Teknoloji

SpaceX’in test roketi güçlü Teksas rüzgarına dayanamadı

spacex starship

SpaceX‘in yeni büyük roketinin prototipi, ABD’nin Teksas eyaletinin güneyinde esen güçlü rüzgara dayanamayarak devrildi. Şirketin Boca Chica’daki tesislerinden gelen fotoğraflar, devrilen roketin yan kısmında çökmelerin oluştuğunu gösteriyor. SpaceX CEO’su Elon Musk, düşmenin oluştuğu hasarın onarımının birkaç hafta alacağını belirtti.

SpaceX’in mühendisleri, geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana Boca Chica’da Starship‘in prototipi üstünde çalışıyordu. Daha önce BFR adıyla anılan Starship ile Dünya’nın yörüngesine kargo ve insan taşınacak. SpaceX Ay’a ve Mars’a yapılacak yolculuklarda da bu roketi kullanmayı planlıyor. Sistem iki büyük parçadan oluşuyor. Super Heavy isimli büyük ateşleyici rokete Starcraft isimli yolcu ve kargo taşıyacak uzay aracı eşlik ediyor.

Starship’in prototipinin inşa süreci oldukça hızlı ilerliyordu. Elon Musk; 5 Ocak’taki Twitter paylaşımında SpaceX’in ilk test uçuşunu dört hafta içinde gerçekleştirmeyi istediğini, ancak öngörülemeyen sorunlar nedeniyle testin 8 hafta içinde gerçekleştirilebileceğini de ifade etmişti. Musk’ın bahsettiği öngörülemeyen sorunlardan birisinin de rüzgar olduğu anlaşılıyor.

SpaceX CEO’su, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada saatte 80 kilometre hızla esen rüzgarın Starship’in zemine bağlanmasını sağlayan blokları kırdığını belirtti. Bu nedenle roketin üst kısmının devrildiğini ifade eden Musk, prototipte yakıt tanklarının bulunduğu bölümde ise bir sorun olmadığının altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER