Manşetler

Tim Cook Apple’a dair gündem konuları hakkında konuştu

tim cook apple

Apple CEO’su Tim Cook, The New York Times yazarı Kara Swisher’ın “Sway” adlı podcast programına konuk oldu. Yönetici Apple’ın Facebook ile uzun süredir devam eden anlaşmazlığı, gizlilik konusuna yaklaşımı, Apple’ın Epic Games ile devam eden hukuk savaşı ve Apple Glass gibi gelecekte görebileceğimiz muhtemel Apple yenilikleri hakkında görüş belirtti.

Apple, şu sıralar Facebook ile gizlilik konusunda birtakım anlaşmazlıklar yaşıyor. İki şirket, özellikle de iOS’te, uygulamaların kullanıcı hareketlerini takip etmeden önce onların onayını istemesini gerektiren ve yakında hayata geçecek bir özellik konusunda, kamuoyuna açık bir tartışmanın ortasında yer alıyor.

Cook’a göre ,”birkaç hafta” içinde iOS 14.5 ile birlikte gelecek ve Uygulama İzleme Şeffaflığı (ATT) olarak adlandırılan adlı yeni özellik, uygulamaları kullanıcılardan diğer uygulamalarda ve web sitelerinde izleme izni istemeye zorlayacak. Facebook, yeni özelliğe şiddetle karşı çıkıyor. Bunun ayakta kalabilmek için izleme kaynaklı kişiselleştirilmiş reklamlara güvenen küçük işletmeleri etkilediğini söylüyor.

Tim Cook bu argümana katılmadığını söylüyor. Dolaylı olarak Facebook’un bakış açısının “dayanıksız” olduğunu söylüyor. Cook, gizliliği “21. yüzyılın en önemli sorunu” olarak nitelendiriyor. Ayrıca Facebook gibi şirketlerin “ne düşündüğünüz ve ne yaptığınızla ilgili bütün bir profili bir araya getirebildiğini” ekliyor.

[Uygulama İzleme Şeffaflığı]’nın ulaşmaya çalıştığı şey, sizi diğer şirketlerin uygulamaları arasında izlemekten yararlanan ve bu nedenle ne düşündüğünüze, ne yaptığınıza ve web’de 7 gün 24 saat sizi izlemeye yönelik bütün bir profili bir araya getirmekten yararlanan şirketlerdir.

Temelde kullanıcılar soruyu cevaplamalarını isteyen basit bir açılır pencere görecekler, izlenmekte sorun yok mu? Eğer öyleyse, işler devam eder. Değilse, izleme kapatılır.

Yeni özelliğin Facebook’u nasıl etkileyeceği sorulduğunda Tim Cook, “Facebook’a odaklanmadığını” söylüyor. Apple’ın her yıl kullanıcı gizliliğini artıran, güçlendiren yeni araçlar ve özellikler eklediğini söylüyor. Cook, kullanıcıları takip eden şirketlere karşı hangi önlemlerin alınması gerekebileceğine daha detaylı şekilde değinerek, eskiden şirketlerin kendilerini düzenleme becerisine inanan bir kişi olduğunu söylüyor, ancak şimdi bunun değiştiğini de dile getiriyor.

Genel olarak konuşursak, mahremiyetin 21. yüzyılın en önemli sorunlarından biri olduğunu düşünüyorum ve bence bir krizdeyiz. Yıllar önce, şirketlerin kendilerini düzenleyeceğini ve daha iyi olacağını düşünmüştüm. Artık buna inanmıyorum. Genelde düzenlemeye meraklı biri değilim, ama düzenlemenin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Ocak ayında, bir gizlilik konferansında yaptığı konuşmada Tim Cook, algoritmaları sayesinde komplo teorilerini besleyen sosyal medya şirketlerini şiddetle kınamıştı. Cook, Apple’ın “her şeyi kullanıcı akışına pompalayan” bir sosyal medya platformuna sahip olmadığını söylüyor, ancak içeriklerin küratörlüğünü yaparken dikkatli bir şekilde davranan App Store’a sahip olduğunu belirtiyor.

Biliyorsun, sadece Apple adına konuşabilirim. Ve en başından beri, her zaman kürasyona inandık. Ve bu nedenle mağazadaki her uygulamayı inceliyoruz. Bu, bunu yapmakta mükemmel olduğumuz anlamına gelmez. Mükemmel değiliz. Ancak kullanıcılarımıza sunduğumuz şeyleri derinden önemsiyoruz. Ve Apple News gibi yeni bir ürünümüz olduğunda, önemli hikayeleri seçen insan editörlerimiz var. Ve böylece orada bulunan tüm yanlış bilgilerden kaçınıyorlar. Gerçek şu ki, bazı bölgelerde web karanlık bir yer haline geldi. Ve küratörlük olmadan, bir güçlendiriciye yerleştirmeyi arzu etmediğim şeylerden oluşan bir karmaşayla karşılaşırsınız. Hangi teknolojinin geniş anlamda olduğu. Bir platformunuz varsa, işleri büyütürsünüz.

Apple Glass ile ilgili görüşler

Tim Cook sıradan Apple yaklaşımıyla, asla gelecekte beklenen, piyasaya çıkmamış Apple ürünleri hakkında yorum yapmaz. Ancak Cook, muhtemelen Apple Glass’ı ima ederek, artırılmış gerçekliğin (AR) Apple’ın geleceği için “kritik derecede” önemli olduğunu söylüyor. CEO, sohbetlerin sözcüklerden daha fazlasını içerdiği, ancak grafiklerin ve sanal bir alanda görünen “diğer şeylerin” de yer aldığı bir gelecek hayal ediyor.

Gelecek ürün hattında sahip olabileceğimiz veya olmayabileceğimiz hiçbir şey hakkında konuşamam. Ancak AR açısından, AR’nin vaadi; şu anda sen ve ben harika bir konuşma yapıyoruz. Tartışmamızı grafiklerle veya ortaya çıkacak diğer şeylerle zenginleştirebilseydik daha da iyi olabilirdi. Bence izleyicileriniz de bundan faydalanacaktır. Ve bunu farklı alanlarda düşündüğümde, ister sağlık olsun, ister eğitim olsun, ister oyun, ister perakende olsun, bu alanların bazılarında AR’nin yükselişini şimdiden görüyorum. Ve gelecekte vaatlerin daha da büyük olduğunu düşünüyorum. Bu, Apple’ın geleceğinin kritik öneme sahip bir parçası.

Apple’ın Epic Games ile olan mücadelesinden de bahseden Cook, Epic’in uzun zamandır ‌App Store‌ kurallarını izlediğini, ancak artık diğer tüm geliştiricilerin izlediği yönergelere uymamaya karar verdiğini söylüyor. Cook, Apple’ın oyun deviyle olan durumunda “kendinden emin” olduğunu söylüyor.

Bu, App Store’un kurallarına ve yönergelerine uymakla ilgilidir ve bunu yıllarca yapmışlar. Ve daha sonra, artık kurallara uymak istemediklerine karar vermişler ve uygulama inceleme sürecinden bir şey geçirmişler. Uygulama incelemesinden geçtikten sonra, sunucu tarafında bir şeyler değiştirmişler. Yani bu bir tür aldatıcı bir hareketti. Ve böylece mahkemeye gidiyoruz. Hikayemizi anlatmaya geliyoruz. Mağazanın gizlilik ve güvenlik yönlerinden bahsedeceğiz. Ve durumumuza güveniyoruz.

Apple ekosistemiyle ilgili “Epic Games” in en büyük argümanlarından biri, kullanıcıların App Store dışındaki yerlerden uygulama indirmeleri için “özgürlüğün” olmamasıdır. Birçok kişi uzun zamandır, Apple’ın kullanıcıların iPhone gibi cihazlarına uygulamalarını diğer yollarla yüklemelerine izin vereceği umudunu dile getiriyordu. Tim Cook, yan yollarla yüklenen uygulamaların ‌iPhone‌’un “gizlilik ve güvenlik” modelini kıracağını söylüyor.

Podcast’in geri kalanında ‌Tim Cook‌, ABD Başkanı Biden’ın yönetimi ile olan ilişkisinden bahsediyor. “Muhtemelen” 10 yıl sonra Apple’ın CEO’su olmayacağını da söyledi. 36 dakikalık uzun podcast’in tamamı The New York Times web sitesinde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER