Teknoloji

SpaceX Falcon 9’u yine başarılı şekilde yere indirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketlerinden bir tanesini dün akşamüstü saatlerinde uzaya gönderdikten hemen sonra başarılı bir şekilde yeryüzüne indirmeyi başardı.

Roket ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden, yerel saatle öğlen 12.31’de (TSİ 19.31) Uluslararası Uzay İstasyonu’na iletilecek malzemelerle birlikte uzaya fırlatıldı. Fırlatmadan sekiz dakika sonra, uzay aracının önemli kısmı Florida körfezi kıyılarındaki bir alana düzgün şekilde inmeyi başardı.

Bu iniş, SpaceX’in 14’üncü başarılı roket inişi olurken, Falcon 9 fırlatma sonrasında altıncı kez yeryüzüne sağlam şekilde inmeyi başardı.

Aslında SpaceX, yere gerçekleştirdiği inişlerde şimdiye kadar hiç roket kaybetmedi. Altı adet Falcon 9 roketin hepsi, SpaceX’in Cape Canaveral’daki iniş sahası olan Landing Zone 1’e başarılı şekilde inmeyi başardı. Ancak daha önce okyanusta bulunan yüzer platformlar üzerine gerçekleştirilen inişlerde birkaç roket kaybedilmişti.

Dün gerçekleştirilen fırlatma, SpaceX’in yaklaşık bir aylık aranın ardından gerçekleştirdiği ilk fırlatma olmuştu. Verilen kısa aranın nedeninin, çoğunlukla Amerika’nın Doğu Körfezi’nde, roket fırlatma işlemleri sırasında kullanılan Doğu Sahasının kısa süreliğine kapatılmış olması gösteriliyor. Cape Canaveral’da geçen ay bir bakım çalışması gerçekleştirilmiş, bu nedenle ABD’de herhangi bir fırlatma gerçekleştirilmemişti. SpaceX, bu son fırlatma görevinden önce son olarak temmuz başında Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşımak için göreve çıkmıştı.

SpaceX’in fırlatma göreviyle birlikte verilen ara da bitmiş oldu. Falcon 9 roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki mürettebat için yaklaşık 3 tonluk ikmal malzemesi ve bilimsel deney ekipmanı taşıyan Dragon kargo kapsülünü de barındırıyordu. Dragon önümüzdeki birkaç günü yörüngede geçirerek çarşamba günü istasyonla buluşacak. Astronotlar Dragon’u perşembe günü açmayı planlıyor.

Gerçekleşen fırlatma, SpaceX’in bu yıl gerçekleştirdiği on birinci işlem oldu. SpaceX’in geçen seneden kalan üç fırlatma görevi daha bulunuyor ve henüz ağustos ayının başındayız. Şirket bir süredir fırlatma ritminin büyük oranda artırmayı planladığını söylüyordu. Görünüşe göre bu hedef yılın bitimiyle birlikte karşılanmış olacak.

İLGİLİ HABERLER