Teknoloji

SpaceX roketini yeni iniş denemesi için hazırlıyor

space-x-falcon-9-230615

SpaceX, önümüzdeki pazar günü Falcon 9 roketini hasarsız biçimde indirmek için üçüncü bir deneme yapacak. Mürettebatsız roket, önce Dragon kargo kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak. Taşıma görevinin tamamlanmasının ardından Falcon 9, özel olarak hazırlanmış bir rampaya iniş yapacak.

SpaceX, NASA’nın Ticari Kargo Yeniden İkmal Programı’nın taşeronları arasında yer alıyor. Program kapsamında 2017’nin sonuna kadar yeniden ikmal kargolarının Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşınması öngörülüyor. Önümüzdeki pazar günü gerçekleştirilecek sefer, SpaceX’in program kapsamındaki yedinci görevi olacak.

Söz konusu sefer, Rusya’nın Progress isimli uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo götürürken bozulmasının ardından ilk yüklemenin yapılmasını sağlayacak. Tıka basa malzeme dolu olan Progress, fırlatmadan bir süre sonra kontrolden çıkmış, daha sonra da Dünya’nın atmosferinde yok olmuştu.

NASA, SpaceX’in programının Progress’in başına gelenlerden çok az etkilendiğine dikkat çekti. Önümüzdeki pazar günü gerçekleştirilecek sefer başarısız olsa bile Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki malzemenin yıl sonuna kadar yeterli olacağı da NASA yetkilileri tarafından dile getirildi.

Önümüzdeki pazar günü gerçekleştirilecek görevin asıl heyecan verici yönünü ise Falcon 9’un dönüşü oluşturuyor. SpaceX, yüklemenin ardından Falcon 9’u yeryüzüne herhangi bir hasar görmeden tekrar indirmeyi amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda okyanusa yerleştirilmiş özel bir iniş rampasında daha önce iki deneme yapan SpaceX, henüz hedefine ulaşmayı başarabilmiş değil. SpaceX’in muzaffer olması durumunda uzaya yolculukların maliyetinin önemli ölçüde düşebileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER