Teknoloji

Stephen Hawking fikirlerini artık SwiftKey teknolojisinin yardımıyla açıklıyor

stephen-hawking-swiftkey-intel-021214

Dünyaca ünlü fizik profesörü Stephen Hawking, fikirlerini kendisi kadar ünlü olan özel konuşma sistemi sayesinde aktarıyor. Hawking’in fikirlerini sese ve yazıya döken bu sistemde artık SwiftKey’in teknolojisi kullanılıyor. Şirketin iPhone ve Android uygulamaları bulunan metin tanıma teknolojisinin Hawking’in konuşma sistemine aktarılması sayesinde bilim adamının fikirlerini çok daha hızlı biçimde paylaşabileceği belirtildi.

Uzun yıllardır ALS hastalığının pençesinde olan Hawking, bilgisayar sistemlerinin yardımıyla dış dünyayla iletişim kurabiliyor. Bu sistemde yapılan son güncelleme için SwiftKey ile işbirliğine giden Intel, gerekli donanım desteğini sağlarken; yenilenen sistemle Hawking harfleri tek tek işaret etmek yerine hızlı ve doğru biçimde kelimeleri seçiyor ve cümlelerini çok daha hızlı biçimde kurabiliyor.

İşbirliğinin duyurusu Stephen Hawking’in Londra’da Intel ve SwiftKey yöneticileriyle birlikte katıldığı bir toplantıda yapıldı. Toplantıda konuşan SwiftKey Yazılım Geliştirme Araçseti ekip lideri Joe Osborne, Hawking ve ekibiyle temaslarının iki yıl önce başladığını ve temasların kısa sürede Hawking’in sistemini geliştirme yönüne ilerlediğini belirtti. Hawking tarafından oluşturulan bir ana metne erişim kazandıklarını söyleyen Osborne, böylelikle özel bir dil modeli oluşturduklarını ifade etti. Bu özel modelin kendilerine Hawking’in dilini kişiselleştirme imkanı sağladığını belirten SwiftKey yöneticisi, daha sonra çeşitli kaynaklardan ekledikleri verilerle kişiselleştirmenin kapsamını genişlettiklerini dile getirdi. Osborne testler sırasında Intel ile birlikte çalıştıklarını ve kendilerinin geliştirdiği modelleri Intel’in onayladığını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER