Eğlence

Tidal dinleme sayılarını şişirdiği iddiasıyla soruşturma altında

tidal türkiye square

Norveç, ünlü rapçi Jay-Z’nin sahibi olduğu çevrimiçi müzik platformu Tidal hakkında soruşturma başlattı. Ülkenin ekonomik ve çevresel suçları araştıran ve cezalandıran Økokrim isimli kurumu tarafından başlatılan soruşturmanın nedeni, geçtiğimiz mayıs ayında çıkan dinleme sayılarının şişirilmesi iddiası. Söz konusu haberlerde, Beyoncé’nin “Lemonade” ve Kanye West’in “The Life of Pablo” albümlerinin Tidal’da 320 milyon dinleme sayısına ulaştıkları ancak bunun gerçeği yansıtmadığı belirtilmişti.

Albümlerin dinleme sayılarının şişirilmesi, söz konusu sanatçıların haksız biçimde fazladan telif ücreti aldığı anlamına geliyor. Buna rağmen, aynı dönemde çıkan haberlerde Tidal’ın üç büyük plak şirketine yapması gereken telif ödemelerinde de birkaç ay geride olduğu belirilmişti. Tidal’a yöneltilen bir diğer suçlama ise 350 bin olan abone sayısını 1 milyon gibi göstermiş olması.

Soruşturmanın geçtiğimiz sonbaharda Norveçli dört müzik kuruluşunun polise yaptığı resmi şikayetlerin ardından başladığı belirtildi. Dagens Næringsliv isimli Norveç gazetesinin haberine göre, Økokrim dört eski Tidal çalışanını 25 saat boyunca çapraz sorguya aldı.

Tidal tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ise şirketin soruşturmada şüpheli olmadığı ve Økokrim ile işbirliği içinde süreci yürüttüğü belirtildi. Ağırlıklı olarak konuyu gündeme taşıyan Dagens Næringsliv (DN) gazetesinin suçlandığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “DN sürecin en başından itibaren, taleplerimize rağmen, bizimle paylaşmadığı belgeleri yayınlıyor. Bu belgelerin büyük kısmının saptırılmış gerçeklerden oluştuğuna inanıyoruz. DN’ye söz konusu belgeleri aktardığından şüphelendiğimiz en az bir kişinin sorgulandığını biliyoruz ve şu an için daha fazla yorum yapamayız.”

İLGİLİ HABERLER