Teknoloji

Spotify verileri şarkıları yayınlamayı ertelememek gerektiğini gösteriyor

spotify-logo-beyaz-201014

Spotify tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, şarkıların belli formatlar veya ülkelerde yayınlanmasını ertelemenin sanatçının satış başarısını etkileyebileceğini gösteriyor. Spotify ekibinin bu analizinde denek olarak seçtiği şarkı ise Meghan Trainor’ın bu yıl ülkemizde de büyük popülarite kazanan “All About The Bass” isimli şarkısı. ABD’de tüm çevrim içi platformlarda yayınlanan şarkı, Birleşik Krallık’ta Spotify’da yayınlanmasından bir ay sonra diğer platformlarda satışa sunulmuştu.

Spotify’ın şarkının iki ülkedeki performansı üzerine yaptığı analizde ortaya birbirinden epey farklı iki tablo çıkıyor. Şarkının 30 Haziranda çevrim içi platformlarda yayınlandığı ve satışa sunulduğu ABD’de olağan bir çan eğrisi seyri izleyerek ağustos sonu itibarıyla zirveyi gördüğü, sonbahardan kışa doğru geçerken ise yavaş yavaş gerilediği görülüyor. Şarkının Shazam etiketleri de Spotify tarafından yapılan analizde değerlendirmeye alınan kriterler arasında bulunuyor. Shazam etiketlerindeki artış şarkının radyolarda ve kulüplerde fazlasıyla çalındığını anlamak için oldukça etkili bir kriter konumunda. Aynı zamanda şarkıları arayanların daha sonra şarkıyı satın alabileceğini veya bir çevrim içi platformda dinleyebileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

All About The Bass’in Birleşik Krallık performansının analizindeyse şarkının zirveyi çevrim içi mağazalarda satışa sunulmadan önce gördüğü anlaşılıyor. Bu erteleme kararı, Trainor’ın şarkısını legal olarak satın almayı düşünenlerin rotalarını bir çevrim içi müzik servisine veya YouTube’a çevirdikleri anlamına geliyor. Birleşik Krallık’ta şarkının çevrim için dinleme rakamlarının daha uzun süre üst düzeyde kaldığı, çevrim içi satışların ise kısa süre içinde düşüşe geçtiği görülüyor.

Spotify’ın analizi, bir şarkının tüm platformlar için eş zamanlı yayınlanmasının satışlara daha olumlu yansıdığını gösteriyor. Platforma veya ülkeye göre çıkış stratejilerini değiştirmek giderek küreselleşen dünyada mantıklı bir uygulama olmaktan çıkmışa benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER