Teknoloji

SpaceX yeni Falcon 9 roketinin kalkışını erteledi

spacex-falcon-heavy-070915

SpaceX, yeni Falcon 9 roketini bugün (19 Aralık) fırlatmayı planlıyordu. Ancak roketin itici gücünde yaşanan bir problem, kalkışın ertelenmesine neden oldu. Şirketin CEO’su Elon Musk, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada yakıtın ısınmasını engellemekte problem yaşadıklarını belirtti. Bu nedenle test uçuşu gerçekleştirilemeyen roketin kalkışı da sarkmış oldu.

SpaceX, geçtiğimiz haziran ayında Falcon 9 roketinin düşüşünden bu yana uzay uçuşu gerçekleştiremiyordu. Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo sevkiyatı sırasında yaşanan patlamanın ardından Elon Musk’ın sahibi olduğu şirket, uzay uçuşlarına ara vermişti.

Bu haftasonu gerçekleştirilmesi planlanan uçuş için Cape Canaveral’daki fırlatma rampasında yerini alan Falcon 9’un üstünde 11 adet uydu bulunuyor. Çarşamba günü gerçekleştirilmesi planlanan statik alev testinin bir türlü yapılamaması, takvimin sarkmasına neden oldu.

SpaceX roketi 22 Aralıkta fırlatabilir

Şirket, yakıt ısınma problemini çözmesinin ve statik alev testinin tamamlanmasının ardından kalkış tarihine ilişkin daha somut bilgiler verecek. Ancak mevcut plan çerçevesinde, 22 Şubat 2015 yedek kalkış tarihi olarak gözüküyor.

Yeni Falcon 9 roketinin fırlatılması, Elon Musk’ın uzay şirketinin çalışmaları konusunda hayati önem taşıyor. SpaceX’in NASA ile olan kontratındaki taahhütlerini yerine getirip getiremeyeceği konusunda önünü görmesini sağlayacak. Şirket, daha sonrasında da Falcon 9’u yere dikey vaziyette indirmeyi deneyecek. Böylelikle roketin daha sonraki uzay yolculuklarında da yeniden kullanılabilmesi mümkün hâle gelecek.

İLGİLİ HABERLER