Teknoloji

SpaceX Ukrayna’ya Starlink desteğini sürdürecek

elon musk starlink

SpaceX Ukrayna’nın Starlink uydularıyla internete erişimini mümkün kılıyor. Geçtiğimiz ay şirket tarafından ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bir mektup gönderilmiş ve Ukrayna’nın Starlink kullanımının masraflarının Pentagon tarafından karşılanmasını istemişti.

CNN’in haberine göre, Ukrayna’ya Starlink bağlantısı sağlamak 2022’nin geri kalanı için şirkete 120 milyon dolara mal olabilir. Önümüzdeki 12 aylık dönemde ise bu maliyetin 400 milyon dolara yaklaşması öngörülüyor. Ancak daha önce bu maliyeti karşılayamayacağını belirten şirket, geri adım atmışa benziyor.

SpaceX CEO’su Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda para kaybetmelerine rağmen, Ukrayna’ya ücretsiz Starlink desteği sağlamayı sürdüreceklerini dile getirdi. Konuyla ilgili olarak The Financial Times‘a da konuşan Musk, Starlink desteğinin “süresiz” olarak süreceğini belirtti.

SpaceX’in Pentagon’a gönderdiği mektup ortaya çıktığında Musk, şirketinin bakanlıktan geçmiş harcamaların karşılanmasını istemediğinin altını çizmişti. SpaceX’in mevcut sistemi fonlamayı sürdüremeyeceğini belirten Musk, sürekli olarak Rus kuvvetleri tarafından yok edilen terminallerin yerine yenisini koymaları gerektiğini hatırlatmıştı.

Musk’ın verdiği bilgiye göre, SpaceX Ukrayna’ya Starlink erişimi sunmak için her ay 20 milyon dolar civarı bir para harcıyor. Sistemin siber saldırılara karşı korunması gerektiğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER