Teknoloji

TikTok yöneticisinden ilginç Facebook yorumu

meta tiktok
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sosyal medyanın iki devi Facebook ve TikTok sıklıkla karşılaştırmalara konu oluyor. Facebook son zamanlarda yeni rakibine benzemek için bazı değişiklikler yaparken; TikTok’tan benzer hamlelerin gelmesi pek olası görünmüyor.

CNBC’ye konuşan TikTok’un küresel iş çözümleri başkanı Blake Chandlee, iki şirket arasındaki farkları net bir şekilde ortaya koydu: “Facebook sosyal bir platform. Tüm algoritmaları sosyal dinamikler üzerine kurulu. Ana çekirdeklerini bu oluşturuyor. Biz ise bir eğlence platformuyuz. Aradaki fark oldukça bariz. Devasa bir fark var.”

Chandlee’nin bu tarz bir karşılaştırma yapmak için en yetkin insanlardan biri olduğu söylenebilir. 2019’da TikTok’a transfer olan Chandlee, bundan önce 12 yıl boyunca Facebook’ta çalışmıştı. Chandlee’nin Facebook’taki son görevi de şirketin küresel iş ortaklıklarını yönetmekti. Tecrübeli yönetici, Facebook’taki deneyiminin mevcut görevinde kendisine bir hayli yardımcı olduğunu dile getirdi.

Google+’ın ortaya çıkış döneminden bahseden Chandlee, şu ifadeleri kullandı: “Hatırlarsınız bir ara Google, Google+’ı çıkarmıştı. O dönemde Facebook’ta savaş odalarımız vardı. Bu büyük bir olaydı. Herkes endişelenmişti. Ancak bir süre sonra Google+’ın başarısız olacağı anlaşıldı. Google’ın değeri arama hizmetiydi. Facebook ise sosyallik sağlamakta çok iyiydi.”

Chandlee, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı şeyi şimdi de görüyorum. Biz yaptığımız işte gerçekten iyiyiz. Kültürel trendleri çıkarıyoruz ve insanlara özel bir deneyim sunuyoruz. Facebook’un sosyal değerlerinden uzaklaşmadıkça bunu yapması mümkün değil. Yapacaklarını da sanmıyorum.”

Bu yorumlara tabii ki biraz temkinli yaklaşmak gerekiyor. Bir yöneticinin kendi şirketini övmesi ve yaptıklarını rakiplerinin yaptıklarından ayrı bir yerde tutması son derece doğal. Sosyal bağlantılara odaklanmayan TikTok’un bu değerlerden yeri gelince yararlandığını da hatırlatmakta fayda var.

TikTok için “eğlence uygulaması” tanımlamasını kullanmak, platformu Facebook’un maruz kaldığı sorunlardan uzak tutmak amacıyla yapılmış bir tercih olarak da tanımlanabilir. Bu yaklaşımın nasıl sonuçlar vereceğini görmek içinse beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER