ManşetlerTeknoloji

Spotify ve Google’ın “özel komisyon bedeli” anlaşması ortaya çıktı

spotify 2023 yılın özeti

Spotify Google ile Android kullanıcılarının Spotify’ın ödeme sistemi üzerinden başlattıkları aboneliklerde Google’a komisyon ödememesini mümkün kılan özel bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma, Google ve Epic Games arasındaki davada verilen bir ifadeyle ortaya çıktı.

Bu anlaşmanın bir parçası olarak Google aracılığıyla başlatılan abonelikler için Spotify, internet devine sadece yüzde 4 oranında komisyon ödüyor. Diğer pek çok uygulamanın Google Play Store üzerinden başlatılan abonelikler için Google’a yüzde 15 komisyon ödediğini düşününce Spotify’a sağlanan imtiyazın büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor.

Google’ın iş birliklerinden sorumlu yöneticisi Don Harrison’ın mahkemede verdiği ifadede “Müzik dinlemek insanların telefonlarında yaptığı temel işlerden biri. Spotify’ın Play hizmetlerinde ve temel hizmetlerde düzgün çalışmasını sağlamazsak, insanlar Android telefon satın almayacaktır” şeklinde konuştuğu belirtildi. Buna ek olarak, hem Google hem de Spotify’ın anlaşmanın bir parçası olarak bir “başarı fonuna” 50 milyon dolar yatırmayı kabul ettiği öğrenildi.

Söz konusu açıklamalar, Fortnite’ın yapımcısı Epic Games tarafından 2020’de Google’a açılan davanın duruşmalarında yapıldı. Epic Games, Google’ın uygulama mağazası Play Store’un yasa dışı bir tekel olduğunu iddia etmişti. Şirket, 2021’de Apple’a da benzer bir dava açmış, ancak bu davayı kaybetmişti.

Spotify başlangıçta Google ve Apple’a karşı mücadelesinde Epic’i desteklemişti. Ancak 2022’de şirket, Google’a daha az kesinti verilmesi karşılığında Android uygulamalarının kendi ödeme sistemlerini kullanmasına olanak tanıyan Kullanıcı Seçimi Faturalandırma adlı bir Google programını kullanmaya başlamıştı. Mahkemede ortaya çıkan özel anlaşma, Google’ın Spotify gibi popüler uygulamalar için daha da fazla istisna uygulamaya istekli olduğunu gösteriyor.

Spotify Google’ın özel bir anlaşma önerdiği tek platform değil

Spotify Google’ın ayrıcalıklı bir komisyon anlaşması önerdiği tek platform değil. Şirketin Netflix’e de yüzde 10’luk komisyon almayı teklif ettiği bir anlaşma sunduğu bir süre önce sızdırılmıştı. Ancak bu teklifi kabul etmeyen Netflix, kullanıcılarına doğrudan Android üzerinden abone olma imkanı sunmama politikasını sürdürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER