Ulaşım

Tesla’nın siyahi çalışanları fabrikadaki ırkçılık ve ayrımcılıktan şikayetçi

tesla model 3

Tesla elektrikli otomobil pazarının öncü şirketleri arasında yer alıyor. Otomotiv sektörünün devlerine kıyasla çok daha yeni bir yapı olan şirketin üretim konusundaki iddialı hedefleri zaman zaman çalışma koşulları konusunda şikayetlerin duyulmasına neden olabiliyor. Ancak Tesla’nın çalışma ortamıyla ilgili son iddiaların merkezinde koşullar yerine ırkçılık ve ayrımcılığın bulunması işleri daha ilginç hâle getiriyor.

The New York Times‘ın haberine göre, Tesla’nın hem eski hem de mevcut 20’den fazla siyahi çalışanından oluşan bir grup, şirketin Fremont’taki fabrikasında ırksal ayrımcılık yapıldığını iddia ediyor. Ayrımcı eylemlere verilen örnekler ise terfilerden mahrum bırakılmaktan fabrikada yerleri silmeye zorlanmaya ve direktörlerden ırkçı hakaretler duymaya kadar uzanıyor.

The New York Times söz konusu iddiaları çeşitli röportajlar, iç iletişim belgeleri ve yasal ifadeler yoluyla ortaya çıkardığını belirtirken, Tesla cephesi Fremont fabrikasında yoğun bir ırkçılık olduğuna yönelik iddiaları kabul etmiyor. Şirket tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Tesla olarak ayrımcılığın, tacizin ve haksız muamelenin her türlüsüne karşıyız. Tüm çalışanlarımıza saygılı bir iş ortamı sunmak için çabalıyoruz ve istenmeyen olayların yaşanmaması için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.”

Tesla’nın üç eski çalışanı geçtiğimiz yıl mahkemeye başvurmuş ve fabrikada hem üstlerinden hem de çalışma arkadaşlarından ırkçı hakaretler duyduklarını dile getirmişlerdi. Tesla’dan o dönemde yapılan açıklamada bu üç çalışandan hiçbirinin konuyu üstlerine taşımadığı belirtilmişti. Davacılardan biri olan Demetric Diaz bu açıklamaya itiraz etmiş ve konuyu üstlerine aktarmasına rağmen hiçbir şekilde aksiyon alınmadığını dile getirmişti.

Şirketin CEO’su Elon Musk‘ın fabrikada yaşanan ayrımcılıkla ilgili olarak en az iki vakadan haberinin olduğu belirtiliyor. Tüm şirket çalışanlarına bir e-posta göndererek “sersem gibi davranmamalarını” söyleyen Musk’ın kötü muameleye uğrayan çalışanlardan da kendilerinden özür dilendiğinde kabul etmelerini istediğine dikkat çekiliyor.

The New York Times’ın dosyasındaki bir diğer dikkat çekici olayın merkezinde ise DeWitt Lambert isimli siyahi bir eski Tesla çalışanı bulunuyor. Lambert, Güneyli aksanı nedeniyle çalışma arkadaşlarının kendisiyle dalga geçtiğini ve bundan kurtulmak adına bandını değiştirse de eski bandındakilerin kendisiyle dalga geçmeyi sürdürdüğünü dile getirdi. Kendisine yapılan tacizi videoya kaydeden ve bunu üstlerine gönderen Lambert, buna rağmen herhangi bir aksiyon alınmadığı için şirkete dava açtı. Tesla’nın 100 bin dolar karşılığında uzlaşma teklifini kabul etmeyen Lambert, davasından vazgeçmedi. Tesla’nın baş hukuk müşaviri Todd Maron, Elon Musk’ın bu konuyu daha hızlı şekilde gündeme almadığı için üzgün olduğunu ifade etti.

Tesla tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada dosyanın hazırlanması sırasında The New York Times ile işbirliği içinde hareket edildiği ve net açıklamalarda bulunulduğu belirtildi. Fremont’taki fabrikanın küçük bir şehir büyüklüğünde olduğuna dikkat çeken şirket, yaşanan kötü olayların oranının çok düşük olduğunu savundu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER