TeknolojiUlaşım

TomTom, Microsoft’un desteğiyle yapay zekâyı otomobillere götürüyor

tomtom

TomTom yakın gelecekte otomobillerin gösterge panellerinde ve bilgi-eğlence ekranlarında boy göstermesini planladığı “tamamen entegre, yapay zekâ destekli ve konuşabilen” otomotiv asistanını duyurdu. Şirket, yapay zekâ destekli yeni asistanının yetenekleri konusunda oldukça iddialı görünüyor. “Daha gelişmiş ses etkileşimi” sunacak olan yapay zekâ; kullanıcıların arayüzde daha doğal bir şekilde gezinmesine, rota boyunca durak bulmasına, araç içi sistemleri kontrol etmesine, camları açmasına ve daha fazlasına imkan sağlayacak.

GPS platformlarıyla tanınan şirket, yeni yapay zekâ asistanını Microsoft ile birlikte geliştirdi. Yeni teknoloji, Azure Cosmos DB ve Azure Bilişsel Hizmetler gibi Microsoft ürünlerinin yanı sıra OpenAI’nin geniş dil modellerinden de yararlanıyor. Azure Cosmos DB, çok modelli bir veri tabanı iken, Azure Bilişsel Hizmetler de yapay zekâ uygulamalarında kullanıma yönelik bir dizi API barındırıyor. Dolayısıyla TomTom’un en son gelişmelerden yararlanan yetenekli bir yardımcı sunacağı söylenebilir.

Şirket, sesli asistanını büyük otomobil üreticileri tarafından sunulan arayüzlere entegre edeceğini ve markasının mülkiyetini elinde tutmaya devam edeceğini açıkladı. Bu da teknolojinin farklı üreticilerin arabalarında boy gösterebileceği anlamına geliyor. Şu an için bir iş birliği duyurusu yapılmazken, yapay zekâ asistanının açık ve modüler bir araç içi bilgi-eğlence platformu olan Dijital Kokpit’e entegre edileceği belirtildi.

TomTom detayları CES 2023’te paylaşacak

Daha önce başka otomobil üreticileri de geniş dil modellerini arabalara entegre etmeye çalışmıştı. Mercedes geçtiğimiz haziran ayında ChatGPT modellerini belli otomobillere yerleştiren üç aylık bir beta programını duyurmuştu. Mercedes de Microsoft’un Azure OpenAI hizmetinden yararlanmıştı. TomTom yeni yapay zekâ teknolojisiyle ilgili detayları ocak ayında CES 2023’te paylaşacak.

İLGİLİ HABERLER