Teknoloji

Toshiba, Fujitsu ve Vaio PC birimlerini birleştirmeye hazırlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

toshiba

PC pazarında yeni bir Japon devi doğmak üzere. Bloomberg’in haberine göre, Sony’nin bünyesinden kopan Vaio, Toshiba ve Fujitsu’nun PC birimleriyle birleşmeye hazırlanıyor. Ortaya çıkacak markanın Japonya’nın en büyük PC üreticisi olan Lenovo NEC’in karşısında ciddi bir rakip olması bekleniyor. Yeni markanın ismi ve ürünleri konusunda henüz bir bilgi bulunmasa da, Vaio’nun sahibi olan Japan Industrial Partners CEO’su Hidemi Moue, anlaşmanın mart sonunda duyurulmasını öngördüklerini belirtti.

Birleşme haberi, Toshiba’nın PC üretiminden vazgeçmeyi düşünmediğini açıklamasından kısa bir süre sonra geldi. Muhasebe skandalı ve elektronik biriminde yaşanan sıkıntıların ardından kısa süre önce 7 bin 800 kişiyle yollarını ayıran şirket, üçüncü taraflarla kurulacak işbirliklerine açık olduğunu belirtmiş ve diğer Japon PC üreticileriyle ortaklık kurabileceğinin ipucunu vermişti.

Üç Japon şirketi arasında yapılacak bir anlaşma, PC sektöründeki konsolidasyonu daha üst bir seviyeye taşıyabilir. En büyük üç üretici konumundaki HP, Dell ve Lenovo’nun pozisyonlarını sağlamlaştırdığı pazarda görece daha küçük oyuncular arasındaki işbirlikleri, belirgin bir rekabet ortamının oluşmasını sağlayabilir.

PC pazarının canlanmasını isteyen Microsoft, 2013’te Dell’e 2 milyar dolar kredi vererek şirketin özelleştirilmesine katkıda bulunmuştu. Yazılım devi HP, Lenovo ve Intel ile de pazarı hareketlendirmek için çeşitli işbirliklerine gitmişti. Dolayısıyla Japonya’dan doğacak güçlü bir girişimin Microsoft’un desteğini göreceğini söylemek pek yanlış olmayacaktır. Birleşmeye dair detayları duymak içinse biraz daha beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER