Teknoloji

Steve Jobs’un e-posta iletisinde gizlenmiş iPhone nano detayı

iphone nano

2011 yılında, Apple’ın o zamanki en üst modeli olan iPhone 4’ten daha küçük ve ucuz olacak yeni bir iPhone olan “iPhone nano” üzerinde çalıştığına dair söylentiler ortalıkta dolaşıyordu. The Verge, Epic ve Apple arasındaki davada kanıt olarak yayınlanan e-posta iletileri arasında bir Steve Jobs iletisi keşfetti. Bu iletide olan söylenti konusu küçük telefon ile ilgili bazı detaylar var ve bunlar şirketin bir zamanlar gerçekten de bir iPhone nano üzerinde çalıştığını doğruluyor.

Ne yazık ki, Jobs’un Ekim 2010 tarihli ve bir strateji toplantısının notlarını içeren iletisi, cihaz hakkında fazla bilgi vermiyor. “iPhone nano planı” şeklinde bir madde, “maliyet hedefi” için bir alt madde var. Muhtemelen Apple’ın eski tasarım şefi Jony Ive’ın modeli ve/veya görüntüleri göstereceğini belirten başka bir alt madde de mevcut. Bundan daha üst sıralardaki toplantı notlarında yer alan bir “2011 Stratejisi” maddesi; 3GS’nin yerini alacak, iPod touch’a dayalı düşük maliyetli bir iPhone modeli oluşturma şeklinde bir alt maddeye sahip. Ancak bunun iPhone nano’ya mı yoksa tamamen farklı bir cihaza mı atıfta bulunduğu belirsizdir.

Apple şu anda fiziksel olarak daha küçük ürünlerinden herhangi biri için “nano” markasını kullanmıyor. Ancak Jobs bu e-posta iletisini gönderdiği zamanlarda, Apple son derece popüler iPod nano’nun altıncı neslini piyasaya sürmüştü. Bu nedenle “nano” o sırada hâlâ gücünü koruyordu.

Aslında Steve Jobs tarafından gönderilmiş ve Epic ile Apple davası dahilinde ortaya çıkan toplantı notlarında yer alan iPhone nano, ilk gizemli “nano” Apple ürünü değil. 5 Ağustos 2007’de Internal Tech Emails Twitter hesabı tarafından paylaşılan bir Steve Jobs e-posta iletisi, 2008’in ilk yarısında piyasaya sürülmek üzere olan iPod nano’nun yükseltilmiş bir versiyonu gibi görünen bir “Süper nano”ya atıfta bulunuyor. Apple o zaman diliminde bir iPod nano’yu piyasaya sürmedi. Ancak Eylül 2008’de dördüncü nesil iPod nano’yu piyasaya sürse de, Jobs’un bahsettiği “Süper nano” olup olmadığını bilmiyoruz.

Apple, nano markasından giderek uzaklaştı, en sonunda iPod nano modelini 2017’de sonlandırdı. Bunun yerine, şu anda piyasada olan iPhone 12 mini ve HomePod mini için “mini” takısını seçti. Yine de, özellikle iPhone 4’ün 3,5 inçlik bir ekrana sahip olduğu 2010 ve 2011 yıllarında daha da küçük bir iPhone nano’nun nasıl görünebileceğini hayal etmek ilginç oluyor. Belki Apple iPhone nano’yu tanıtmış olsaydı, Jobs en ünlü tanıtım numaralarından birini ikinci kez yapabilirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER