Eğlence

Spotify podcast pazarında küçük içeriklerle büyüdü

spotify yapay zeka

Spotify podcast oluşturma platformu Anchor için 100 milyon doların üzerinde bir meblağ ödemişti. Şirket bu yatırımın karşılığını almış gibi görünüyor. Spotify’ın 2020 Özeti çerçevesinde açıkladığı verilere göre; Spotify’da bu yıl yayınlanan yeni podcast’lerin yüzde 80’i Anchor ile oluşturuldu. Bu da Anchor’un sadece 2020’de Spotify’a 1 milyondan fazla podcast kazandırdığı anlamına geliyor. Anchor’un Spotify’ın genel podcast katalogundaki payı ise yüzde 70 seviyesinde.

Bu içerikler insanların ilgisini de çekiyor gibi görünüyor. Spotify’dan verilen bilgiye göre; Anchor’da hazırlanan içerikler, üçüncü taraf platformlarda sağlanan içeriklere kıyasla daha uzun süreler boyunca dinleniyor. Pek çok büyük podcast platformunun içeriklerini Spotify’da da paylaştığını düşününce söz konusu bilgi biraz daha dikkat çekici hâle geliyor.

Ancak Spotify’ın podcast yöneticisi Mike Mignano, söz konusu verilerin insanların varlığından haberdar bile olmayabileceği küresel bir podcast ekosistemine ait olduğunu belirtiyor. Platformdaki Anchor içeriklerinin fazlalılığının toplam dinleme sürelerine de etki ettiğini unutmamak gerekiyor.

Spotify’dan yapılan açıklamaya göre, Anchor’un en büyük beş pazarı şu şekilde sıralanıyor: ABD, Brezilya, Endonezya, Meksika ve Büyük Britanya. Spotify, Endonezya’da dokuz içerik için özel anlaşma yaptı. Aylık ortalama yeni içerik sayısına bakıldığında ise en hızlı büyüyen pazarlar Hindistan, Meksika, Brezilya, Arjantin ve Endonezya oldu. Hindistan’da Anchor’da üretilen 40 binden fazla içerik bulunuyor.

Spotify podcast üreticilerinin öncelikli tercihlerinden biri hâline gelse de, içerik üreticilerinin para kazanmasına pek yardımcı olmuyor. Anchor parasallaştırmayı destekliyor ve içeriklere otomatik olarak reklam yerleştiriyor. Ancak bu imkan sadece ABD’de sunuluyor. Kısacası içerik sahipleri Anchor’un büyümesine yardımcı olsa da, Anchor’dan tam anlamıyla karşılık göremiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER