Teknoloji

SpaceX Falcon 9 roketini yere indirdiği araca göre modifiye edecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon 9

SpaceX Falcon 9 roketini yere dikey vaziyette indirmeyi başardığı aracın motorlarını tekrar çalıştırarak gördükleri doğrultusunda modifiye edecek. ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen Ticari Uzay Taşımacılığı Konferansı’nda konuşan SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell, söz konusu haberi duyuran isim oldu. Shotwell söz konusu modifikasyon işlemleri konusunda detaylı bilgi vermezken, değişikliklerin roketi uzay macerası için daha dayanıklı kılacağını ifade etti.

SpaceX, geçtiğimiz aralık ayında Falcon 9’u uzaya fırlattıktan sonra tekrar yeryüzüne dikey olarak indirmeyi başarmıştı. CEO Elon Musk, söz konusu roketin yeniden uzaya gönderilmeyeceğini açıklasa da, bu durum şirketin roketi ikinci bir uzay yolculuğuna uygun olup olmadığı konusunda test etmesini engellemiyor.

SpaceX ekibi geçtiğimiz ay roketin motorlarını tekrar çalıştırmış ve parçaların uzaya gidiş-dönüş macerasından nasıl etkilendiğini görmüştü. Söz konusu testte toplanan verilerin genellikle olumlu olduğunu belirten Musk, sadece motorlardan birinde itme dalgalanmalarının yaşandığını ve motora bir parça kaçmış olabileceğini dile getirmişti.

SpaceX’in roketleri yere dikey olarak indirmek ve tekrar kullanmaktaki en büyük motivasyonu, üretim maliyetlerinde tasarruf sağlamak. Ancak iniş ve tekrar fırlatma arasındaki dönemde Falcon 9’un çeşitli denetimlerden ve düzenleme işlemlerinden geçmesi gerekiyor. Bütün bu işlemler ekstra maliyet doğurduğu için temel tasarruf motivasyonu zarar görmüş oluyor. SpaceX, ihtiyaç duyulan modifikasyonları gerçekleştirerek ekstra düzenlemelerin oluşturacağı maliyeti de minimuma indirmeyi amaçlıyor. Gwynne Shotwell, 2016 sona ermeden kullanılmış ve yenilenmiş bir Falcon 9 roketini uzaya göndermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER