Eğlence

Spotify yenilenmiş listeleriyle podcast keşfine yardımcı olacak

spotify podcast

Spotify podcast odaklı yeniliklerine devam ediyor. Popüler çevrimiçi müzik ve podcast platformu, kullanıcılarının kendi bölgelerindeki popüler içerikleri bulmalarına yardımcı olan listeleri yeniliyor. Böylelikle podcast endüstrisindeki tartışmalı olarak görülen sıralama özelliği Spotify’da biraz daha belirgin hâle gelecek.

Spotify’da kullanıcılara podcast’ler için “Trend” ve “En İyi” başlıklı iki liste sunulacak. “Trend” listesinde sıralama, dinleyici sayısının büyüme hızı doğrultusunda oluşturulacak ve burada hızlı yükselen 50 içeriğe yer verilecek. “En İyi” listesinde ise en popüler 200 içerik gösterilecek ve bu liste bölgeye göre özelleştirilecek.

Hâlihazırda daha küçük bir kapsama alanıyla kullanımda olan “En İyi” listesi, farklı kategorilere de ayrılabilecek. 26 ülkede kullanılacak olan bu liste her gün güncellenecek.

Podcast listeleri, sıralamayı belirleyen algoritmaların şeffaf olmaması nedeniyle tartışmalara sebep olabiliyor. İnsanların bu algoritmaları kandırmaya çalışması, podcast endüstrisindeki insanların bu listelere şüpheyle bakmasına neden olabiliyor. Spotify tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada, şirketin bu tarz “kandırmaya yönelik” aktiviteleri engelleyecek sistemlerin hazır olduğu belirtildi.

Spotify geçmişte oynatma sayılarını ve ödenen telifleri artırmaya programlanmış botlarla mücadele etmişti. Söz konusu olayda işin ucunda telif ödemeleri olduğu için sistemi kandırmaya yönelik motivasyon biraz daha kuvvetliydi. Podcast tarafında ise dinleme başına bir ücret ödenmiyor. Spotify biraz da bu durum nedeniyle podcast endüstrisine ayrı bir önem veriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER