İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: ASUS Eee Pad Transformer TF101 – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

asus-eee-pad-transformer-inceleme-fotograflari-000022011 yılının başında düzenlenen CES 2011’de ilk kez karşımıza çıkan ASUS Eee Pad Transformer, nihayet yazın gelişiyle birlikte Türkiye’ye giriş yapmıştı. Tabletle ilgili ilk izlenimlerimizi geçtiğimiz mayıs ayı sonunda düzenlenen lansman toplantısında aktarmıştık. Yaklaşık iki haftadır elimizde olan ASUS Eee Pad Transformer’ı daha ayrıntılı şekilde inceleme fırsatı bulduk.

Tablet-netbook melezi ASUS Eee Pad Transformer aslında netbook’tan tablete terfi etmek isteyenler için yumuşak bir geçiş sayılabilir. Opsiyonel olarak sunulan klavye aparatı sayesinde ASUS Eee Pad Transformer dilediğiniz zaman bir netbook’a dönüşebiliyor. Google’ın mobil işletim sistemi Android’in tabletlere özel sürümü Honeycomb ile çalışan ASUS Eee Pad Transformer böylelikle güçlü ve gelecek vaat eden bir platformun üzerine temellerini atmış oluyor. Giderek kızışan, Türkiye’de de oyuncu sayısı artan tablet pazarında ASUS Eee Pad Transformer’ın şansı ne? Eee Pad Transformer doğru bir ürün seçimi olur mu? ASUS Eee Pad Transformer incelememizde bu sorunun cevaplarını arayacağız.

Tasarım

ASUS Eee Pad Transformer’ın tablet parçası 271 x 171 x 13 mm’lik boyutlara ve 680 gr. ağırlığa sahip. Tablet, genellikle plastikten yapılmış bir gövdeye sahip. Bu plastik gövdenin çevresiyse metalden yapılmış bir çerçeve ile kaplı. Kahverenginin tonlarına boyanmış olan bu tabletin arkası orijinal iPad gibi bombeli bir yapıda. Dokulu plastik yapı tabletin elde rahatlıkla tutulmasını sağlıyor. Tablet, klavye dokuna boyut olarak uyum sağlaması ve netbook havasının verilmesi için biraz daha enli olacak şekilde tasarlanmış. Eee Pad Transformer’ı kullanırken ara sıra bir dizüstü bilgisayar ekranını kullandığımız hissine kapıldık. Bu durum cihazın dikey olarak kullanımını zorlaştırmasa bile biraz garip hale getiriyor. Aksi şekilde ASUS Eee Pad Transformer’ı yatay konumda kullanmak çok daha rahat hale gelmiş. Zaten cihazın tuş yerleşimi de buna göre yapılmış.

asus-eee-pad-transformer-inceleme-fotograflari-00019Açma/kapama ve ses kademe tuşları sol el baş parmağının rahatlıkla kontrol edebileceği noktalara yerleştirilmiş. Çift elle tutuşta sesi kontrol etme veya ekranı açıp kapatma işini böylelikle zahmetsizce gerçekleştirmek mümkün oluyor.  Bu arada, ses kademe tuşunun belirli bir kullanımdan sonra gevşediğini ve tableti hareket ettirdikçe az da olsa ses çıkardığı dikkatimizden kaçmadı. Tabletin ekranının üstünde görüntülü görüşmeler için eklenmiş bir kamera bulunuyor. Cihazın sağ tarafında kulaklık girişi, mikrofon, mini HDMI portu ve microSD/SDHC yuvası dikkat çekiyor. Hem sağ hem de sol tarafta, tabletin alt kısmına doğru hoparlörler bulunuyor. Tabletin alt kısmında ASUS’a özel bağlantı portu ve tabletin klavye dokuna düzgün bir şekilde oturmasını sağlayan yuvalar yer alıyor.

Tabletin plastik dokulu arka panelinde, üste doğru bir kamera yer alıyor. Arka panelin tam ortasında ise işlenmiş ASUS logosu dikkat çekiyor.

Video: ASUS Eee Pad Transformer Donanım İncelemesi

Donanım

ASUS Eee Pad Transformer’da 10.1 inç’lik, 1280 x 800 çözünürlüklü IPS LCD ekran yer alıyor. 10 parmak destekli çoklu dokunmatik ekran ASUS’un iddiasını destekleyecek şekilde geniş bir görüş açısı sunuyor. Oldukça keskin, parlak ve renkli görüntüler sunan bu ekranın tableti kullanma zevkini arttırdığını söyleyebiliriz. Tabletin ekranını çizilmelere karşı dayanıklı bir cam koruyor. Çizilmeler konusunda herhangi bir sorun yaşamasak da, ekranın üzerinde parmak izlerinin aşırı derecede biriktiğini söylemeliyiz. Bunun yanı sıra ekran camının yansıtma özelliği oldukça fazla. Bu durum, özellikle güneşli havalarda tabletin kullanımını fazlasıyla zorlaştırıyor, ekranı görmek çok zor bir hal alıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ASUS Eee Pad Transformer klavye dokuna uyum sağlayacak şekilde iPad 2 veya Motorola Xoom’a göre daha fazla en-boy oranına sahip olan bir ekranla geliyor.

asus-eee-pad-transformer-inceleme-fotograflari-00034

ASUS Eee Pad Transformer’da 1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 işlemcisi yer alıyor. 1 GB RAM barındıran bu tablet 16 veya 32 GB’lık dahili depolama kapasite seçeneklerine sahip. Bize gelen test ürününde ise 16 GB’lık bellek bulunuyordu. Cihazda yer alan microSD kart yuvası ise 32 GB’ye kadar kapasite desteği sunuyor. Stereo hoparlörler, 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı, 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, A2DP, USB 2.0 port desteği, 1.3a destekli miniHDMI portu, GPS, A-GPS, jiro sensörü, ivmeölçer gibi teknik özelliklere sahip olan bu tablette 5 megapiksel çözünürlüklü arka ve 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alıyor. Elimizdeki test ürünü sadece Wi-Fi destekli, ancak 3G desteğine de sahip olan modellerin de eli kulağında olduğunu biliyoruz.

Galeri: ASUS Eee Pad Transformer İnceleme Fotoğrafları
[nggallery id=630]

Klavye

ASUS Eee Pad Transformer’ı diğer tabletlerden ayıran en büyük özelliği opsiyonel olarak sunulan klavye ünitesi sayesinde bir netbook’a dönüşebilmesi. Üstelik bu klavye ünitesi Eee Pad’i sadece netbook’a dönüştürmekle kalmıyor, tabletin kapasitesini arttıracak bazı imkanlar sunuyor.

asus-eee-pad-transformer-inceleme-fotograflari-00022

Eee Pad Transformer’a özel klavye ünitesi tabletin tasarımına uyacak şekilde renk ve tasarımda geliyor. Netbook’lardan alıştığımız chiclet tarzı klavye üzerinde Honeycomb arayüzünü daha rahat kontrol etmeyi sağlayacak bazı kısayol tuşları bulunuyor. Ana ekran, geri, Wi-Fi, Bluetooth gibi kablosuz bağlantıları açıp kapatma, ayarlar, ekran parlaklığı, arama, cihaz kilitleme, multimedya ve ses tuşları klavyeyi zenginleştiriyor. Klavyenin üst kısmında tabletin oturmasını sağlayacak bağlantı arabirimi yer alıyor. Tablet klavyeye yerleştirildiğinde, onun dengede durmasını, ayrıca pozisyonunun ayarlanmasını sağlayan bir destek de bu kısımda yer alıyor. Klavyenin sağında, tabletin alt kısmında da yer aldığını belirttiğimiz özel bağlantı portu yer alıyor. Bu portun yanında şarj göstergesi bulunurken, biraz aşağı doğru ilerlediğimizde kapağın arkasına gizlenmiş bir USB 2.0 portunu görüyoruz. Klavyenin sağına baktığımızda, özel bağlantı portuna paralel şekilde yerleştirilmiş ve bir kapağın arkasına gizlenmiş ikinci USB 2.0 portu karşımıza çıkıyor. Yine aşağı doğru ilerlediğimizde MMC/SD/SDHC yuvası dikkatimizi çekiyor.

Klavyede çoklu dokunma destekli bir touchpad ve fare tuşları da bulunuyor. Klavye üzerinde iki parmağınızı hareket ettirerek çeşitli kaydırma, yakınlaştırma/uzaklaştırma hareketlerini gerçekleştirmek mümkün. Aslında dokunmatik ekranı kullanmak çok daha pratik, ancak klavye üzerinde yer alan touchpad’de bilgisayar kullanmaya alışmış kullanıcılar için yardımcı bir araç olacaktır. Ayrıca tablet klavye ünitesine bağlıyken bazı işlevleri ekrana dokunarak gerçekleştirmek tablet-netbook yapısının dengesinin bozulmasına yol açabilir. Touchpad bu açıdan da işleri kolaylaştırıyor.

asus-eee-pad-transformer-inceleme-fotograflari-00024Bize gelen klavye üzerinde Türkçe karakterlerin olmadığı dikkatinizi çekmiştir. Ancak piyasada bulacağınız klavye ünitelerinde tüm Türkçe karakterlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Chiclet tarzı klavyenin tuşlarının biraz sert ve sığ olduğunu söylemeliyiz. Bu durum yazı yazmayı az da olsa zorlaştırıyor ve keyifsiz hale getiriyor.

Tableti klavye ünitesine oturtmak genelde kolay, ancak ara sıra yerleştirme işleminin normalden birkaç saniyede daha uzun gerçekleştirdiğimiz de oldu. Klavye ünitesinin içinde de bataryanın bulunduğunu, bu batarya sayesinde Eee Pad Transformer’ın çalışma süresinin arttığını söylemeliyiz. Üstelik klavye dokunun tablet parçasını şarj etme özelliği de bulunuyor. Yani, yanınızda şarj kablosu olmayıp sadece klavye ünitesi olsa da, tablet parçasını klavye ünitesine takıp tabletin şarj durumun daha iyi duruma getirebilirsiniz.

Yazılım

ASUS Eee Pad Transformer Android’in tabletlere özel sürümü Honeycomb ile çalışıyor. Bize gelen test ürününde Android 3.0.1 Honeycomb sürümü bulunuyordu, ancak aldığımız duyumlar 3.1 Honeycomb sürümünün de ortalıkta dolaşmaya başladığı yönünde.

asus-eee-pad-transformer-arayuz-fotograflari-00003

ASUS, doğal kabul edeceğimiz şekilde Honeycomb arayüzünde çok fazla değişikliğe gitmemiş. Sadece kendi ürünü olan üç farklı ana ekran bileşeninin varlığı dikkat çekiyor. Bunlardan ilki bulunan konuma göre hava durumunu gösteren bir bileşen. Bu bileşenin arka planında o konumun hava durumunun görsel temsili de yer alıyor. AccuWeather.com destekli bu bileşene dokunulduğunda karşımıza pencere öğesinin ayar ekranı çıkıyor. İkinci bileşen ise bulunduğunuz günü ve tarihi gösteriyor. Üçüncü bileşen de gelen kutusunda bulunan yeni posta adedini görüntülüyor. Bu bileşene dokunulduğunda da doğrudan e-posta uygulamasına gidiliyor.

Video: ASUS Eee Pad Transformer Yazılım İncelemesi

ASUS ürünü bu üç ana ekran bileşeni dışında yine ASUS’a özel çeşitli hareketli arkaplanlar da yer alıyor. Bunlardan en ilgi çekici olanı ise cihazın hareketine hareket eden buzlu su arkaplanı. Bu, tablete bir su bardağı havası veriyor. Arkadaşlarınızın ilgisini çekmek için bu hareketli duvarkağıdı güzel bir yönteme benziyor. Bunun dışında galeriden fotoğraflarla veya Google’ın sunduğu duvar kağıdı seçenekleriyle ana ekrana farklı bir hava katmak mümkün. Ana ekran özelleştirmeleri akıllı telefon versiyonundakine fazlasıyla benziyor. Sadece kısayol klasörlerinin varlığına rastlamadık.

Akıllı telefon versiyonunda üstte olan ve aşağı çekildikçe genişleyen bildirim tepsisi Honeycomb’da cihazın sağ alt köşesinde yer alıyor. Bu alana dokunulduğunda tepsi açılıyor, bağlı bulunan ağ, pil durumu, uygulama bildirimleri gibi öğeler görüntüleniyor. Bu panelde nelerin görüntüleneceğinin belirlenmesi ya da otomatik ekran kilidinin açılıp kapatılması da kolay bir şekilde bu bölümden yapılabiliyor. Sol alt köşede ise üç farklı ikon dikkat çekiyor. Bu ikonlar akıllı telefonlarda fiziksel tuşların yaptığı işlevleri gerçekleştiriyor. Geri ve ana ekran ikonlarının görevleri şekillerinden anlaşılıyor. Üçüncü ikon ise o an tablette açık olan uygulamaları gösteren çoklu görev bölümünün görüntülenmesini sağlıyor. Tabletin sol kenarında beliren bu bölüm üzerinden en son açık olan uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz.

asus-eee-pad-transformer-arayuz-fotograflari-00018

Uygulama menüsüne ekranın sağ üst köşesinde yer alan Uygulamalar kısayolu aracılığıyla erişiliyor. Sayfalı yapıdaki bu uygulama menüsünde tablete indirilen uygulamaların da gösterildiği bir İndirilenler sekmesi yer alıyor. Öte yandan menünün sol üst köşesinde yer alan küçük Android Market ikonu da uygulama menüsü kalabalığı içinde Android Market kısayolunu aramadan bu mağazaya kolaylıkla ulaşma imkanı sunuyor.

Galeri: ASUS Eee Pad Transformer Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=632]

ASUS Eee Pad Transformer’a Android Market aracılığıyla yeni uygulamalar yüklemek mümkün. Mağazadaki uygulamaların çoğunu akıllı telefon uygulamaları oluşturuyor. Bunlar tablete yüklenince ekrana yayılacak şekilde ayarlanıyor. Yine de, bu durumda ekranda devasa boşluklar göze çarpıyor. Bununla birlikte Honeycomb için optimize edilmiş uygulama sayısının artmaya başladığını da söyleyebiliriz. Honeycomb tabletler ilgi gördükçe bu Android Market’teki tablet uygulama popülasyonunun daha artacağını düşünüyoruz. Android Market’in sadece yatay oryantasyonda kullanılabilmesi ise pek hoşumuza gitmedi.

ASUS Eee Pad Transformer’da ASUS’a özel birkaç uygulama da bulunuyor. @vibe ve MyNet uygulamalarına multimedya bölümünde değineceğiz. Bunun dışında MyLibrary adlı e-kitap okuyucu ve PolarisOffice adlı ofis paketi de dikkat çekiyor.

Mobil İnternet

ASUS Eee Pad Transformer’ın kullanıcılarına normal bir bilgisayardakine çok yakın şekilde internette gezinme deneyimi sunduğunu baştan belirtelim. Honeycomb’ın Google Chrome’u andıran web tarayıcısıyla internette gezinmek oldukça keyifli. Sekmeli yapıdaki bu web tarayıcısında sekmeleri açıp kapatmak ve onların arasında geçiş yapmak oldukça kolay.

asus-eee-pad-transformer-arayuz-fotograflari-00031

Adobe Flash desteği sayesinde hemen hemen her siteyi sorunsuz şekilde görüntülemek mümkün. Yalnız dikey konumda yazıların dizimi konusunda ufak tefek sorunlar gözlemledik. Tabletin ideal duruşu olduğunu düşündüğümüz yatay konumda ise söz konusu sorunları yaşamadık. Sayfa içinde çift parmakla yakınlaştırma / uzaklaştırma, parmaklarla sayfada kaydırma yapmak mümkün. Aynı işlevleri çoklu dokunma destekli touchpad ile netbook formundayken de gerçekleştirmek mümkün.

asus-eee-pad-transformer-arayuz-fotograflari-00027

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Transformer’da Flash desteği mevcut. Bu sayede Flash tabanlı web videolarını sorunsuzca görüntülemek mümkün oluyor. YouTube’daki standart çözünürlükteki videolar, Ligtv.com.tr’deki gol videoları Eee Pad Transformer’da sorunsuzca oynatılıyor. YouTube’daki 720p videoları da ufak tefek takılmaların dışında sorunsuzca oynatılıyor denebilir. Aynı şekilde Fizy gibi Flash tabanlı müzik dinleme sitelerinde de sorun yok. Ancak Fizy’nin açık olduğu sekmeden başka bir sekmeye geçip Fizy’deki şarkının arkaplanda çalmasını istediğimizde bunun gerçekleşmediğini gördük.

Kamera

ASUS Eee Pad Transformer’ın arkasında 5 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Kameranın konumu tabletin yatay şekilde kullanılacağı düşünülerek belirlenmiş. Zaten Eee Pad Transformer’da yüklü gelen kamera uygulamasında dikey konumun desteklenmediğini gördük. Kamera uygulamasını oldukça rahat kullanımlı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Ekranın üzerindeki sanal çekim tuşuna basılarak fotoğraf veya video çekimi gerçekleştiriliyor. Bu sanal tuş sağ el baş parmağının rahatlıkla basacağı yere konumlanmış. Zum butonları da baş parmağın menzilinde tutulmuş.

asus-eee-pad-transformer-kamera-fotograflari-00012

ASUS Eee Pad Transformer’ın kamera performansının bir tablet için iyi olduğunu söyleyebiliriz. Aydınlık ortamda yaptığımız çekimler başarılıydı. Otomatik odaklı kameranın yakın çekim performansı tatmin edici. Çekilen fotoğraflardaki renk doygunluğunun gerçek renkleri yansıtacak yakınlığa sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Ne var ki, çektiğimiz tüm fotoğraflarda gürültünün varlığını gözlemledik, ki bu durum Eee Pad Transformer’ın kamerasının başarısını gölgeliyor.

Galeri: ASUS Eee Pad Transformer Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=631]

ASUS Eee Pad Transformer 720p HD video kayıt yeteneğine de sahip. Her ne kadar tabletle düzgün, rahatsız edici titremelerin olmadığı bir video çekiminin zor olduğunu düşünsek de, Eee Pad Transformer’ın bu anlamda bizi biraz şaşırttığını söyleyebiliriz. Siz günlük kullanım için cep telefonu kamerasını kullanmaya devam edin, ancak zor da kaldığınız durumlarda Eee Pad Transformer’ın çekeceği videolar hayat kurtarıcı olabilir. Çekilen videolar 3GP formatında ve yüksek bir sıkıştırma oranıyla cihazda saklanıyor. Böylelikle çekilen videoların cihazda çok yer tutması da engellenmiş oluyor.

Video: ASUS Eee Pad Transformer 720p Örnek Video

Eee Pad Transformer’da flaş yok. Bu durum karanlık veya ışık seviyesinin düşük olduğu ortamlarda iyi çekim yapmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle Eee Pad Transformer ile çekeceğiniz ortamlarda ortam ışığına dikkat etmeniz gerekiyor.

Flaşın olmaması ve gözlemlediğimiz gürültü problemi dışında ASUS Eee Pad Transformer’ın 5 megapiksellik kamerasının bir tablet için tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Bize gelen test ürününün önünde yer alan 1.2 megapiksellik kamera sorun çıkardığı için onun performansını test etme fırsatı bulamadık.

Multimedya

İnsanların tableti tercih etmelerindeki en büyük nedenlerden bir tanesi de multimedya tüketimi. ASUS Eee Pad Transformer da bu ihtiyaca cevap verecek şekilde ASUS vibe ve MyNet uygulamalarıyla geliyor. Vibe ASUS’a ait olan çevrimiçi içerik portalı. Eee Pad Transformer’daki uygulama ise çevrimiçi müzik veya radyo dinleme imkânı sunuyor. MyNet ise Eee Pad Transformer’daki tüm şarkı, fotoğraf veya film dosyalarını görüntülemek veya çalmak için kullanılan bir araç görevini görüyor. Cihazın dahili ve harici depolama birimindeki şarkıları tarayıp bulan ve kütüphanesine ekleyen MyNet bunları düzgün bir şekilde oynatma görevini görüyor. Honeycomb’un varsayılan müzik uygulaması yerine MyNet’i daha kullanışlı bulduğumuzu belirtmeliyiz.

ASUS Eee Pad Transformer’da düzgün bir film ve dizi keyfi yaşamak için V Player gibi bir üçüncü parti uygulamayı kurmanızı öneririz. Bu uygulamayı kurduktan sonra dilerseniz MyNet kütüphanesinde bulunan içerikleri bu uygulama üzerinden de oynatabilirsiniz, MyNet bunu size soracaktır. Cihazın .AVI uzantılı dosyaları oynatmasında bir problem yok, ancak .MKV uzantılı dosyaları oynatırken çeşitli problemler gözlemledik. Denediğimiz 1-2 adet 720p videonun akıcı bir şekilde oynatıldığını gördük, ancak seste problem vardı. Burada senkronizasyon probleminde bahsetmiyoruz, hiç ses yoktu. Yine de, bizim yaşadığımız olumsuz deneyime bakıp hemen olumsuz yargıya varmamak en iyisi.

Eee Pad Transformer ile çektiğiniz fotoğrafları yine MyNet üzerindeki fotoğraf sekmesi üzerinden görüntüleyebilir, slayt gösterisi şeklinde oynatabilirsiniz. Ayrıca fotoğraflar içinde parmaklarla gezinme, yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmak mümkün.

ASUS Eee Pad Transformer’ın tablet parçasının her iki yanında hoparlör bulunuyor, böylelikle stereo ses desteği sunuluyor. Hoparlörlerin ses çıkış seviyesi iyi, ancak yüksek seste hoparlörlerden cızırtılı ses geldiğini gözlemledik.

ASUS Eee Pad Transformer’ın klavye doku film izlerken, müzik dinlerken veya fotoğraflara bakarken iyi bir ayak vazifesi de görebilir, bunu da belirtmeden geçmeyelim. Bu arada cihazda yer alan mini HDMI çıkışı sayesinde uygun bir kablo kullanarak Eee Pad Transformer’daki video ve fotoğrafları harici ekranlarda da görüntüleyebilirsiniz.

Batarya ve Performans

ASUS Eee Pad Transformer’da 24.4 Wh’lik (6547 mAh) batarya bulunuyor, ki bunun dokuz buçuk saate kadar bir kullanım imkânı sunduğu belirtiliyor. Buna bir de klavye dokunun içindeki bataryanın sağladığı gücü eklerseniz, kullanım süresi 16 saate kadar çıkıyor.

Klavye dokundaki batarya tablet doka takılı haldeyken tableti de şarj ediyor. Böylelikle tableti gerekli durumlarda elektrik şebekesine ihtiyaç duymadan, sadece klavye dokuna takarak şarj etmek mümkün hâle geliyor. Netbook formundaki kullanımda öncelik klavye dokunun pilinin bitirilmesine veriliyor, tabletteki bataryanın gücü her ihtimâle karşı ikinci planda tutuluyor.

Eee Pad Transformer’ın iki günü rahatlıkla çıkardığını söyleyebiliriz. Bizdeki test ürününün 3G desteği barındırmaması, sadece Wi-Fi bağlantısını kullanması tabii ki pilin daha uzun süre dayanması konusunda avantaj sağlıyor.

Cihazın performansını test etmek amacıyla SmartBench 2011 uygulamasıyla bir benchmark testi gerçekleştirdik. Cihazın çift çekirdekli işlemci taşıyan diğer akıllı telefon ve tabletlere boy ölçüşecek düzeyde bir performans gösterdiği test sonucunda ortaya çıkıyor.

ASUS Eee Pad Transformer’ı test ettiğimiz süre içinde birkaç defa kilitlenme sorunu da yaşadık. Bize test için gönderilen tablet Android 3.0.1 Honeycomb sürümüyle çalışıyor. Ancak Honeycomb 3.1 dağıtıma çıkmış durumda ve bu güncel sürümün Eee Pad Transformer’ın performansını olumlu yönde arttırmış olacağını düşünüyoruz. Yani, bizim yaşadığımız kilitlenme sorunlarının 3.0.1 ile de ilgisi olabilir. (Honeycomb 3.1 sürümü test cihazına indirilebilir değildi.)

Klavye dokunda yer alan iki adet USB portu özellikle parmak sürücüler için oldukça pratik. Tablette yüklü gelen Dosya Yöneticisi uygulaması sayesinde dosya taşıma, kopyalama gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Dosya Yöneticisi arayüzünün kullanışlı olduğu söylenebilir. Çoklu dosya kopyalayıp yapıştırmaya da izin veriyor. Ancak bu Dosya Yöneticisi uygulamasını öğrenmeniz için birkaç dakikanızı ayırmanız iyi olacaktır.

Sonuç

ASUS Eee Pad Transformer’ın 16 GB’lık modeli (sadece tablet, klavye doku hariç) 549$+KDV’lik satış fiyatına sahip. Dolar kuru dikkate alındığında, Eee Pad Transformer’ın en büyük rakibiyle hemen hemen aynı fiyata denk geliyor. Burada iyice düşünüp taşınmak ve karar vermek gerekiyor. Bir tarafta daha zengin uygulama desteği ve daha oturmuş bir platform; bir tarafta ise daha özgür, gelişmeye açık ve büyük bir potansiyel vaat eden bir ortam var. Şu anki durumuna bakınca Honeycomb’u çok zevkli bulduğumuzu söylememiz zor, ancak yazılımcıların bu platforma olan ilgisi ve geleceğe yönelik olumlu tahminler ve beklentiler, Honeycomb ile çalışan Eee Pad Transformer’ı tercih etmenin yanlış bir seçim olmayacağını işaret ediyor.

asus-eee-pad-transformer-inceleme-fotograflari-00005

Daha önce iPad kullanıp bu tablete geçiş yapanlar olacaksa, ilk başta biraz zorlanacaklar. Özellikle Transformer’ın ekran genişliğinin fazla olması, dikey kullanımda biraz yadırgatıcı gelecektir. Ne varki, bu durumun sanal klayveyi daha rahat kullanma gibi bir avantajının olduğu da gerçek. Bu arada, Eee Pad Transformer’ı kullanırken sanki biraz bir netbook ekranını söküp de kullanıyormuş gibi bir hisse kapıldık desek yalan söylemiş olmayız. Tabii, bir melez ürün yaratmak için bu tarz ödünler vermek gerekiyor, bunu kabul ediyoruz. İlk kez bir tabletle tanışacaklar için belirttiğimiz bu husus pek fazla problem olmayacaktır.

Öte yandan, eğer bir tablet almayı düşünüyorsanız ancak netbook’un sağladığı rahatlıktan ve fiziksel klavyede yazı yazmanın pratikliğinden vazgeçmek istemiyorsanız, o zaman Eee Pad Transformer sizin için ideal bir çözüm gibi görünüyor. Tabii, bu durumda klavye doku için de ek ücret ödemeniz gerekecek, bu noktada gerekli muhasebeyi yapıp karar vermek tüketicilere kalıyor. Bize sorarsanız, Eee Pad Transformer’ın artısının ve onu diğerlerinden farklı kılan klavye doku. Eee Pad Transformer almayı düşünüyorsanız, en azından yaklaşık 1250 TL’lik bir bütçeyi ayırmanızı tavsiye ederiz.

İLGİLİ HABERLER