Teknoloji

SpaceX Crew Dragon test sırasında motor arızası yaşadı

spacex crew dragon

SpaceX‘in insanlı uzay uçuşu yapma rüyasının gerçeğe dönüşmesi öngörülenden biraz daha uzun zaman alacak gibi görünüyor. SpaceX ve ABD Hava Kuvvetleri 45. Uzay Bölüğü, Crew Dragon isimli uzay kapsülünün statik ateşleme testi sırasında bir sorunla karşılaştığını doğruladı. Yapılan açıklamada; pek çok testin planlanan şekilde gerçekleştiği, ancak son testin bazı sorunlara yol açtığı ifade edildi. Test sırasında kapsülden çıkan dumanların kilometrelerce uzaklıktan görüldüğü belirtilirken, SpaceX Crew Dragon veya bağlı bir parçanın test sırasında alev aldığının düşünüldüğü ifade edildi.

Motor arızasından kaynaklandığı düşünülen olay, SpaceX’in uzun vadeli planlarını değiştirecek gibi görünüyor. Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan kapsamlı test uçuşunun ve temmuzda yapılacağı söylenen mürettebatlı testin ertelenebileceği belirtiliyor.

SpaceX Crew Dragon kapsülünün test sırasında yaşadığı sorun, NASA cephesinde pek sıkıntı yaratmamış gibi görünüyor. NASA’nın tepe yöneticisi Jim Bridenstine, bu tarz anormalliklerin tespiti amacıyla testlerin yapıldığına dikkat çekti. Bridenstine, yapılan testler sayesinde NASA’nın Ticari Mürettebat programını ilerletmek için yapması gerekenleri öğrendiğini ifade etti. Yaşananlar, uzay seyahatinde güvenliğin ne kadar hassas bir konu olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İLGİLİ HABERLER