Teknoloji

SpaceX yeni Falcon 9 roketini sert bir zemine indirmeyi deneyecek

spacex-falcon-heavy-070915

Elon Musk’ın uzay çalışmaları yapan şirketi SpaceX, roketlerin yeniden kullanılması için yoğun bir mesai harcıyor. Roketlerin dikey iniş yapmalarını ve böylelikle yeniden kullanılabilmelerini amaçlayan şirket, bir dahaki Falcon 9 uçuşunun ardından roketi sert bir zemine indirmeyi deneyecek. Bugüne kadar gerçekleştirilen denemelerde roketler, denizin üstüne kurulan rampalara indirilmeye çalışılmıştı. Ancak şirketin nihai amacının Falcon 9 ve diğer roketlerini karadaki uzay üstlerine dikey vaziyette indirmek olduğu biliniyordu. Bu deneme başarılı olduğu takdirde, Falcon 9’un yeniden kullanılabilmesi yönünde son derece büyük bir adım atılmış olacak.

SpaceX’in gerçekleştireceği bu heyecan verici denemenin duyurusunu ise NASA yaptı. ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan NASA Ticari Mürettebat Programı’ndan Carol Scott, bir sonraki fırlatmanın ardından Falcon 9 roketinin Cape Canaveral uzay üssünün yakınlarından bir noktaya indirilmesinin amaçlandığını belirtti. Scott iniş planı konusunda SpaceX yetkilileriyle görüştüğünü söylese de, şirketten henüz konuya ilişkin bir doğrulama gelmedi.

SpaceX, yıl içinde ana motoru ve yakıtın önemli bir kısmını bünyesinde barındıran ve 14 katlı bir bina uzunluğunda olan roketin ana gövdesini, uzay aracının fırılatmayı tamamlamasının ardından yeryüzüne indirmeyi denemişti. Ancak bu denemeler, bazılarında başarıya çok yaklaşılsa da, hedeflenen doğrultuda sonuçlanmamıştı. Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo sevkiyatı gerçekleştiren Falcon 9 roketinin infilak etmesinin ardından iniş denemelerine ara verilmişti. SpaceX, aralık ayı içinde Orbcomm isimli bir iletişim şirketi için küçük uyduları uzaya göndererek yeniden işe koyulacağını daha önceden açıklamış olsa da, henüz kesin fırlatma takvimini duyurmuş değil.

Carol Scott, sert zemine iniş denemesinin Orbcomm için gerçekleştirilen fırlatmanın ardından gerçekleştirileceğini belirtti. Roketin SpaceX’in geçtiğimiz şubat ayında ABD Hava Kuvvetleri’nden kiraladığı eski bir kalkış alanına indirilmesi bekleniyor. SpaceX’in farklı görevlerin sonunda da söz konusu alandan faydalanması muhtemel gözüküyor.

Falcon 9’un inişi teknolojik açıdan epey önemli bir gelişmeye dönüşme potansiyeli taşısa da, dikey iniş yapabilen roket unvanının sahibi çoktan belli oldu. Amazon CEO’su Jeff Bezos’un sahibi olduğu uzay şirketi Blue Origin, New Shepard isimli roketini geçtiğimiz hafta dikey olarak yeryüzüne indirmeyi başardı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER