Teknoloji

Sphero yeni şirketiyle asker ve polis için robot geliştirecek

sphero

Sphero şimdiye kadar robotik oyuncakları ve eğitim amaçlı robotik kitleriyle adından söz ettirmişti. Ancak önümüzdeki dönemde şirketin daha farklı alanlarda da konuşulması muhtemel görünüyor. Sphero’dan yapılan açıklamaya göre; kamu güvenliği birimi, Company Six adını taşıyan bağımsız bir şirkete dönüşüyor. Company Six ile ilkyardım, kamu ve savunma sektöründe kullanılabilecek robotlar ve yapay zekâ yazılımları geliştirilecek.

Sphero’nun açıklamasında doğrudan asker veya polisin kullanımı için robotlar geliştirileceği yönünde bir bilgi yer almıyor. Ancak açıklamanın genel tonu ve kullanılan ifadeler, bu ihtimalin bir hayli güçlü olduğunu gösteriyor.

Company Six’in CEO’luğunu Sphero’da operasyon şefi olarak görev yapan Jim Booth üstlendi. Booth, yaptığı açıklamada “Ekibimiz ilkyardım faaliyetlerinde ve tehlikeli işlerde görev yapanlara ihtiyaç duydukları robotik donanımı ve gelişmiş yazılım çözümlerini sağlayacakları için çok heyecanlı” şeklinde konuştu.

Sphero’nun şimdiye kadar sattığı robot sayısı 4 milyonu bulmuş durumda. Bunlar arasında programlanabilir tank robotları da bulunuyor. Buna ek olarak, şirketin hareketlilik konusundaki tecrübesini de göz ardı etmemek gerekiyor. Sphero’nun portföyünde giyilebilir ürünler de yer alıyor. Ancak bunlar güvenlik için değil, müzik yapmak için kullanılıyor.

Sphero’nun askeri ve ilkyardım amaçlı robot geliştirmeye yönelmesine çok da şaşırmamak gerekiyor. Bazı polis teşkilatları Boston Dynamics’in yetenekli robotlarından Spot’u test etmeye başlamış durumda. İngiliz ordusu bombalama robotlarını, Amerikan ordusu ise robotik muharebe taşıtlarını test ediyor.

Sphero, oyuncak robot üretmenin pek kârlı olmadığının işaretlerini de daha önce vermişti. 2018’de iş gücünde kesintiye giden şirket, BB-8 ve R2-D2 gibi lisanslı robotları üretmeyi de bırakmıştı. Şirketten o dönemde yapılan açıklamada, söz konusu oyuncakların satışının ilgili Star Wars filmlerinin vizyon dönemlerinin bitişiyle birlikte azaldığı belirtilmişti.

İLGİLİ HABERLER