İncelemelerManşetler

TCL 10 Plus İncelemesi

tcl 10 plus inceleme

Geçen yıl bu zamanlarda TCL Plex ile kendi markasını taşıyan ilk akıllı telefonunu çıkarmış olan TCL, 2020 yılını ise TCL 10 adını verdiği yeni bir seriyle başlatmıştı. Şirket yılın ilerleyen aylarında bu seriye yeni üyeler kazandırıyor. Yazın ortalarında gördüğümüz TCL 10 Plus da bunlardan bir tanesi oldu. TCL, özellikle görüntü panelleri konusunda deneyimli bir şirket ve akıllı telefonlarına da bu deneyimi yansıtmaya çalışıyor. TCL 10 Plus’ın da uygun fiyattan iyi bir görsel deneyimi isteyenlere hitap ettiğini görüyoruz. Bir süredir deneyimlediğimiz bu orta segment Android telefon ile ilgili izlenimlerimiz TCL 10 Plus inceleme yazısında yer alıyor.

TCL 10 Plus inceleme: Tasarım

TCL 10 Plus cam ve plastik birleşimi bir gövdeyle geliyor. Ön tarafta kenarlara doğru kavis yapan ve bu sayede üst sınıf akıllı telefonları aratmayan ekran camı var. Bu yapı metal havası verilmiş plastik çerçeveyle buluşuyor. Telefonun arka tarafı da plastikle kaplı. Plastik yüzey hafif pürüzlü ve bu durum sürtünmeyi biraz artırarak telefon için daha iyi tutuş sağlıyor. Telefonun profil kalınlığı 8.9 milimetre, ancak simetrik biçimde kenarlara doğru kavis yapan ön ve arka taraf sayesinde kenar profili inceliyor ve telefon olduğundan daha ince görünüyor. 172 gram ağırlığıyla da günümüzde hafif olarak nitelendirilebilecek bir telefon. Plastik kullanımının buna etkisi var. Bu sayede uzun süreli kullanımlarda da ağırlık ve yorgunluk hissi yaratmıyor.

tcl 10 plus inceleme

Ekranın üstünde herhangi bir koruyucu film gelmiyor. Kullandığımız iki haftalık süre boyunca da ekranda dikkate değer bir çizik veya aşınma görmedik. Kutu açılımı ve ön inceleme videosunda da görüldüğü üzere, telefonun kutusundan şeffaf kılıf da çıkıyor. Telefonu çoğunlukla bu kılıfla kullandığımız için arka yüzü dışarının etkilerine karşı korunaklı biçimde kaldı. Ancak arka yüzün de kolay kolay zarar görmeyeceğini düşünüyoruz. Zaten kavisli hatları ve ergonomik yapısıyla TCL 10 Plus o kadar hoş görünüyor ki, telefonu kılıfsız kullanmayı daha çok isteyeceksiniz diye düşünüyoruz.

TCL 10 Plus’ın 6.47 inç ekranı ön tarafın büyük bir kısmını kaplıyor. Yüzde 88.7 gibi büyük bir ekran-gövde oranı var. Tabii ki, kavisli ve kenardan kenara görünüm oluşturan ekranın bu oranda büyük etkisi var. Alt ve üst kenarda nispeten kalın çerçeve kenarları var. Selfie kamerası ise üst kenarda su damlası biçiminde çentiğe yerleştirilmiş.

Telefonun alt kenarında USB-C portu, mikrofon, hoparlör ve nano SIM ve microSD kart yuvalarını barındıran tepsi bulunuyor. Üst kenarda da ikinci mikrofonu ve 3.5mm kulaklık jakını görüyoruz. Sağ kenarda ses tuşları ve güç butonu yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor. Bu tuşlar hem sağ elle hem de sol elle tutuşta rahatlıkla kullanılacak yerlere yerleştirilmiş. Derinlikleri de iyi, kolaylıkla kullanılıyor. Sol kenar üçüncü bir fiziksel tuş yerleştirilmiş. Bu tuş da bir kez, iki kez ve üç kez basıldığında farklı uygulama veya işlevleri açacak şekilde ayarlanabiliyor.

Arka tarafa baktığımızda TCL’in akıllı telefonlarındaki klasik kamera diziliminin tercih edildiğini görüyoruz. Dört tane kamera yatay eksende sıralanıyor. TCL kameraların her iki yanına da birer LED flaş yerleştirmiş. Bu grubun altında da başlıca kamera özelliklerini gösteren küçük bir yazı eklenmiş. Daha da alta ilerlediğimizde TCL logosunu görüyoruz. Arka yüzey de tıpkı ekran gibi kenarlara doğru kavis yapıyor ve bu sayede simetrik bir yapı oluşuyor.

tcl 10 plus inceleme

TCL 10 Plus’ın temel malzemesi plastik olsa da, telefonda sıradanlık hissi yok. Yeteri kadar sağlam bir telefon olduğu izlenimini de veriyor. Suya ve toza dayanıklılık gibi özelliklerin de bulunmadığını belirtmeden geçmeyelim.

TCL 10 Plus inceleme: Ekran ve Ses

En başta da belirttiğimiz gibi, TCL ekran paneli üretmekte deneyimli bir şirket ve bunu da diğer ürünlerine yansıtıyor. TCL 10 Plus’ın sahip olduğu 6.47 inç AMOLED ekran, aynı fiyat segmentindeki diğer telefonlara göre daha ileride görünüyor. Ekran çözünürlüğü 1080 x 2340 piksel. 19.5:9 görüntü oranlı ekran 398 ppi gibi yeterli bir piksel yoğunluğuna sahip. Doğal olarak yeteri kadar keskin ve net grafikler, resimler, okunaklı yazılar bu telefonu kullananları bekliyor.

AMOLED ekranın bulunması TCL 10 Plus’a pil tüketimi konusunda avantaj sağlarken sürekli açık ekran gibi, genellikle daha üst sınıf telefonlarda gördüğümüz bir ekran özelliğinin kullanılmasını da mümkün kılıyor. Böylelikle pil ömrüne olumsuz etkide bulunmaksızın, telefonun ekranını açma zahmetine girmeden saatin kaç olduğunu görebilir, gelen bildirimin olup olmadığını ekrandaki simgelere bakarak anlayabilirsiniz.

Bunun dışında AMOLED ekranın bir katkısı da siyah renk derinliğinin artması oluyor. Bu durum da renklerin daha canlı ve göz alıcı görünmesine katkıda bulunuyor. Ekran parlaklığı maksimum seviyesinde üst sınıf akıllı telefonlardaki gibi göz alıcı seviyeye ulaşmıyor. Ne var ki, fazlasıyla yeterli ve dış ortamda da rahat kullanım için yetiyor. Üstelik parlaklık o kadar yeterli ki, ekranın HDR desteğini sunmasını da sağlıyor. Netflix ve YouTube gibi popüler içerik kaynaklarında HDR desteğinden yararlanabilirsiniz. Netflix’teki popüler içerikleri daha yüksek görüntü kalitesi ve detaylarla izlerken TCL 10 Plus’ın ekranı gerçekten de iyi iş görüyor.

Bu arada NXTVISION olarak adlandırılan, TCL’in özel ekran teknolojisi de mevcut. Bu teknolojiyi açtığınızda parlaklık biraz daha artırılıyor, renklerin tonları kuvvetlendiriliyor. Fotoğraflara bakarken, video izlerken veya oyun oynarken bu şekilde daha iyi bir görsel deneyim elde ediliyor. Aynı zamanda standart videolar için SDR’den HDR’ye dönüştürücüyü de etkinleştirebilirsiniz. Öte yandan aynı ayarların bulunduğu yerden ekranın renk modunu veya sıcaklığını isteğinize göre elle ayarlayabilirsiniz. Okuma modunu da etkinleştirerek, özellikle e-kitap veya gazete okurken mavi renkli ışığı azaltarak gözlerinizin daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

Ekranıyla sınıfının ortalamalarının üstüne çıkan TCL 10 Plus’ta tek bir hoparlör görmek biraz şaşırtıcı oluyor. Alt kenarda bulunan tek hoparlörün ses çıkış şiddeti akıllı telefon ortalamalarını geçmiyor, çok yüksek sayılmaz. Ancak TCL, çevresel ses efektlerini ve doygunluğu mümkün olduğu kadar artırmaya çalışmış. Basların etkisi de biraz olsun hissediliyor, ancak çok yüksek ses şiddetinde tizlerin rahatsız edici olabileceğini gözlemliyoruz. Kutudan kulaklık çıkmıyor, ancak üst kenarda yer alan 3.5mm kulaklık jakı sayesinde istediğiniz kulaklığı kullanabilirsiniz.

Öte yandan TCL’in diğer telefonlarında sunmuş olduğu Süper Bluetooth özelliği müzik deneyimini artırmakta yardımcı olacaktır. TCL 10 Plus’ı aynı anda dört ses cihazına bağlayabilir ve bu sayede farklı müzik dinleme deneyimlerini hayata geçirebilirsiniz. Dört tane Bluetooth hoparlörü bağlayarak 10 Plus’ı bir parti aracı hâline getirebileceğiniz gibi, en fazla dört arkadaşınızla Bluetooth kulaklıkları telefona bağlayarak kimseyi rahatsız etmeden müzik keyfi yaşayabilirsiniz. Bu özelliğin ayarları için telefonun Bluetooth ayarlarına göz atmanız yeterli olacaktır.

TCL 10 Plus inceleme: Performans ve Pil

TCL 10 Plus’ta Snapdragon 665 bulunuyor. Sekiz çekirdekli bu işlemci Adreno 610 GPU barındırıyor. Elimizdeki modelde 64 GB dahili hafıza ve 6 GB RAM bulunuyor. Günümüzde 64 GB her kullanıcıya yetmeyebilir. Böyle bir durumda microSD kart yuvasıyla depolama alanını daha da artırmak mümkün oluyor.

Benchmark testi olarak GeekBench 5’i kullandık ve elde edilen sonuçlara göre TCL 10 Plus’ın puanları geçen yılın ilk yarısında gördüğümüz Redmi Note 7 modeliyle aynı seviyede bulunuyor. Günümüzün şartlarına göre bu sonuçların orta segment telefon için biraz geride kaldığını söylememiz gerekiyor. Zaten benchmark testlerindeki bu durumun yansıması pratikte de görülüyor. TCL 10 Plus’ta kullanıcı arayüzünde gezinirken, uygulamaların veya oyunların açılışında takılmalar ve gecikmeler görünüyor. Telefon genel olarak günlük işler için yeterli bir performansı sunuyor, ancak kullanım esnasında ara sıra beklemeler yaşayabilirsiniz. Oyun tarafında ise çok fazla grafik gücü gerektirmeyen oyunları oynatma konusunda TCL 10 Plus sıkıntı çıkarmayor. PUBG Mobile gibi oyunları da düşük grafik ayarlarıyla akıcı ve tepkiler hızlı olacak biçimde oynayabilirsiniz.

Pil tarafına baktığımızda bu telefonda 4500 mAh kapasiteli pilin bulunduğunu görüyoruz. Bu pil normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta telefonu biraz idareli kullandığınız ve ekran parlaklığını da otomatiğe aldığınız takdirde 1.5 ile 2 gün arasında bir tek şarj performansına ulaşmanız da mümkün. Telefonu fazla kullanmadığınız durumlarda tek bir şarjla dört güne çıkmanız da mümkün olabilir. Diğer bir deyişle bekleme süresi uzun bir telefon.

TCL 10 Plus’ın Quick Charge 3 desteğine sahip olduğu belirtiliyor. Ancak kutudan çıkan şarj adaptörünün çok etkileyici bir hızlı şarj performansı bulunmuyor. Telefonun pilinin kısa sürede yüzde 50 seviyesine gelmesi için yarım saatten fazlası gerekiyor, ancak yüzde 70 seviyesine bir saate ulaşıyor. Pilin tam doluluğa erişmesi ise iki saat alıyor.

TCL 10 Plus inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Android 10 ile yüklü olarak gelen TCL 10 Plus’ta TCL UI olarak adlandırılan özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünü görüyoruz. TCL, Plex ile birlikte özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünü ilk kez göstermişti. Şimdi yeni telefonlarıyla birlikte kullanıcı arayüzünde dikkate değer değişiklikler yaptığını görüyoruz. Her ne kadar duvar kağıdı ve bunun gibi unsurlarla, ayrıca varsayılan olarak sunulan koyu renk tonlarla TCL Plex’teki hava korunuyor. Ancak birtakım ufak dokunuşlarla saf Android’e biraz daha yakın bir hava verilmiş.

TCL UI’ın ilk sürümlerinde gruplandırılmış uygulama menüsü öne çıkarılıyordu. Telefonda yüklü olan uygulamalar alfabetik olarak değil de, belirli kategorilere göre sınıflandırılmıştı. TCL 10 Plus’ta da böyle bir düzen var, ancak arzu ettiğiniz takdirde uygulama menüsünün olmadığı, uygulama ikonlarının bileşenlerle birlikte ana ekrana yerleştirildiği düzeni tercih edebilirsiniz.

Hızlı ayarlar paneline baktığımızda ekran kaydedici, tek el modu, koyu renkli mod gibi kullanışlı araçların kısayollarının da yerleştirildiğini görüyoruz. Öte yandan TCL de Samsung’un kavisli ekranlara sahip telefonlarında kullanıma sunup daha sonra her telefonuna eklediği Edge kenar çubuğunu 10 Plus modelinde kullanmış. Ekranın sağ kenarında bir çekmece var ve burayı ortaya sürüklediğinizde karşınıza sık kullandığınız uygulamaların kısayollarını ekleyebileceğiniz bir kenar çubuğu çıkıyor. TCL 10 Plus’ı kullanırken bu çekmece çok da dikkatimizi çekmedi, ancak bazı kullanıcılar bunu Instagram, Twitter, vb. popüler uygulamalara kolaylıkla erişmek için kullanabilirler.

Google uygulamaları deneyimin başrolünde bulunuyor. Google klasörü içinde Gmail, Haritalar, Takvim, YouTube, YT Music gibi uygulamalar mevcut. TCL+ olarak adlandırılan bir uygulama ise TCL’in diğer ürünlerini tanımanızı ve TCL dünyasından haberleri almanızı sağlayan bir alan. Dosya yöneticisi, Müzik, Hava Durumu, Pusula gibi uygulamaları da görüyoruz. NXTVISION için bile bir kısayol ana ekrana eklenmiş.

Diğer akıllı telefonlarda gördüğümüz performans yönetim uygulamasına benzer bir uygulamayı TCL 10 Plus’ta da görüyoruz. Akıllı Yöneticisi sayesinde otomatik olarak açılan uygulamalara izin verebilir, Pil seviyesini görüp güç tasarruf modlarını açabilir, Bellek bölümü içinden temizleme yaparak telefonun, özellikle çoklu görev performansını iyileştirebilirsiniz.

AMOLED ekranın varlığı sayesinde TCL 10 Plus’ta ekran içi parmak izi okuyucusu da sunuluyor. Parmak izi ekleme işlemi hızlı şekilde gerçekleşiyor. Ancak kullanım sırasında ilk seferde isabet oranı biraz ortalamanın altında kalıyor. Parmak izinin tanınması için parmağınızı en az 2 saniye hafifçe bastırıp bekletmeniz gerekiyor. Bunu öğrenmek biraz zamanınızı alabilir. Eğer isterseniz, yüz tanımadan da yararlanabiliriz. Her zaman söylediğimiz gibi, bu durum pratikliği artırsa da güvenlik seviyesini düşürecektir.

TCL 10 Plus inceleme: Kamera

48 megapiksel ana kameranın aralarında olduğu arka kamera sistemini orta segment telefonlarda görmeye alıştık. TCL 10 Plus da bu açıdan geleneği bozmuyor. Arkada sıralanan dört tane kameraya baktığımızda, ana kameranın 48 megapiksel, f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. 8 megapiksel f/2.2 ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro lens ve 2 megapiksel derinlik sensörü arka kamera sistemini tamamlıyor.

Kamera uygulamasına baktığımızda diğer markalı telefonlarda da gördüğümüz bir dizilimi görüyoruz. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, kamera değiştirme düğmesi ve çekim modları var. Diğer kenarda ise flaş, görüntü oranı, filtreler ve ayarlar gibi kısayollar var. 48 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmek isterseniz, bunun için görüntü modları içinden Diğer bölümüne girip Yüksek piksel seçeneğini tercih etmelisiniz. Pro modundaki ayarlar da zengin. Çektiğimiz fotoğraflarda TCL filigranını görebilirsiniz, ancak ayarlar içinden bunu kapatabilirsiniz.

TCL 10 Plus ile çektiğimiz fotoğrafları genel olarak beğendik. Yapay zekâ tabanlı görüntü modlarından yararlanarak pozlama ve renk ayarlarının otomatik olarak ayarlanmasını sağlayabilirsiniz. Yeterli ışık koşulları altında tatmin edici fotoğraflar elde ediliyor. Renk sıcaklığı biraz ortalamanın üstünde, parlaklıkta da çok aşırıya kaçılmıyor. Eğer bu ayarlardan memnun değilseniz, yapay zekâ modunu kapatabilir veya profesyonel moddan yararlanabilirsiniz. Gece veya düşük ışıkta çekimlerde gürültü seviyesi, yani kumlanma nispeten düşük. Bulanıklık da yok denecek seviyede. Genel olarak gece vakti güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

Yakın çekimlerde nesneye çok yaklaşmak mümkün olmuyor, ancak çok yakın çekimler yapmak isterseniz, makro modunu etkinleştirebilir ve 2 megapiksel makro lensi kullanarak bu şekilde çekimler yapabilirsiniz. Çözünürlük düşük olsa da, etkileyici yakın çekim fotoğraflar elde edebilirsiniz. Portre çekimleri de başarılı bulduk. Öndeki süje ile arkadaki nesnenin ayrımı iyi şekilde yapılıyor. Ultra geniş açılı kameranın renk ve parlaklık seviyesi ana kamerayla tutarlı değil. Detayların seviyesi düşük, pozlama daha yüksek ve renkler daha soğuk alana kaçıyor. 48 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmenin de çok fazla bir esprisi bulunmuyor. Çünkü detaylarda epey kayıp göze çarpıyor. 12 megapiksel varsayılan çözünürlükte kalmak en iyisi olacaktır.

Ön tarafta yer alan 16 megapiksel kamera f/2.2 diyafram açıklığı, 1080p video kaydı gibi özellikleri barındırıyor. Kamera genel olarak tatmin edici selfie fotoğraflar çekebiliyor. Düşük ışık performansını da yeterli bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Video tarafında ise saniyede 30 kare hızına kadar 4K video kaydı yapılabiliyor. Optik görüntü sabitleme yok, ancak TCL kamera sistemine elektronik görüntü sabitleme sistemi (EIS) eklemiş. 4K video çekiminde de bundan yararlanılabiliyor. Gördüğümüz kadarıyla da işini yeterli derecede yapıyor. Telefonu sabit tutarken veya hareket ettirirken titreşim etkisi mümkün olduğu kadar azaltılmış. 4K çekimler için de TCL 10 Plus elverişli görünüyor. Ses kayıt kalitesini de iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz.

TCL 10 Plus inceleme: Sonuç

TCL 10 Plus üst sınıf akıllı telefonlarda gördüğümüz tarzda bir tasarımı sunuyor. Kavisli ekranı bu fiyat çizgisinde görmek ilginç olmuş. Cam ve metal yerine cam ve plastik birleşimi bir malzeme seçimi var. Kalite olarak doğal olarak üst sınıf telefonların seviyesinde değil, ancak kendi segmentindeki telefonlarla rekabet edebilecek bir malzeme kalitesi, sağlamlık ve tasarım var. Kavisli ekran olmasına rağmen kullanım sırasında yanlış tıklatmalara pek rastlanmıyor. Hafifliği de kullanımda bir artı olarak geri dönüyor.

Tabii ki, bu telefonu aynı segmentteki diğer ürünlerden ayıran en önemli unsurlardan bir tanesi ekranı. Ekranın parlaklığı çok yüksek değil, ancak tatmin edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Derin siyahları ve canlı renkleriyle sınıfına göre yüksek bir görsel deneyim TCL 10 Plus kullanıcılarını bekliyor. HDR desteği de önemli bir artı. Keşke iki hoparlör olsaydı, ancak TCL tek hoparlörü mümkün olduğu kadar ekranı iyi şekilde destekleyecek hâle getirmeye çalışmış. 3.5mm kulaklık jakı da artılar arasında.

4500 mAh kapasiteli pili TCL 10 Plus’ın güçlü olduğu yanlardan bir tanesi. Ancak Snapdragon 660 ile gelmesi bir handikap. Bu işlemci artık eskidi ve günümüzün şartlarında orta segment telefonlar için bile ihtiyaçları karşılayamayabilir. TCL 10 Plus günlük işler için yeterli görünse de, ara sıra takılmalar ve gecikmeler görünüyor. Buna kullanıcı arayüzünde bile rastlanıyor.

Dörtlü arka kamerayı ise genel olarak beğendik. Yeterli ışık koşullarında tatmin edici, sosyal ağlarda beğeni toplayacak fotoğraflar çekebilirsiniz. Düşük ışıkta gösterdiği performans da iyi. Video performansı da TCL 10 Plus’ın kamera sisteminin artılarından. Sınıfına göre yüksek yerlerde bir kamera performansı var. Özel günleriniz için de TCL 10 Plus rahatlıkla iş görecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER