Teknoloji

Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa akıllı telefon pazarını vurdu

Avrupa akıllı telefon pazarı 2022’nin ilk üç ayında son yılların en kötü çeyreğini yaşadı. Araştırma şirketi Counterpoint Research’ün ulaştığı sonuçlar, işlerin iyiye gitmeden önce daha da kötüye gideceğini gösteriyor.

Pazar 2022’nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 oranında küçüldü. Sadece 49 milyon telefonun satıldığı dönem, 2013’ten bu yana en kötü ilk çeyrek olarak tarihe geçti. İlk beşteki markalardan sadece ikisi pazar payını artırmayı başardı.

Samsung, Avrupa’nın en popüler akıllı telefon markası olmaya devam ediyor. Ancak şirketin yüzde 37 olan pazar payı yüzde 35’e geriledi. İkinci sıradaki Apple’ın pazar payı yüzde 24’ten yüzde 25’e çıkardı. Buna rağmen, şirketin satışları yüzde 6 oranında azaldı.

Samsung bu yılın ilk çeyreğinde Galaxy S22 serisini satışa sunmuştu. Apple ise üçüncü nesil iPhone SE‘yi kullanıcılarla buluşturmuştu. Ancak bu telefonlar, Samsung ve Apple’ın pazardaki düşüşe karşı durmasına yardımcı olmadı.

Avrupa akıllı telefon pazarındaki küçülmenin altında birden fazla neden bulunuyor. Çip tedariğindeki sıkıntılar, Çin’deki COVID-19 kapanmaları, artan enflasyon gibi nedenleri listeye eklemek mümkün. En tepede ise Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş duruyor.

avrupa akıllı telefon pazarıSavaş pazarı iki yönden etkiledi. Samsung ve Apple, savaşın başlamasının ardından Rusya pazarından çekildi. Bu iki şirket Rus pazarının yüzde 50’sine sahipti. Çekilme sürecinin ilk çeyreğin sonlarında alınması, asıl yıkıcı etkinin ikinci çeyrekte hissedileceğini gösteriyor.

Analistler artan enflasyon nedeniyle ikinci çeyrekte daha az Avrupalının yeni bir akıllı telefon alacağını düşünüyor.

Avrupa akıllı telefon pazarındaki küçülmeden en büyük zararı gören şirket ise Xiaomi oldu. Satışları yüzde 36 oranında azalan Xiaomi’nin pazar payı yüzde 19’dan yüzde 14’e geriledi.

İLGİLİ HABERLER