Manşetler

TCL 30, NXTPAPER 10s ve Book 14 Go Ön İnceleme

tcl nxtpaper 10s

TCL bu yılın başından itibaren CES 2022 ve MWC 2022‘de yeni mobil ürünlerini tanıtmıştı. Salı günü İstanbul’da düzenlenen bir etkinlikte bu yeni ürünlerin Türkiye lansmanı yapıldı. Yeni ürünlerin özellikleri ve fiyatları ile ilgili bilgiler bu haberimizde yer alıyor. Bu ön inceleme yazısında ise etkinlikte kısa süreliğine de olsa deneyimlediğim TCL 30, NXTPAPER 10s ve Book 14 Go ile ilgili ilk izlenimlerimi ve yorumlarımı aktarıyorum.

TCL 30, bu yıl TCL’in çıkardığı akıllı telefonlar içinde amiral gemisi telefon niteliğinde bir model olarak nitelendirilebilir. 7.7 milimetrelik gövde kalınlığıyla gerçekten şık bir tasarımı var. Düz kenarları, kumlanmış görünümlü arka yüzeyi telefonu epey havalı gösteriyor. 50 megapiksel çözünürlüklü kameranın da içinde yer aldığı dikdörtgen şekilli kamera modülü yatay tutuşta fotoğraf çekimi göz önünde bulundurularak yerleştirilmiş. Bu kamera, yapay zekâ desteğiyle her ortamda detaylı fotoğraflar çekmeyi vadediyor. Eğer telefon elimize gelirse, sunduğu fotoğraf deneyimini inceleme videosunda aktaracağız.

6.7 inç Full HD+ AMOLED ekranı, TCL’in ekran teknolojileri tarafındaki deneyimini konuşturduğu bir alan olmuş. AMOLED ekran, yeterli parlaklığa ve geniş görüş açılarına sahip. YouTube’da bir HDR video açtığımda, bu telefon için henüz desteğin sunulmadığını gördüm. Ancak bu tarz yüksek dinamik aralıklı videolar oynatıldığı zaman NXTVISION görüntü geliştirme teknolojisi otomatik olarak devreye giriyor. Telefonda MediaTek Helio G37 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza var. Kullanıcı arayüzünde gezinti akıcı, ancak performans açısından orta segment telefonların ötesine geçmeyeceği izlenimini de veriyor. Android 12 ile yüklü geliyor, üstünde gelen TCL UI ise 4.0 sürümüyle birlikte ufak tefek farklılıklar içeriyor. Özellikle Hızlı Ayarlar için gelen büyük kutucuklu tasarım hoş olmuş. TCL’in kategorilendirilmiş biçimde bir düzene sahip uygulama menüsü de birçok kullanıcı için kullanışlı olmaya devam edecektir. 6499 TL’lik fiyatının karşılığını verecek bir telefon olduğunu söyleyebilirim.

TCL NXTPAPER 10s ise ilginç bir ürün. Bu ürünü görünce, adındaki “paper”, yani “kağıt” kelimesinin boş olmadığını anladım. Sanki bir kağıda bakıyormuşsunuz gibi gerçekçi bir ekranı var. Bu telefonun 9 katmanlı bir ekranı var ve bu katmanlar ön camla birleştirildiği için Apple’ın üst sınıf iPad’lerindekine benzer bir lamine cam yapısı var. Bu, gerçekçiliği daha da artırıyor. Mat kaplaması da yansımayı önlüyor. Bu tabletin dışarıdaki performansını merak ediyorum, ancak yansımanın düşük olması fark yaracaktır diye düşünüyorum. Kağıt görünümlü ekranı kitap okumak veya not almak için ideal görünse de, bir şeyler izlemek için ekran parlaklığının bir kademe düşük kaldığını gözlemledim. Ekranın görüş açıları ise gayet iyi. İnternette gezinmek için de iyi iş görüyor.

NXTPAPER 10s hafif ve ince bir tablet. Aynı zamanda ağır da değil. Yatay ve dikey tutuşta rahatlıkla kullanılıyor. 10.1 inç Full HD ekran, video izlemek veya internette gezinmek için yeterli keskinliğe ve netliğe de sahip. Diğer TCL tabletleri gibi bu tablet de ekran kalemiyle kullanılabiliyor. Etkinlik alanındaki kalemle test ettiğimde, tepkiselliğin biraz düşük olduğunu, aynı zamanda avuç içini ekrana dayanıp yazma konusunda birtakım sıkıntıların olduğunu gördüm. Orada konuştuğum bir görevli, aktif ekran kalemleriyle daha iyi sonuç alınabileceğini dile getirdi.

TCL Book 14 4G ise, ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayar olmasıyla dikkat çeken bir ürün. Türkiye’de bu tarz ürünleri pek görmüyoruz. Bu açıdan dikkat çekici bir bilgisayar olarak nitelendirilebilir. 6999 TL’lik fiyat etiketiyle, günümüz PC’leri içinde uygun bir fiyat noktasında olacağını söyleyebiliriz. Teknik özellikler ve malzeme kalitesi ise ortalamayı geçmiyor. İnce ve hafif bir tasarımı var, dış kapaktaki tasarımıyla TCL’in tabletlerini andırıyor. Book 14 4G, genel olarak plastikten yapılmış bir dizüstü bilgisayar, tuşlarda da bu malzemenin kullanıldığı hissediliyor. 14.1 inçlik Full HD+ çözünürlüklü ekran var, ekranın parlaklığı ve netliği çok yüksek seviyede değil. Snapdragon 7c işlemci, 4 GB RAM gibi başlıca özelliklere sahip. Kenarında SIM kart yuvası da var, böylelikle sürekli mobil bağlantı desteği mevcut. Bilgisayarın kapağını kapatıp yeniden açtığımda 1-2 saniye içinde kullanıma hazır hâle geldiğini gördüm. Bu donanım paketinden çok büyük beklentide olmamak gerek. Ancak günün büyük bölümünü dışarıda geçiren kullanıcılar için temel işleri rahatlıkla yerine getirebilecekleri ve sürekli internet bağlantısı sunan bir bilgisayar olacağını söyleyebilirim.

Bu arada TCL, etkinlik alanında NXTWEAR G ve NXTWEAR Air gibi, daha önce tanıttığı gözlükleri gösterdi. TCL, bu gözlükleri de piyasaya sunacak. Öncelikle G modeli gelecek. Bize, fiyatının 9999 TL olacağı söylendi ve ay sonunda satışta olacak. Yaz aylarının ortalarında ise Air modelinin gelmesi bekleniyor. Bu gözlükler, içlerinde bulunan ikişer adet 1080p microLED ekranlarla 4 metre uzaklıktan 140 inç ekrana bakıyormuş gibi bir izlenim sunuyor. Görüntü kalitesi iyi, gözlükte hoparlör var, ancak ek bir kulaklıkla film izlemek epey keyifli olabilir.

Öte yandan TCL, bir süredir çeşitli konsept denemelerinde bulunduğunu katlanabilir telefonları bu yıl içinde piyasaya sunmaya başlayacak. Yıl sonuna kadar bir katlanabilir telefon modeli de Türkiye’de satışa sunacak. Şirket, bu ürün segmentini daha geniş kitlelerle buluşturmak istiyor. Bu hedeften yola çıkarak Huawei ve Samsung’un piyasada bulunan modellerine göre daha ucuza satılmasını bekleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER