Teknoloji

Spotify kullanıcıları çok yakında Siri komutlarından yararlanacak

apple ve spotify

Spotify’ın Siri ile daha iyi biçimde çalışması için Apple ve Spotify görüşmeler yapıyor. Spotify’daki parçaların, albümlerin ve çalma listelerinin Siri komutlarıyla çalınabilir hâle gelmesi durumu söz konusu.

The Information‘da çıkan bir habere göre, Spotify Apple’ın iOS 13 ve iPadOS ile birlikte sunacağı yeni yeteneklerden yararlanmak istiyor. Söz konusu yenilikler Siri sesli asistanı üzerinden müzik dinleme taleplerinde bulunurken Apple Music ile diğer uygulamaların aynı seviyede olmasına imkan tanıyor.

Eğer Spotify yeni araçlardan yararlanırsa, iPhone veya iPad’inizde uygulamayı açmak zorunda kalmadan da müzik dinlemeye başlayabileceksiniz.

Entegrasyon iki şirket arasında son aylarda yükselmekte olan tansiyonun düşeceğine de bir işaret olarak yorumlanabilir. Geçtiğimiz mart ayında Spotify Avrupa Birliği’ne tekelcilik şikayetinde bulunmuştu. Şirket, Apple’ın kendi uygulamalarını rekabette öne çıkarmak amacıyla üçüncü taraf uygulamaların önüne set çekmekle suçlamıştı. Apple’ın aboneliklerden aldığı ücretler gibi diğer unsurların yanı sıra Spotify, Siri uyumluluğunun sadece Apple Music servisi tarafından kullanılabildiğini öne sürmüştü.

Her iki şirket de web siteleri üzerinden konuyla ilgili savunmalarını yayınlamıştı. Spotify, “Time to Play Fair” (Adil Oynama Zamanı) başlıklı özel bir sayfa açmıştı. Apple ise App Store politikalarını ve uygulamalarını detaylandıran bir sayfa ile cevap vermişti. Ayrıca şirket Spotify’ın suçlamalarını çürütmeye de çalışmıştı.

Spotify en azından Siri ile ilgili taleplerine kavuşuyor

Geçtiğimiz haziran ayında iOS 13 duyurulduğunda, Apple Siri’nin rakip müzik servisleriyle de çalışması için gerekli temeli oluşturmuştu. Yakında çıkacak işletim sistemlerine SiriKit güncellemeleri ekleniyor. Bu da Spotify’ın Apple’ın rekabete aykırı davrandığına yönelik bazı örneklerini boşa çıkaracaktır. Ancak hâlâ Spotify’ı varsayılan müzik uygulaması olarak seçemeyeceksiniz.

Bu arada The Information, Spotify’ın Siri desteğiyle ilgili olarak sitesinde yer verdiği ifadenin değiştiğine de dikkat çekiyor. Eski ibarenin Türkçesi aşağıdaki gibiydi:

Apple HomePod’da olmamıza izin vermiyor ve parçalarınızı çalmak için Siri ile bağlantı kurmamıza kesinlikle imkan tanımıyor.

Yenilenen ibare ise aşağıdaki gibi:

Ancak yakın bir zamanda, Apple, parçalarınızı çalmak için Siri ile bağlantı kurmamıza izin vereceğini açıkladı? Ama adımızdan bahsetmiyor (“Spotify’da [X] parçasını çalmak istiyorum”) ve HomePod’unuz varsayılan olarak Apple Music’te olacak.

Yani, Spotify yeni araçları kullanabileceğinin farkında ve en azından Siri sesli komutlarının eksikliğini artık yaşamayacak. Şirket, sonbaharda iOS 13 yayınlandığında bir güncelleme çıkarmayı planlayıp planlamadığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

İLGİLİ HABERLER