EğlenceManşetler

Spotify Apple’ı Avrupa Birliği’ne şikayet etti

Spotify Premium kullanıcıları sanatçı radyolarını kişiselleştirebilecek
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Spotify CEO’su Daniel Ek‘in imzasıyla yayınladığı bir blog yazısıyla Apple‘ı Avrupa Birliği‘ne şikayet ettiğini açıkladı. Ek, şikayetin haksız rekabet gerekçesiyle yapıldığını belirtti. Spotify Apple hakkındaki şikayetinde teknoloji devinin App Store ile rekabete zarar verdiğini ve “hem oyuncu hem de hakem” gibi davranarak diğer uygulama geliştiricilerine zarar verdiğini iddia ediyor.

Spotify öncelikle Apple’ın kendi ödeme sistemi üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde yüzde 30 oranında pay almasına karşı çıkıyor. Bu durum Spotify’ın iOS cihazlar üzerindeki abonelikler için fiyatlarını suni şekilde artırmasına yol açıyor. Fiyat artışı da Spotify’ın Apple Music ile rekabet etmesini zorlaştırıyor; Spotify, Apple’ın bir yandan kendisine bekçilik yaptığını, diğer taraftan da rakip bir uygulama sunarak haksız bir rekabet ortamı yarattığını savunuyor.

Çevrimiçi müzik platformu, Apple’ın ödeme sistemini baypas etmesi durumunda da teknik ve deneyimi sınırlayan başka kısıtlamalarla karşılaştığına dikkat çekiyor. Şirket bu kısıtlamaların müşterilerle olan iletişimini de engellediğini belirtiyor. Spotify, Apple’ın Siri, HomePod ve Apple Watch gibi ürün ve servislere erişmesine izin vermediğine de dikkat çekiyor.

Spotify Apple ile olan mücadelesinde haklı olduğu konusunda sadece Avrupalıları değil, genel kamuoyunu da ikna etmeye çalışıyor gibi görünüyor. İddiasını anlatmak için bir video hazırlayan şirket, “Bir Zaman Çizelgesi: Buraya nasıl geldik?” başlıklı bir internet sitesi de açtı.

Spotify, Apple’ın kendisine Uber ve Deliveroo gibi uygulamalara davrandığı gibi davranmasını istiyor. Cupertino merkezli şirket, söz konusu uygulamalardan yüzde 30’luk gelir komisyonu almıyor. Spotify taleplerini şu şekilde sıralıyor:

  • Öncelikle uygulamaların adil koşullar altında rekabet etmesi, App Store’un sahibinin ayrıcalıklı bir muamele görmemesi gerekiyor. Apple Music de dahil olmak üzere hepimiz adil kural ve kısıtlamalara tabi olmalıyız.
  • İkincisi, ödeme yöntemleri konusunda müşterilere gerçekten seçim şansı vermek gerekiyor. Müşterilerin önünde Apple’ınkinin dışında başka seçenekler de bulunmalı.
  • Sonuncusu, uygulama mağazaları servisler ve kullanıcıları arasındaki iletişimi kontrol etmemeli. Müşterilere fayda sağlayacak pazarlama kampanyaları ve promosyonlar, haksız biçimde engellenmemeli.

Spotify Apple ile mücadele etmeye 2015’te başladı

Spotify Apple tarafından yapılan yüzde 30’luk kesintiye 2015’ten beri itiraz ediyor. Şirket, 2015’te Apple Music faaliyete geçtiğinde iPhone sahiplerine abonelik yenileme işlemlerini iTunes yerine Spotify.com üzerinden yaparak tasarruf etmelerini önermişti.

Spotify Apple ile mücadelesinde başka çevrimiçi müzik platformlarından da destek alıyor. Şirket, 2017’nin sonlarında Deezer ile birlikte Avrupa Birliği’nin kapısını çalmış ve uygulama geliştiricilerinin Apple gibi büyük teknoloji devlerinden korunması konusunda yardım talep etmişti. Şimdiye kadar konuyu Apple ile uzlaşarak çözmeye çalıştıklarını belirten Spotify CEO’su Ek, adil rekabet için Avrupa Komisyonu’na başvuruda bulunduklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER