Eğlence

Spotify müzik grubuna 20 bin dolar kazandıran sessiz albümü kaldırdı

Spotify müzisyenlerin telif haklarının ”üstüne yattığı” imajını silmek adına yıllardır önemli bir algı mücadelesi veriyor. Şirket sanatçılara dinleme başına 0.007 dolarlık bir ödeme yapıyor. Bu meblağ kulağa oldukça küçük gelse de, dinleme sayısının artmasıyla birlikte özellikle küçük ölçekli gruplar için ciddi bir gelir kaynağına dönüşebiliyor.

spotify-logo-siyah

Spotify’dan gelen bu tatlı para ABD’li müzik grubu Wulfpeck’in de iştahını kabarttı. Grup geçtiğimiz mart ayında Sleepify isimli albümünü Spotify üzerinden paylaştı. Albümün özelliğiyse maksimum 30 saniye süren sessiz şarkılardan oluşması. Spotify’da bir şarkının dinlenmiş sayılabilmesi için en az 30 saniye boyunca o şarkının dinlenmesi gerekiyor. Yani süre belirlenirken oldukça bilinçli bir şekilde hareket edilmiş.

Grup geçtiğimiz ay içinde hayranlarından albümü uyurken dinlemeleri yönünde bir istekte bulundu. Böylelikle Spotify’ın sunduğu düşük telif miktarını biraz daha büyük bir meblağ hâline çevirmeyi planlayan grup, amacına ulaştı. Vice’ta yer alan habere göre, Wulfpack albümün telif hakları sayesinde 20 bin dolar kazandı. Bu parayı turneye çıkmak için kullanacak olan grup, Sleepify’ın en çok dinlendiği yerlerde konserlerin ücretsiz olacağını açıkladı.

Ancak Spotify bu akıllı numaranın daha fazla sürmesine izin vermedi. Şirket Wulfpeck’ten içerik koşullarının ihlâl edildiği gerekçesiyle Sleepify’ın platformdan kaldırılmasını istedi. Gelen ilk haberlerde grubun da Spotify’dan çıkarıldığı belirtilse de, bu haberin doğru olmadığı daha sonra anlaşıldı.

Wulfpeck Sleepify’ın Spotify’dan kaldırılmasını da yine Spotify üzerinden yayınladığı ”Official Statement” isimli bir albümle duyurdu. Üç şarkıdan oluşan bu albümde grubun klavyecisi Jack Stratton, Spotify’dan gelen talebe uyduklarını sözlü olarak dile getiriyor. Spotify’ın bu albüme karşı alacağı tavır merakla bekleniyor.

İlgili >> Vice

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER