibinin neredeyse dörtte biri sürede bunu gerçekleştirdi. Demir, Tambu’ya gösterilen ilgiyi, sadece milli kültürümüzü yansıtan öğelere yer vermekle kalmayıp, aynı zamanda bu platformdan ayrılmadan GIF’lere, 1000’e yakın atasözü ve deyimlere, 100’ü aşkın farklı dilde çeviri yapma olanağına imkân veren kocaman bir dünya yaratmalarına bağladı. Dünya nüfusunun neredeyse 3 katı kadar etkileşim yaratmış olması gurur verici olduğunun da altını çizdi.

Ramazan Demir, Tambu’nun bir klavyeden öte insanımızın içinden çıkmadan birkaç dokunuşla pek çok ihtiyacını karşılayabileceği bir platform olduğuna dikkati çekti. Demir, “İlk yılında olduğu gibi bu yıl da halkımızın duygu ve düşüncelerine tercüman olmaya devam edecek. Mesela, ilk yılında Tambu üzerinden 49 bin evlilik teklifi ve 92 bin de çeyrek altın gönderildi. Önümüzdeki dönemde ekleyeceğimiz arama motoru ile kullanıcılar aradıkları GIF’lere, emojilere ve hareketli çıkartmalara çok daha hızlı ulaşabilecek. Ayrıca, kullanıcıların günlük internet ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılayabilmeleri için de yeni işbirliklerine gidiyoruz; çok bilinen bazı internet sitelerini klavyeden erişilebilir hale getiriyor, aynı zamanda lokasyon bazlı arama imkanını geliştirerek Tambu’dan çıkmadan pek çok ihtiyacın giderileceği bir ortam yaratıyoruz. Bize özel, yenilikçi bir yaklaşımla yapay zekayı kullanarak kişisel sözlüğü geliştiriyor, sunduğumuz içeriği iki katına çıkararak kullanıcıların duygularına tercüman olmaya devam ediyoruz. Kişisel sözlüğün geliştirilmesine ek olarak, kullanıcıların o anki ruh hallerine göre kendi emojilerini yaratabilme olanağı olan avatarların sunulması ve 200’e yakın hareketli çıkartmanın Tambu’nun orijinal içeriğine eklenmesi ile kullanıcıların duygularına tercüman olmaya devam edeceğiz? dedi.

Tambu’nun önümüzdeki dönemde sunacağı yenilikleri de aktaran Demir, milli dijital klavyenin renkli ve eğlenceli içeriğini daha fazla kişi ile tanıştırmak için Samsung ile bir anlaşmaya da imza attıklarını belirtti. Anlaşma kapsamında Samsung’un OMC (Open Market Customization) teknolojisinden yararlanarak cep telefonlarına Türk Telekom hattı takılması halinde TAMBU uygulaması doğrudan yüklenecek ve bu sayede daha çok insan TAMBU’nun eğlenceli ve kolaylıklarla dolu dünyasına kavuşabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER