İncelemelerManşetler

iPhone 12 mini İncelemesi

iPhone 12 mini inceleme yazısında ve videosunda kompakt iPhone modeli ile ilgili detaylar, yorumlar ve video var.
iphone wi-fi

iphone 12 mini satın aliPhone 12 mini
Amazon.com.tr’den satın alın

SATIN AL

Apple, 2020 yılının başlarında çıkardığı yeni iPhone SE ile birlikte kompakt akıllı telefon kullanmayı sevenler, aynı zamanda uygun bir iPhone arayanlar için yepyeni bir seçenek sunmuştu. Bunu ekim ayında tanıttığı iPhone 12 serisi içinde yepyeni bir kompakt iPhone modeli istedi. Apple A14 Bionic gibi yepyeni bir Apple işlemcisini barındıran iPhone 12 mini, kendisinden birkaç ay önce çıkan iPhone SE modelinden daha büyük ekrana sahip olmasına rağmen daha küçük boyutlarda geliyor. Bununla birlikte fiyat tarafında epey ağır basıyor. Kompakt bir iPhone’u en güncel tasarımla ve özelliklerle isteyenler için sunulan bu akıllı telefon modelini birkaç haftadır iPhone 12 Pro Max ile birlikte deneyimliyorum. En büyük iPhone’dan sonra sıra geldi en küçük iPhone’a. İzlenimler ve yorumlar için sizi iPhone 12 mini inceleme yazısına ve videosuna bekliyorum.

iPhone 12 mini inceleme: Tasarım

iPhone 12 mini tasarım ve kalınlıktan kullanılan malzemelere kadar daha büyük boyutlu iPhone 12 ile aynı nitelikleri paylaşıyor. Apple, iPhone 12 serisi ile birlikte kenarları düzleştirilmiş yeni bir tasarıma geçiş yapmıştı. iPhone 12 mini de bu yeni tasarımı alıyor. Ayrıca daha büyük ekranlı kardeşi gibi önde Ceramic Shield cam, kenarlarda alüminyum, arkada ise sağlam bir parlak cam tabaka kullanılmış. Kare şekilli kamera modülü ise mat görünümlü bir camla kaplı. 7.4 mm ile de iPhone 12 mini, iPhone 12 ile aynı kalınlığa sahip.

iphone 12 mini inceleme

Kısacası, yüzey alanı farkı dışında karşımızda iPhone 12 ile tamamen aynı niteliklere sahip bir cihaz bulunuyor. Hatta renk seçenekleri de aynı: Siyah, beyaz, kırmızı, yeşil ve mavi gibi renkleri bu telefonda da görüyoruz. Tıpkı daha önce  deneyimlediğim siyah iPhone 12 gibi, elimdeki iPhone 12 mini de siyah renge sahip. Diğer renkler daha eğlenceli görünüyor, ancak siyah rengin o ağır havasını sevenler için bu renk de önerilebilir.

Büyük ekranlı telefonlara alıştık. Üstelik Apple da dahil olmak üzere tüm üreticiler, ekran çerçevesini daraltarak büyük ekranları yönetilebilir boyutlarda sunuyor. Bu anlayışı 5.4 inç gibi, günümüzde küçük olarak nitelendirilebilecek bir ekrana sahip telefona uyguladığınızda, elde edeceğiniz gövde normalden de küçük oluyor. Öyle ki, iPhone 12 mini’nin yüzey alanı sadece iPhone 12’den değil, 4.7 inç ile kendisindekinden daha küçük ekrana sahip olan 2020 model iPhone SE’den daha küçük.

iPhone 12 mini’nin bu kompakt ötesi boyutları ve tasarımı, bu telefonu tek elle kullanmayı fazlasıyla kolaylaştırıyor. Sadece baş parmağımla ekranın her tarafına rahatlıkla erişebiliyorum. Ellerimin büyük olduğunu söyleyeyim, ancak küçük elleri olanlar da fazla sorun çekmeyecektir. Buna ek olarak 135 gr. ağırlığıyla iPhone 12 mini, günümüzün akıllı telefonlarına göre epey hafif. Ağırlık tarafında yıllar öncesinin iPhone 5, 5s gibi modellerine yaklaşıyor. Cepte taşımak da bu açıdan bir hayli kolay. Cebinde veya çantasında büyük telefon taşımak istemeyenler iPhone 12 mini’yi bir hayli beğenecektir.

Bu telefonun boyutları ve ağırlığı azalsa da, sağlamlığından bir şey kaybetmiyor. Yukarıda sözünü ettiğim Ceramic Shield, Apple’ın belirttiğine göre düşmelere karşı dört kat daha iyi performans sergiliyor. Bu dayanıklılığı test etme gibi bir durumum olmadı, ancak Apple’ın böyle bir sağlamlığa vurgu yapması memnun edici. Bu cam ufak tefek çizilmelere karşı da geçen yılın iPhone’larına göre biraz daha iyi sonuç sergiliyor gibi görünüyor. Yine de, bu kadar yüksek bir meblağ ödediğiniz telefonu kılıfla koruma altına almak isteyebilirsiniz. Apple’ın iPhone 12 mini’ye özel olarak sunduğu, MagSafe desteğine de sahip kılıfları tercih edebilirsiniz. Üçüncü taraf kılıflar da artmaya başladı.

iphone 12 mini inceleme

Bir başka dayanıklılık noktası da suya ve toza dayanıklılık. iPhone 12 mini de iPhone 12 ile aynı derecede, IP68 sertifikasına sahip. Bu sayede telefonu sağanak yağış altında gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz. Üstüne çay, kahve gibi sıvıların dökülmesi ya da su birikintisine düşürmek de bir sıkıntı çıkarmayacaktır.

iPhone 12 mini’nin alt kenarında Lightning portu var. Bunun yanlarına mikrofon ve hoparlör yerleştirilmiş. Sol kenarda ses tuşları, sağ kenarda Yan Tuş olarak adlandırılan güç butonu var. Bunlar, diğer iPhone’lardakiyle aynı konumlarda, telefonun küçük boyutları da erişimi ve kullanmayı kolaylaştırıyor. nano SIM kart tepsisi de diğer iPhone 12 modellerinde olduğu gibi sol kenarda yer alıyor. Ekranın üstünde bulunan çentikte ise ahize ve buraya entegre edilmiş ikinci hoparlör bulunuyor. Öte yandan çentik bölümünde TrueDepth kamera sistemi de var.

Arkada ise iki tane lensi barındıran, buna ek olarak LED flaş ve ikinci mikrofonu da içeren kare şekilli kamera modülü üst sol üst köşeye yerleştirilmiş. Arkada ortalanmış bir Apple logosu da var. Arka yüzün parlak cam yüzeye sahip olduğunu belirtmiştim. Bu cam yüzey parmak izi ve kire karşı epey cömert görünüyor. Ne var ki, çiziklere karşı direnci daha yüksek.

iPhone 12 mini inceleme: Ekran ve Ses

iPhone 12 mini, 5.4 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran barındırıyor. Bu ekran 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe sahip. 476ppi ile karşımızda iPhone 12’dekiyle aynı seviyede piksel yoğunluğu değerine sahip olan bir ekran bulunuyor. Bu sayede küçük ekran için fazlasıyla keskin ve net bir görünüm sunuyor. Apple, bu telefonda yer verdiği ekranı Super Retina XDR olarak adlandırıyor. Diğer iPhone’lardakiyle aynı şekilde OLED ekran bu telefonda da yer alıyor. Derin siyahlar, yüksek kontrast ve canlı renkler gibi özellikler bu ekranda da mevcut. 625 nit tipik parlaklık değeri ve 1200 nit tepe değeri de iPhone 12 mini’nin ekranını HDR10 ve Dolby Vision içerikler için elverişli hâle getiriyor.

Genellikle bu kadar küçük ekranlı telefonlarda böyle ileri seviye özellikleri görmeyiz. iPhone 12 mini’de video izlemek, fotoğraflara bakmak, internette gezinmek gibi işler, görsel kalite açısından serinin diğer üyelerinden çok farklı görünmüyor. Ne var ki, ekranın boyutunun alıştığımız seviyenin altında olması deneyimin seviyesini serinin diğer üyelerine göre sınırlıyor. Her kullanıcı aynı zevki, deneyimi almayabilir. Bu nedenle iPhone 12 mini’yi satın almadan önce birkaç video izlemek veya internet sitelerinde gezinmek iyi olacaktır. iPhone 12 mini’nin ekranı belki 2 saatlik uzun bir filmi izlemek için çok ideal görünmüyor. Ancak ayaküstü YouTube videolarını veya 45 dakikalık Netflix dizilerini izlemekte çok sıkıntı çıkarmıyor. Benzer şekilde basit oyunları oynamak için de bu ekran yeterli görünüyor. Elektronik kitap, dergi, gazete okumak için de bu ekran çok elverişli görünmüyor. Ancak web sitelerinde gezinme, Twitter, Instagram, Facebook gibi popüler sosyal ağlarda gezintide sorun yok.

iPhone 12 mini ile iPhone SE 2020 ekranları arasında küçük bir karşılaştırma yapacak olursak, barındırdığı teknolojiler, çözünürlük ve kalite açısından 12 mini ipi önde göğüslüyor. Her iki ekran da aynı genişliğe sahip olmakla birlikte, boy açısından 12 mini’nin ekranı daha avantajlı. Bu sayede Mesajlar, Safari gibi uygulamalarda ekranda aynı anda daha fazla satır ve dolayısıyla içerik görüntüleyebiliyor.

Çentiğin boyutu diğer iPhone’lardakine göre daha küçük. Uygulama geliştiricileri güncellemeler çıkardıkça uygulamalarının iPhone 12 mini’nin ekranındaki çentikle daha iyi şekilde anlaşmasını sağlıyor. Sık kullandığınız bir uygulamanın görüntülenmesinde çentik nedeniyle bazı sorunlar görebilirsiniz. Ancak bunların güncellemeler çıktıkça düzeleceğini tahmin ediyorum.

Diğer iPhone 12 modelleri gibi, 12 mini’nin de iki hoparlörü bulunuyor. Bunlardan biri alt kenarda, diğeri de ekranın üst kısmında bulunuyor. Boyuta da bağlı olarak hoparlörlerin ses çıkış şiddeti diğer iPhone’lardakinin biraz daha altında kalıyor. Ancak bu kadar kompakt boyutlardaki bir telefondan beklenenin bir hayli üstünde bir ses çıkışı olduğunu da belirtmeden geçmemek gerekiyor. iPhone 12 ile karşılaştırdığımda tiz sesler biraz daha temiz, ancak baslar daha az belirgin ve yoğun baslı parçalarda hafif bir parazit hissediliyor. Her şeye rağmen ayaküstü video izlemek veya müzik dinlemek istediğinizde iPhone 12 mini’nin stereo ses sistemi fazlasıyla yeterli olacaktır.

Diğer iPhone’lar gibi iPhone 12 mini’nin de kutusundan EarPods kulaklıklar çıkmıyor. Bu durumda kulaklık çözümü de düşünmeniz gerekiyor. 3.5mm-Lightning adaptörü satın alarak normal bir kablolu kulaklığı kullanabilirsiniz. Bunun dışında AirPods modelleri iPhone 12 mini ile rahat ve pratik bir kullanım sağlayacaktır.

iPhone 12 mini inceleme: Performans ve Pil

iPhone 12 mini de serinin diğer üyeleri gibi Apple A14 Bionic işlemciyle geliyor. 5nm mimarisini temel alan bu işlemci sayesinde günlük işler için fazlasıyla akıcı ve oyunlar için de gayet yeterli bir performans ve deneyim sunuluyor. Apple A14 Bionic iki adet performans çekirdeği ve dört adet güç tüketimi odaklı çekirdekle donatılmış. Buna ek olarak dört çekirdekli GPU da barındırıyor. Bu paket sayesinde kompakt gövdeli bir telefondan beklenmeyen bir performans sunuluyor. Apple, A14 Bionic işlemcinin yanında tıpkı iPhone 12’de olduğu gibi 4 GB RAM’e yer veriyor.

Gerçekten de iPhone 12 mini, serinin daha önce deneyimlediğim diğer modellerinden geri kalmayacak bir performansı sunuyor. Kullanıcı arayüzünde geçişler hızlı, uygulamalar ve oyunlar bekletmeden açılıyor. Telefonu kullandığım süre boyunca kilitlenme veya takılma yaşamadım. PUBG Mobile gibi, yüksek profilli oyunlarda bile yüklenme ve oyuna başlama gayet hızlı şekilde gerçekleşiyor. Isınma konusunda da iPhone 12 mini makul sınırlar içinde kalıyor.

iPhone 12’deki depolama alanı seçeneklerini burada da görüyoruz. 64 GB, 128 GB ve 256 GB’lık seçenekler mevcut. 64 GB’lık depolama alanına sahip olan seçenek, 9999 TL’lik fiyatıyla aynı zamanda en ucuz iPhone 12 serisi model oluyor. Eğer en güncel iPhone’a mümkün olan en düşük fiyattan ulaşmak istiyorsanız, hedefiniz 64 GB depolama alanı seçeneği olmalı. Eğer bütçeniz daha yüksek kapasiteye sahip seçenekler için elverişliyse, kendinizi iPhone 12 ile bu model arasında gidip gelirken bulmanız muhtemel.

Tabii ki, iPhone 12 mini’yi her zaman olduğu gibi GeekBench 5 benchmark testinden geçirdim. iPhone 12 ile karşılaştırdığımda hemen hemen aynı seviyede puanlar aldı. Ancak CPU testinde iPhone 12 daha yüksek bir çoklu çekirdek sonucu verdi. Ne var ki, pratikte her iki telefon arasındaki performans farkının hissedilmeyecek derecede olduğunu söyleyebilirim.

iPhone 12 mini’nin daha küçük bir hacme sahip olması, daha düşük kapasiteli bir pile sahip olması durumunu da beraberinde getiriyor. iPhone 12’de yer alan 2815 mAh kapasiteli pile karşın bu telefonda 2227 mAh kapasiteli pilin bulunduğunu üçüncü taraf kaynaklardan öğreniyoruz. Apple A14 Bionic güçlü bir işlemci, ancak aynı zamanda güç tüketimini de iyi şekilde gerçekleştiriyor. Telefonunun ekranının küçük olması, daha büyük ekranlı iPhone’lara göre güç tüketimini daha düşük seviyede tutuyor. Her şeye rağmen Apple’ın verdiği değerlere baktığımızda, iPhone 12’nin 17 saat, 11 saat ve 65 saat olarak sıralanan yerel video dosyasını oynatma, internet üzerinden video oynatma ve ses çalma sürelerine karşın iPhone 12 mini’nin 15 saat, 10 saat ve 50 saatlik değerlere sahip olduğunu görüyoruz.

iPhone 12 incelemesinde o telefonun, normal yoğunluklu kullanımda yaklaşık bir buçuk güne varan bir ortalama süre sunduğunu söylemiştim. iPhone 12 mini ise benzer bir senaryoda sabahtan akşama bir günü çıkaracak yeterliliği sunuyor. Eğer günübirlik yolculuklara çıkma niyetindeyseniz, iPhone 12 mini’nin yanında şarj edecek bir adaptörü ve kabloyu mutlaka bulundurmanızı tavsiye ederim.

Çalışma süresi diğer iPhone 12 modellerine göre doğal olarak düşük olsa da, iPhone 12 mini’nin hızlı şarj desteği önemli bir açığı kapatıyor. Tabii ki, bu destekten tam anlamıyla yararlanmak için ek yatırım yapmanız gerekiyor. Eski iPhone modellerinde kutudan çıkan güç adaptörü çoğu kullanıcı için yeterli olurdu ve kullanıcılar da hızlı şarj desteğinin varlığını çok önemsemezdi. Eğer daha önceki iPhone’unuzun güç adaptörünü ve kablosunu kullanmayı düşünmüyorsanız, Apple’ın ayrı olarak sunduğu 20W güç adaptörünü satın almanızı tavsiye ederim. Elimde bulunan bu güç adaptörüyle yaptığım şarj testinde iPhone 12 mini, sadece yarım saatte yüzde 50 doluluğa ulaştı. Tam doluluğa ise 100 dakika gibi bir sürede erişti. Sadece yarım saatlik bir şarjla günün bir yarısını rahatlıkla çıkaracak doluluğa erişebilirsiniz.

Daha önceki iPhone modellerinde ve 12 serisinin diğer üyelerinde olduğu gibi, bu telefonda da kablosuz şarj desteği mevcut. Öncelikle Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen aksesuarlarla 7.5W seviyesine kadar güç çıkışını destekliyor. Bu şekilde şarj işlemi yaklaşık 3-4 saat arası bir sürede tamamlanıyor ve çok pratik sayılmaz. Daha çok gece yatarken baş ucunuzda veya çalışma masanızda böyle bir aksesuar varsa, gece boyunca iPhone 12 mini’yi burada tutabilirsiniz. Telefonda yer alan güç koruması sayesinde şarjda sürekli tutmak da zarar vermeyecektir. Tabii ki, iPhone 12 mini’nin kablosuz şarj desteğinden en fazlasını almak için MagSafe destekli bir kablosuz şarj aksesuarı edinmeniz iyi olacaktır. Bu aksesuar ile 15W’a kadar güç çıkışı almak mümkün oluyor. Kablolu şarja göre yine daha yavaş kalsa da, standart Qi aksesuarlarına göre çok daha hızlı bir kablosuz şarj desteği edineceğinizi söyleyebilirim.

iPhone 12 serisinin bu yılki en büyük yeniliklerinden bir tanesi 5G desteği. Ne var ki, Türkiye’de henüz 5G şebekeleri faaliyete geçmedi ve yakın gelecekte de buna dair bir işaret yok. Bu nedenle de iPhone 12 mini’nin 5G desteği biraz arkalarda kalıyor. Buna rağmen kapsamlı bir 4.5G desteği olduğunu belirtelim. Hangi operatörden hizmet alırsanız alın, bu telefon güçlü bir hücresel ağ bağlantı desteği sunacaktır. Bu arada Türkiye’de kullanılmaya başlanan eSIM sayesinde aynı anda iki hattı birden iPhone 12 mini ile kullanmanız mümkün oluyor. Serinin diğer üyeleri gibi bu telefonda da Wi-Fi 6, Ultra Geniş Bant gibi yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojileri mevcut durumda.

iPhone 12 mini inceleme: Yazılım ve Güvenlik

iPhone 12 mini’de iOS 14 yüklü olarak geliyor. Bir iPhone sahibi olmanın iyi yanlarından bir tanesi, yazılım güncellemeleri konusunda birkaç yıl boyunca yalnız kalmayacağınızı bilmeniz. Apple, en son iOS 14 güncellemelerini 2015 yılında çıkardığı iPhone 6 ve 6 Plus için sunmayı sürdürüyor. Benzer bir durumun birkaç yıl için iPhone 12 mini için de geçerli olacağını düşünebiliriz. Telefonu kullandığınız süre boyunca iOS güncellemelerini, hem de diğer iPhone’larla aynı zamanda almaya devam edeceksiniz.

iOS 14 ile birlikte gelen yeni Ana ekran düzeni ve Araç takımları, tasarımı yenilenen ve yeni Türkçe sesler eklenen Siri gibi yeniliklerden iPhone 12 mini sahipleri de yararlanabiliyor. Bu ve diğer yeniliklerle ilgili daha fazla detay için iOS 14 inceleme yazımıza ve videomuza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yukarıda da belirttiğim gibi, diğer iPhone’lardakinden daha küçük bir ekrana sahip olması ve farklı çözünürlük ve görüntü oranı, uygulamaların görüntülenmesinde ufak tefek sorunlara neden olabilir. Özellikle çentik bölümünün etrafında kalan alanın diğer iPhone’lara göre dar olması, üst bölgedeki görünümü etkileyebiliyor. Ancak popüler uygulamalar kısa sürede iPhone 12 mini’nin ekranına uyum sağlıyor. iPhone 12 mini’yi kullandığım süre boyunca görünüm olarak sıkıntı yaratan bir uygulamaya rastlamadığımı söyleyebilirim.

Güvenlik tarafında ise diğer iPhone’larda olduğu gibi Face ID bulunuyor. Face ID, hızlı şekilde çalışıyor, ancak karanlık ortamlardaki performansı diğer büyük ekranlı telefonlara göre biraz daha düşük seviyede kalıyor. Ne de olsa karanlık ortamlarda yüzü aydınlatmak için iPhone, telefonun ekranından yayılan ışığı da dikkate alıyor. iPhone 12 mini’nin ekranı daha küçük olduğu için yaydığı ışığın şiddeti daha düşük oluyor. Bu da yüzün karanlıkta kalmasına neden oluyor. Karanlık ortamlarda Face ID’yi kullanmak yerine parola girmeniz gerekebilir.

iPhone 12 mini inceleme: Kamera

iPhone 12 mini sahiplerini iPhone 12’dekiyle aynı kamera sistemi bekliyor. Arkada iki tane kameranın, kare şekilli bir kamera modülü içine yerleştirildiğini görüyoruz. Her iki kamera da 12 megapiksel çözünürlüğe sahip. Geniş kamera olarak da nitelendirilen ana kamera f/1.6 diyafram açıklığı değerine sahip. Optik görüntü sabitleme sistemini de barındırıyor. Ultra geniş açı kamera ise 120 derece görüş açısı sunarken f/2.4 diyafram açıklığı değeriyle geliyor. 2 kat optik yakınlaştırma ve 5 kata varan dijital yakınlaştırma gibi özellikler de mevcut durumda. Ne var ki, yakınlaştırmanın veriminin, telefoto kamera gibi özel bir donanım bulunmadığı için daha düşük seviyede kaldığını belirtelim.

Apple, daha büyük boyutlu iPhone 12 telefonlarında sunduğu kamera teknolojilerini iPhone 12 mini’de de sunuyor. Yani elinizde, küçük ama bir o kadar da yetenekli bir kamera taşıyorsunuz. A14 Bionic’in yapay zekâ yeteneklerinin yardımıyla doku ve detayları orta veya düşük seviyede ışığa sahip ortamlarda daha iyi hâle getiren Deep Fusion ve fotoğraflardaki karanlık ve aydınlık alanları dengeli biçimde, detaylarıyla sunmayı sağlayan Smart HDR 3 gibi teknolojiler iPhone 12 mini’de bulunuyor. Gerçekten de bu teknolojilerin yardımıyla iPhone 12 mini, düşük ışıkta veya ışığın ters taraftan geldiği ya da aşırı pozlanmış ve karanlık alanların bir arada bulunduğu noktalarda iyi işler çıkarıyor. Yine gece çekimlerinde iPhone 12 mini iyi işler çıkarıyor. Gece modunu kullanmadan da iyi işler çıkarabilirsiniz, ancak ışık koşullarına göre otomatik olarak devreye giren Gece modu ile etkileyici gece manzaraları çekebilirsiniz. Bu arada Gece modu ultra geniş kamera ile yapılacak çekimlerde de kullanılabiliyor.

Ultra geniş açılı kamera grup selfie çekimlerinde veya manzara fotoğraflarında iyi performans gösteriyor. Lens düzeltmesi sayesinde kenarlarda oluşabilecek bozulmaların da önüne geçiliyor, daha düzgün fotoğraflar elde ediliyor. Makro çekimlerde iPhone 12 mini başarılı sonuçlar sergilerken portre çekimlerde de iPhone 12’den geride kalmıyor.

iPhone 12 demişken, iPhone 12 mini ile daha büyük ekranlı kardeşinin fotoğraf performanslarını birkaç kare ile karşılaştırdım. Her iki telefonun da aynı kareleri ürettiğini görüyoruz. Yani kağıt üstünde aynı olan kameraların pratikte ürettiği sonuçlar da aynı. Her iki telefon arasında kararsız kalanların kamera tarafında herhangi bir endişe taşımamaları gerekiyor.

Video tarafında da Apple, iPhone 12 mini’yi seride sunduğu en son yeniliklerden mahrum etmiyor. Bu telefonla saniyede 60 kare hızında 4K video kaydı yapabilirsiniz. Üstelik Dolby Vision ile HDR video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. 10-bit HDR video kaydı sayesinde renkler açısından daha zengin ve detayların daha zengin biçimde sunulduğu videolar çekebilirsiniz. Üstelik A14 Bionic’in sunduğu güç sayesinde bu video çekimlerini doğrudan cihaz üzerinde düzenleyip sonrasında bilgisayar üzerinde herhangi bir ek düzenleme yapmak zorunda kalmazsınız. Eğer iPhone 12 mini’yi her yerde rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir kamera olarak da kullanmayı düşünüyorsanız, bu çekim sonrası düzenleme yetenekleri hem fotoğraf hem de video tarafında işinize bir hayli yarayacaktır.

Ön tarafta da 12 megapiksel TrueDepth kamera bulunuyor. Bu kamera da her türlü ışık koşulu altında memnun edici selfie fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Üstelik Gece modunu ön kamera için de kullanarak daha aydınlık fotoğraflar çekmeniz mümkün. Buna ek olarak derinlik sensörü sayesinde Portre çekimlerde daha iyi işler çıkarıyor. Ön kamera video çekimi tarafında da güçlü görünüyor. Dolby Vision HDR çekimi ön kamerayla da gerçekleştirilebiliyor.

iPhone 12 mini inceleme: Sonuç

Günümüzde ekran büyüklüğü 6 inç üzerinde olan ve büyük ekranı ergonomik gövdelerde sunan telefonlar daha fazla ilgi görüyor. Bununla birlikte bir akıllı telefonun çok büyük olmaması, cebe rahatlıkla sığması ve hafif olması gerektiğini savunan ve buna göre satın alma kararı veren bir kitle var. Apple, bu kitleyi 2020’nin başlarında çıkardığı iPhone SE 2020 ile hedeflemişti. Birkaç ay sonra ise iPhone 12 mini ile, bu sefer bütçe açısından hareket alanı daha geniş olan ve daha üstün nitelikleri isteyen kullanıcıları hedeflediğini gösteriyor.

iPhone SE modelini çekici kılan taraf, kompakt boyutlarından çok güncel bir iPhone’a sahip olmak için en uygun fiyat noktasında bulunmasıydı. Boyutlarının normale göre küçük olması kimine göre bir artı, kimine göre katlanılması gereken bir gül dikeni olmuştu. Halbuki iPhone 12 mini ise doğrudan niş kitleye hitap ediyor gibi görünüyor. Bu telefonu tercih edecek olan bir tüketici gerçekten küçük bir telefon istediğinden emin olmuştur. Çünkü 6.1 inç ekranlı iPhone 12 modeli ile arada büyük bir fiyat farkı yok. Bütçede az bir düzenlemeyle o telefon da tercih edilebilir.

Günümüzün büyük ekranlı ve tek elle kullanımı kolay olmayan telefonlarının hakim olduğu dünyada iPhone 12 mini çölde vaha gibi. Gerçekten de bu telefonu tek elle tutup kullanmak çok kolay. Cepte veya çantada taşıması da zahmetsiz. Fotoğraf veya video çekimleri için de kompakt boyutları pratiklik sağlıyor. Performans açısından da diğer iPhone 12 modellerinden geri kalmıyor. Ne var ki, küçük ekranı özellikle multimedya tarafında sizi biraz sınırlayacaktır. Yukarıda da belirttiğim gibi, bu telefonun ekranında kısa YouTube videolarını veya 40 dakikalık Netflix dizilerini izleyebilirsiniz, ancak 1,5-2 saatlik bir filmi izlemek sizi yorabilir. Öte yandan ekranı e-kitap veya dergi okuma gibi işlerde de çok ideal değil, ancak internette gezinme veya sosyal medya için kullanılabilir seviyede bulunuyor.

iphone 12 mini satın aliPhone 12 mini
Amazon.com.tr’den satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER