Teknoloji

SpaceX’in roketi Falcon 9 yeni denemesinde yüzen gemiye sert iniş yaptı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon 9

SpaceX Falcon 9 roketini gece geç saatlerde fırlattı, ancak daha önce tahmin edildiği gibi bu aracı deniz üstündeki insansız gemiye başarılı şekilde indirmeyi başaramadı. CEO Elon Musk, roketin drone gemiye çok sert bir şekilde iniş yaptığını kaydetti. Görevin gereksinimleri başarılı bir inişi epey zor kılıyor.

Bu SpaceX’in Falcon 9’u okyanusta yüzen ve otomatik olarak yönlendirilen insansız bir gemiye indirmeyi dördüncü deneyişi oldu. Daha önceki denize inişler de başarısız olmuştu, ancak üçüncü denemede başarıya epey yaklaşılmıştı. Şirket daha bu dördüncü görevin en başından itibaren başarılı bir iniş konusunda fazla ümitlenmiyordu. Çünkü roketin yüksek yörüngeye ağır bir uydu götürmesi gerekiyordu; bu da daha başlangıçta çok fazla miktarda yakıt gerektiriyor, sonuç olarak roketin yeryüzüne geri dönmek ve inişi başarılı şekilde gerçekleştirmek için geriye fazla yakıtı kalmıyor.

Şimdiye kadar Space X Falcon 9’u sadece sabit bir kara parçasına indirmeyi başarabildi ve bunu da aralık ayındaki ilk denemesinde başardı. Karaya inişler denize yapılanlardan çok daha kolay olarak nitelendiriyor, çünkü roket hareket etmeyen büyük bir alana rahatlıkla temas edebiliyor. Halbuki denizin ortasında küçük bir gemide iniş için yeterli olan yok ve gemi de yüzdüğü için yüzey kararlı şekilde durmuyor. Yine de, SpaceX mükemmel okyanus inişlerini gerçekleştirmek için denemelerini sürdürecek, çünkü bazı görevlerde karaya inişler mümkün görünmüyor. Denize inişler daha az yakıtla gerçekleştirilebiliyor, bu nedenle söz konusu teknik roketin özellikle yüksek hızlarda gitmesi gerektiği görevler için uygun görünüyor.

Başarısız inişe rağmen, SpaceX’in gerçekleştirdiği fırlatma temel görevini, yani şirketin müşterisi olan SES’in haberleşme uydusunu yörüngeye gönderme görevini başarıyla gerçekleştirdi. SES-9 uydusu yüksek bir irtifada serbest bırakıldı ve kendi ateşleme motorunu kullanarak hizmet vereceği yörüngeye doğru seyahatine başladı. SES-9’un en sonunda ekvatordan 35 bin 500 km yükseklikteki yörüngesine oturması ve burada Kuzeydoğu Asya, Güney Asya, Endonezya gibi bölgelere hizmet vermesi bekleniyor.

SpaceX’in Falcon 9’un inişini denemek için bir başka şansı daha olacak. Şirket önümüzdeki birkaç hafta içinde NASA için Uluslararası Uzay İstasyonuna tedarik amaçlı kargo modülü taşıyacak roketin fırlatışını gerçekleştirecek. SpaceX’in bu sefer inişi karada mı yoksa denizde mi gerçekleştireceği bilinmiyor, ancak Musk görevde inişin başarılı olması için şansın yüksek seviyede olduğunu söylüyor.

İLGİLİ HABERLER