Teknoloji

NASA Perseverance ile Mars’a helikopter götürdü

nasa perseverance mars ingenuity

NASA, Perseverance uzay aracını geçtiğimiz akşam Mars’a başarılı bir şekilde indirmeyi başarmıştı. Perseverance Mars’a  araştırmalarında NASA’nın işine yarayacak yeni bir araç da götürdü. Daha önce açıklandığı gibi, Ingenuity adını taşıyan helikopter de Perseverance ile birlikte kızıl gezegene gitti.

İnsanlığın başka bir gezegene götürdüğü ilk helikopter olan Ingenuity, NASA tarafından bir “teknoloji demosu” olarak tanımlanıyor. Böylelikle bir hava aracının başka bir gezegende nasıl çalışabileceği de test edilmiş olacak. Ingenuity’nin çok deneysel olduğunun altını çizen NASA, helikopterin kızıl gezegende havalanıp uçması konusunda garanti vermiyor.

NASA normal şartlar altında önümüzdeki ay itibarıyla Ingenuity’nin 30 gün boyunca çok sayıda uçuş testi gerçekleştirmesini planlıyor. Helikopter ilk etapta yerden birkaç metre havalanacak ve yaklaşık 30 saniye boyunca havada kalacak. NASA, bunun da Mars üzerindeki ilk uçuş olması nedeniyle tarihi bir öneme sahip olacağının altını çiziyor.

Daha sonra yapılacak uçuş testleriyle limitler biraz daha zorlanacak. Helikopter biraz daha uzun süre havada kalacak ve daha uzak mesafelere gidecek. Bir Mars ayının ardından NASA yeniden Perseverance’ın çalışmalarına odaklanacak. Test süresince helikopter büyük ölçüde otonom olarak hareket edecek ve NASA’dan çok az sayıda komut alacak.

NASA tarafından Perseverance ile Mars’a gönderilen Ingenuity’de dört pervane bulunuyor. Ancak Ingenuity, bildiğimiz helikopterlere pek benzemiyor. Ağırlığı 1,8 kilogramın altında olan Ingenuity, Mars’ın zorlu koşullarına dayanabilecek şekilde tasarlandı. Yerden 4,5 metre havalanabilen helikopter, 300 metre mesafe katedebilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER