Teknoloji

Apple App Store hakkındaki tekel iddiasına yanıt verdi

apple app store

Apple App Store talimatlarının ve geliştirici programının detaylarını ve amaçlarını açıkladığı uzun bir yazı yayınladı. Cupertino merkezli şirketi bu hareketi yapmaya iten ise ABD Yüksek Mahkemesi tarafından alınan bir karar olmuştu. Mahkeme, kısa bir süre önce Apple’ı tekel oluşturmakla suçlayan bir fiyat ayarlama davasını kabul etmişti.

Mahkeme tarafından alınan karar, Apple’ın tekelle mücadele yasaları çerçevesinde müşterileri tarafından dava edilmesinin önünü açıyor. Cupertino merkezli şirket, uygulama bedellerindeki komisyonunu geliştiricilerin payı üzerinden aldığı için bu durum kulağa biraz tuhaf geliyor.

Mahkemenin kararının ardından Apple tarafından yapılan açıklamada, App Store’un hiçbir açıdan bir tekel oluşturmadığının altı çizilmişti. Geliştiricilerin uygulamalarının fiyatlarını belirleme konusunda serbest olduğunu belirten şirket, bu sürece herhangi bir şekilde dahil olmadığını da vurgulamıştı.

Aynı ifadeleri bir kez daha tekrarlayan Cupertino merkezli şirket, App Store’un rekabeti hoşgörüyle karşıladığının altını çizdi. Apple Music ve Harita gibi uygulamalarına alternatif olan Spotify ve Waze gibi uygulamalara mağazada yer verdiğini hatırlatan Apple; böylelikle yan kanallardan uygulama indirmeye izin vermese de, üçüncü taraf çözümlerin sunumu konusunda bonkör davrandığını vurgulamış oluyor.

Apple; uygulamalar için oldukça sıkı bir değerlendirme süreci uyguladığını ve içerik, gizlilik, güvenlik gibi konusunda yüksek standartlar uyguladığını hatırlatmayı ihmal etmedi.

Tekel davasında Yüksek Mahkeme davacılardan yana tavır koysa da, süreç daha uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor. Apple App Store politikalarının doğruluğu konusunda emin olduğunu belirtirken, mahkemede de bu tavrını değiştirmeyeceğinin ipucunu veriyor. Şirketin bu savunmasının mahkeme heyetini nasıl etkileyeceğini görmek içinse sabretmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER