Teknoloji

NASA Perseverance Mars inişi saat kaçta ve nasıl canlı izlenir?

perseverance mars

Mars 2020 uzay aracı Perseverance önümüzdeki saatlerde kızıl gezegene heyecan verici bir iniş yapmaya hazırlanıyor. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, çok uzun bir yolculuk başarılı bir şekilde sona erecek demektir. 30 Temmuz 2020’de Dünya’dan yola çıkan Perseverance, yaklaşık 204 milyon kilometre yol kat ederek Mars’a ulaştı.

Elbette Perseverance ilk Mars gezgini değil, ama NASA’nın en karmaşık ve işinin ustası uzay aracı olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Yedi bilimsel alet ve 19 kameradan oluşan yüküyle kaşif gezgin, gezegenin kökeninin sırlarını çözmeye çalışırken bilim insanlarına hem Mars yüzeyinin hem de altının eşi benzeri görülmemiş görüşlerini sunacak. Bununla birlikte görevin en heyecan verici kısmı, birbirinden ayrılacak parçalar hâlinde tasarlanmış olmasıdır.

perseverance mars

Perseverance Ingenuity adlı bir helikopteri de yüzeye indirecek. Bu, uzay aracından ayrılarak gökyüzüne çıkacak, NASA’nın inmeyi planladığı Jezero kraterinin görüntülerini aşağı doğru gönderecek ve gelecekteki görevler için plan yapmaya yardımcı olacak. Eğer başarılı olursa, insanlığın başka bir gezegende başardığı motorlu uçuşun ilk örneği olacak.

Perseverance, bir süre boyunca Mars’ta çalışacak şekilde tasarlanmış olsa da, mirası daha uzun ömürlü olacak. Görevin hedeflerinden biri, yüzeyden ve altından örnekler toplamak, bunları özel kaplara paketlemek ve daha sonra bunları gelecekteki bir Mars görevinde toplanacak şekilde bırakmaktır. Bu toplanan örnekler daha sonra analiz için Dünya’ya geri gönderilecek. Ancak bunun 2030’larda bir zamana kadar gerçekleşmesi beklenmiyor.

Perseverance Mars iniş görevi saat kaçta?

Bundan önce tabii ki, uzay aracı onu tek parça halinde indirmeli. Her şey plana göre ilerlerse, iniş süreci 18 Şubat 2021’de, TSİ 23.48 civarında başlayacak. Programa göre, Mars yüzeyine iniş 23.55’te gerçekleşecek.

perseverance

Sadece birkaç dakika sürecek olan bu yolculuk bir hayli gergin ve heyecanlı olacak gibi görünüyor.  ama oldukça üzücü bir yolculuk. Giriş, Alçalma ve İniş, uzay aracı Mars atmosferine ulaştığında başlar. İniş aracı bu noktada saatte yaklaşık 20.117 km/sa hızla hareket eder. Yaklaşık 90 saniye boyunca atmosferik sürtünmede yavaşlar ve geniş bir paraşüt gezegen yüzeyinin yaklaşık 9,5-13 kilometre yukarısında açılır. Bu noktada aracın saatte 1500 kilometre hızla hareket etmesi bekleniyor.

Hız, yaklaşık 6,4-11,3 kilometre yükseklikte 579 km/saate düştüğünde, ısı kalkanı ayrılır. Daha sonra uzay aracı bir sonraki dakika açılır ya da son bir güvenli iniş noktasını bulmak için zemini tarar. Bu noktada arka kabuk ayrılır ve motorlu alçalma başlar, gezici ayrı bir gemiye taşınır ve daha sonra uçmadan önce onu “Sky Crane” ile yüzeye indirir.

Burada düzgün yapılması gereken çok iş var ve Perseverance bunları kendi başına yapması gerekecek. Dünya’dan Mars’a ulaşmak 11 dakikadan fazla bir sinyal alacağından, tüm iniş süreci önceden programlandı.

Perseverance Mars iniş görevi nasıl izlenir?

Perseverance’ın Mars’a iniş görevini aşağıdaki video yayını üzerinden izleyebilirsiniz:

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER