Teknoloji

SpaceX Falcon 9 yere iniş sırasında parçalarına ayrıldı

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketi iki uyduyu yörüngeye başarıyla yerleştirdikten sonra deniz üzerinde kurulan platforma iniş denemesinde başarılı olamadı ve parçalarına ayrıldı. Bir süredir başarılı inişler gerçekleştiren SpaceX ekibi, yeni denemeyle ilgili olası sıkıntılara kalkış öncesinde değinmişti.

Roketin çok yüksek bir yörüngeye gideceğine dikkat çeken şirket, yüksek yörüngeye yapılan yolculuklarda fazla yakıt tüketildiğini ve bunun da roketin yeniden Dünya’ya dönüşü için daha az yakıt bıraktığını belirtmişti.

Falcon 9’un son görevinin ardından yere dikey biçimde inme denemesiyse dramatik anlara sahne oldu. SpaceX, roketin Dünya’ya tek parça geri dönüp dönemediğinden bir süre boyunca emin olamadı. Falcon 9 yüzen platforma sert bir iniş yaptığı için platformun üzerinde bulunan kameradan görüntü aktarımı durdu. Bağlantı kesilmeden önce ekrana gelen son karelerde SpaceX Falcon 9’un platforma dikey biçimde indiği ancak roketin alt kısmının alevler içinde olduğu görüldü.

Şirket, kısa bir süre sonra web yayınında Falcon 9 roketin kaybedildiğini açıkladı. Ekipte süreç geliştirme mühendisi olarak görev yapan Kate Tice, “Bu denemede Falcon 9’u kaybettiğimizi söyleyebiliriz.” sözlerini kullanıyor. SpaceX CEO’su Elon Musk ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Falcon 9’un yüzen platform üzerinde beklenmedik biçimde hızla parçalarına ayrıldığını belirtti.

Elon Musk, problemin roketin üç ana motorundan birindeki düşük itme kuvvetinden kaynaklandığını açıkladı. Musk, Falcon 9’un yere dikey vaziyette inebilmesi için tüm roketlerin tam kapasitede çalışması gerektiğini belirtti. SpaceX CEO’su gelecekte bu tarz problemelerle karşılaşmamak adına çalışmaya başladıklarını ifade etti ve başarısız inişe dair videonun kameraya ulaşılmasının ardından paylaşılacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER