Teknoloji

SpaceX yeni Falcon 9 roketinin kalkışını bu gece gerçekleştiriyor

SpaceX Falcon 9

Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX’in Falcon 9 roketi, geçtiğimiz haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşırken havada infilak etmişti. Yaşanan olayın ardından SpaceX, uzay uçuşlarına ara vermişti.

Bu süreçte infilaka yol açan sebepleri bulup gerekli düzeltmeleri yapan şirket, yeni uçuşu için 19 Aralık tarihini işaret etmişti. Ancak yakıtın fazla ısınması problemi, SpaceX’in planlarında aksamaya neden olmuştu.

Ancak bu aksaklığın giderilmesi ve SpaceX’in yeniden bir kalkış planı oluşturması, pek zaman almadı. Yapılan açıklamada, Orbcomm’a ait 11 iletişim uydusunu yörüngeye taşıyacak roketin 21 Aralığı 22 Aralığa bağlayan gece Türkiye saatiyle 03:29’da fırlatılacağı belirtildi. Kalkış, internet üzerinden canlı olarak yayınlanacak.

Falcon 9 yere dikey olarak indirilecek

SpaceX’in işi roketin havalanmasının ardından bitmeyecek. Elon Musk’ın uzay şirketi, Falcon 9’u yeniden kullanılabilmesi amacıyla yere dikey vaziyette indirmeye çalışacak. Daha önceki denemelerinde deniz üzerine kurulu bir rampayı kullanan SpaceX, yeni denemesinde roketi sert zemine indirmeye çalışacak. Amazon CEO’su Jeff Bezos’un sahibi olduğu uzay şirketi Blue Origin, New Sheperd adını taşıyan uzay aracını yere dikey olarak indirerek bu yarışta SpaceX’i geride bırakmayı başarmıştı. Ancak bu noktada Falcon 9’u yere dikey olarak indirmenin New Sheperd’ı indirmeye kıyasla daha zor olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER