Teknoloji

SpaceX Ukrayna’da Starlink fiyatlarına zam yaptı

spacex starlink

SpaceX Starlink uydularıyla internete bağlanmak isteyen Ukraynalılar için bu artık oldukça masraflı bir eylem olacak. The Financial Times’ın haberine göre, Ukrayna’da bir Starlink terminali sahibi olmanın fiyatı neredeyse iki katına çıktı. Terminalin fiyatı 385 dolardan 700 dolara çıkarken, abonelik ücreti 60 dolardan 75 dolara yükseldi.

Bu fiyat artışının Ukrayna hükümetini etkileyip etkilemediği bilinmiyor. Ukrayna hükümeti de iletişim için SpaceX’ten, yabancı devletlerden ve hatta kitle fonlama yoluyla elde ettiği Starlink terminallerini kullanıyor.

Fiyat artışlarının Ukrayna’nın komşu ülkesi Polonya’yı da etkilediğini belirtmekte fayda var. Bazı Ukraynalılar teslimatta sorun yaşamamak için Starlink terminallerini Polonya’dan teslim alıyor.

SpaceX Starlink uyduları Ukranya’nın iletişiminde büyük rol oynuyor

Rusya’nın Ukrayna’nın elektrik şebekesine yönelik saldırıları nedeniyle mobil iletişimde sıkıntılar yaşanıyor. Bazı bölgelerde internete bağlanabilmenin tek yolu Starlink terminallerinden geçiyor. Fiyatların artması nedeniyle hem ülke içi iletişimde hem de Ukrayna’nın dış dünyayla bağlantı kurmasında sorun yaşanmasından endişe ediliyor.

SpaceX Starlink fiyatlarındaki artış konusunda resmi bir açıklama yapmış değil. Ancak şirketin Ukrayna’daki Starlink terminallerinin maliyetlerinden şikayetçi olduğu biliniyor. İşgalin başlamasının ardından ABD’nin de desteğiyle Starlink terminallerini ülkeye gönderen SpaceX, kısa bir süre önce daha fazla destek olmadan bu operasyonu sürdüremeyeceğini açıklamıştı. Ancak daha sonra SpaceX CEO’su Elon Musk tarafından yapılan açıklamada, para kaybına rağmen Ukrayna’ya Starlink desteğinin süreceği belirtilmişti.

İLGİLİ HABERLER