Ulaşım

Toyota bZ4x tam şarjla 450 kilometre yol gidebilecek

toyota bz4x

Toyota, bZ4X adını taşıyan yeni nesil elektrikli otomobiliyle ilgili ilk bilgileri geçtiğimiz nisan ayında paylaşmıştı. Şirket, yedi Beyond Zero serisi elektrikli otomobilinden ilki olan bZ4x’in 2022 itibarıyla yollarda olacağını duyurmuştu. Otomobili Subaru’yla birlikte geliştirdiğini açıklayan Toyota, bZ4x’e dair detayları da sonunda paylaştı.

bZ4x, önden çekişli ve dört çekerli versiyonuyla yollarda olacak. Önden çekişli versiyonda, 150 kW kapasiteli tek bir motor bulunacak ve araç saatte 0’dan 100 kilometre hıza 8.4 saniye içinde çıkabilecek.

WLTC standardına göre, önden çekişli modelin 71.4 kWh kapasiteli bataryasıyla 500 kilometre yol katetmek mümkün olacak. Bu değerlerin otomobilin Japonya’da yollara çıkacak versiyonuna ait olduğunu belirtmekte fayda var.

Otomobilin bataryası 150 kW DC hızlı şarj desteğine sahip. Böylelikle 30 dakika içinde pilin doluluk oranı yüzde 80’e çıkıyor. Dört çekerli modelde iki adet 80 kW kapasiteli motor bulunuyor. Her biri bir dingile yerleştirilen bu motorlarlar toplamda 160 KW güç üretiyor. Otomobil, 0’dan saatte 100 kilometre hıza 7.7 saniye içinde ulaşabiliyor. Toyota, bu versiyonun tam şarjla 460 kilometre yol gidebileceğini belirtti.

Her iki modelde de batarya otomobilin kasasına entegre edilecek. Böylelikle otomobilin yerçekimi merkezi aşağıya çekiliyor ve kasanın sağlamlığı artırılıyor.

Toyota bZ4x için bazı ekstra özellikler de sunmayı amaçlıyor. Bunlardan birisi solar çatı paneli olacak. Bu teknolojiyle yaklaşık 1802 kilometrelik menzil sağlayacak güç, ücretsiz olarak üretilebilecek. Buna ek olarak, direksiyon ile ön tekerlekler arasındaki mekanik bağlantının kaldırıldığı bir versiyon da sunulacak.

İLGİLİ HABERLER