İncelemeler

Sony Xperia Z2 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony-xperia-z2-inceleme-00030

Sony suya ve toza dayanıklı amiral gemisi modelleriyle piyasada ilgi çekmeyi başarıyor. Geçen yılın modelleri Xperia Z ve Z1’i, geçtiğimiz şubat ayında duyurulan Xperia Z2 takip etti. Yaza girilirken Türkiye’de de piyasaya sunulan Sony Xperia Z2 seleflerine göre daha iyi bir ekran, daha hızlı işlemci ve hafif rötuşlardan geçen bir gövdeyle geliyor. Sony’nin bu son gözde Android telefonuyla ilgili detaylar için yazının devamına bekliyoruz.

Xperia Z2 resmiyet kazandığında diğer herkes gibi bizi de ekran heyecanlandırmıştı. Xperia Z1’in 5 inç ekranı yerine 5.2 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran tercih eden Sony, ayrıca ekran teknolojisinde de önemli bir değişiklik yapmış, TFT yerine IPS LCD teknolojisini tercih etmişti. Geçmişin Xperia Z ve Z1 modellerinin en büyük olumsuzlukları arasında ekranları yer alıyordu. Her ne kadar Full HD çözünürlüğe, Triluminos ve X-Reality gibi görüntü iyileştirici teknolojilere sahip olsalar da, bu telefonların ekranları düşük görüş açıları ve parlaklıklarıyla istenen görsel deneyimi sunmakta pek başarılı olamıyordu.

sony-xperia-z2-inceleme-00012

IPS LCD ekran ile Sony Xperia Z2 geçmişin görüş açısı problemini çözüyor. Live Color LED ekran ile Sony görsel açıdan önemli iyileşmeler kaydediyor. Renk doğruluğu ve canlılığı üst düzeydeyken kontrast da bir hayli yeterli, bu sayede siyahlar gerçek anlamda siyah görünüyor. Görüş açıları bakımından da Xperia Z2’nin ekranı önemli aşama kaydediyor, ancak piyasadaki rakiplerine göre biraz geride kaldığını söylemek gerekiyor. Triluminos teknolojisi sayesinde Sony Xperia Z2’nin ekranı piyasadaki diğer hiçbir akıllı telefonda olmadığı kadar yüksek bir renk gamını destekliyor. Ancak bunun Xperia Z2’nin ekranını piyasadaki diğer rakiplerin ekranlarından çok da öne çıkarmadığını belirtmek gerekiyor.

sony-xperia-z2-inceleme-00008

Xperia Z2’nin ekranının olumsuzluklarından bir tanesi dış ortamda kullanmanın biraz zor olması. Çevresel ışık sensörü yardımıyla ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlandığında, ekranı seçmek çok kolay olmuyor. Parlaklığı en yüksek seviyeye çıkarmak ise bir seviyeye kadar yardımcı oluyor.

sony-xperia-z2-inceleme-00017

Görünüş açısından Sony Xperia Z2’nin selefi Z1’den çok farkı yok. 5.2 inç ekranı sayesinde Xperia Z2 biraz daha büyük görünüyor. Ayrıca ikinci bir ön hoparlörü bulunuyor. Ekran boyutunun artışı çerçevenin biraz daraltılmasıyla telafi ediliyor. Tek parça alüminyum gövdenin önüne ve arkasına yerleştirilen cam plakalar sayesinde Xperia Z2 bir hayli sağlam görünüyor. Üstteki 3.5 mm. kulaklık jakı açık dururken, kenarlara yerleştirilmiş microSD, microUSB ve microSIM yuvaları su geçirmez kapaklarla örtülüyor.

sony-xperia-z2-inceleme-00016

146.8 x 73.3 x 8.2 mm boyutları ve 163 gr. ağırlığıyla Sony Xperia Z2 ergonomi ve taşınabilirlik bakımından ortalarda geziniyor. Keskin hatları ve düz arka yüzeyi nedeniyle telefonu elde tutmak HTC One (M8) veya LG G3 gibi kavisli arka yüzeylere sahip telefonlar kadar rahat olmuyor. Sağ kenarda yer alan güç ve ses tuşlarının yerleşimi düzgün yapılmış, böylelikle onlara telefonu elde hareket ettirme ihtiyacı hissettirmeden erişmek mümkün oluyor.

sony-xperia-z2-inceleme-00013

Sony Xperia Z2 de Xperia Z1 gibi IP58 sertifikasına sahip. Böylelikle telefonun suya, toza ve batırmalara karşı dayanıklı olduğu resmileştiriliyor. Xperia Z2’yi 1.5 metre derinliğinde tatlı suda yarım saat boyunca sorun olmaksızın tutabilirsiniz. Deniz suyu veya havuz suyu gibi ortamlarda bu kadar uzun süre tutmak zararlı olabilir, ancak kısa süreli su altı çekimleri için Xperia Z2’yi kullanmak fazla sorun yaratmaz gibi görünüyor. Telefonun sağ kenarında yer alan çekim tuşu sayesinde su altındayken fotoğraf veya video çekim işlemi ekrana dokunmadan gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca suya dayanıklı gövdeyi hafifçe açılmış musluğun altına tutup yıkamak da sorun yaratmıyor. Tabii ki, cihazın bütün kapaklarının kapalı olması gerektiğini hatırlatırız.

sony-xperia-z2-inceleme-00021

Sony Xperia Z2’nin arkasında NFC logosu dikkat çekiyor. Logonun bulunduğu bölgede NFC alıcısı var. Böylelikle NFC destekli cihazlarla eşleme yapmak, veri transferini gerçekleştirmek çok daha kolay hâle geliyor. Bunun dışında 802.11a/ac/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, çift taşıyıcılı HSDPA gibi kablosuz ve mobil geniş bant teknolojileri de Xperia Z2’nin çatısı altında toplanıyor.

sony-xperia-z2-inceleme-00029

Arka bölümde NFC alıcısından başka 20.7 megapiksel G sensör kamera yer alıyor. Bu kameranın altına da LED flaş yerleştirilmiş. Xperia Z1 ve Xperia Z1 Compact modellerinde de gördüğümüz bu kamera sistemi 1/2.3 inç sensör boyutuyla diğer akıllı telefonlardan daha detaylı ve geniş açılı fotoğraflar çekebiliyor. Gerçekten Sony Xperia Z2’nin kamerası sunduğu geniş açıyla etkiliyor, çerçeve içine daha fazla nesne almanızı sağlıyor. Sony’nin kamera uygulaması ufak değişikliklerle Z2’de de yer alıyor. Sony’nin Bionz görüntü işleme teknolojisi yapayn dolgunluk ve kenar keskinleştirmesi eklerken gürültüyü azaltmak için tutarlı renklere sahip alanlarda bulanıklaştırma uyguluyor. Sonuç olarak Xperia Z2’nin kamerası geniş açısıyla etkiliyor. Detaylar bakımından da fena sayılmaz, ancak çekilen fotoğraflar bakımından ortalamanın ancak biraz üstüne çıkılıyor.

Sony Xperia Z2’nin 20.7 megapiksel kamerası video tarafında 4K çekimi ön plana çıkarıyor. Kamera uygulaması içinde özel bir 4K modu var, böylelikle herhangi bir ek ayar yapmadan 4K video çekimine başlamak mümkün oluyor. Önde yer alan 2.2 megapiksel kamera da Full HD video çekim desteği sağlıyor.

Donanım bakımından Sony Xperia Z2 üst sınıf Android telefonların ortalamasını tutturuyor. 2.3 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 işlemci, 3 GB RAM gibi teknik özellikler listede yer alıyor. Bu donanım paketi sayesinde Sony Xperia Z2 üstün performans sunuyor. Benchmark testlerinde ilk 10 cihaz içinde yer almayı başarıyor. Oyun oynamak, film izlemek, internette gezinmek, fotoğraf düzenlemek gibi işler için Sony Xperia Z2’nin donanımı yeterli. 16 GB dahili hafıza belli bir süre sonra yetmeyebilir. Neyse ki, 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekleyen microSD kart yuvası imdadınıza yetişecek ve size ek alan sunacaktır.

Sony Xperia Z2’nin güçlü olduğu alanlardan bir tanesi pil. 3200 mAh kapasiteli pil katalog değerlere göre tek bir şarjla 740 saate kadar bekleme, 19 saate kadar konuşma ve 120 saate kadar müzik dinleme imkanı sunuyor. 3G ve Wi-Fi’nin sürekli açık olduğu, ayrıca arka planda veri senkronizasyonunun da etkinleştirildiği bir cihazda, normal yoğunluklu kullanımda Sony Xperia Z2 iki güne yaklaşan bir performans sergilemeyi başarıyor. Tabii ki, 4K video çekimi veya internet üzerinden video izlemek gibi işler pilin normale göre daha çabuk boşalmasına sebep oluyor. STAMINA modu sayesinde de pil tasarrufu yapmak, kalan pili daha idareli şekilde kullanmak mümkün oluyor.

sony-xperia-z2-inceleme-00028

Yazılım tarafında Sony Xperia Z2’nin çok fazla yenilik sunmadığını görüyoruz. Android 4.4.2 KitKat ile yüklü şekilde piyasaya sunulan Z2’de Z1’deki Xperia kullanıcı arayüzünün hemen hemen aynı şekilde sunulduğunu görüyoruz. Sony’nin Android’e getirdiği yorumu seviyoruz. Bu sade ve renkli tasarım, Xperia Z2’nin ekranıyla birleşince ortaya bir hayli zevkli bir deneyim çıkıyor. Çeşitli bileşenlerle ana ekranın verimliliğini artırmak mümkün. Bunun yanı sıra Google’ın çeşitli Android uygulamaları ve Sony’nin önceden yüklediği ofis ve navigasyon uygulamaları yüklü olarak sunuluyor. Google Play Store üzerinden daha fazla uygulama indirebileceğiniz gibi, Sony Select olarak adlandırılan, Sony’nin derlediği çeşitli oyunların ve uygulamaların listelendiği rehberi kullanarak da Xperia Z2’ye uygulama ve oyun yükleyebilirsiniz. Xperia Z2’nin kullanıcı arayüzünü karmaşık bulanlar için basit görünümlü bir kullanıcı teması da bulunuyor.

sony-xperia-z2-inceleme-00027

Bugünlerde bir akıllı telefon satın almayı düşünenlerin işi kolay değil. Ortada birbirine yakın teknik özelliklere sahip olan birçok Android telefonu bulunuyor. Sony Xperia Z2 en başta sağlam, suya ve toza dayanıklı gövdesiyle öne çıkıyor. 5.2 inç Full HD ekranı rakipler içinde en iyisi değil, ancak Xperia Z2’yi seçenleri hayal kırıklığına uğratmayacaktır. 20.7 megapiksel kamerasının da çeşitli pürüzlere rağmen tatmin edici fotoğraflar ve videolar çekmeye izin vereceğini söyleyebiliriz. Eğer evinizde Sony BRAVIA TV’niz varsa, Sony Xperia Z2 onunla gayet iyi anlaşabilir, aklınızda bulunsun. Bu arada Sony Xperia Z2 daha yeni piyasaya sürülmüşken, bu telefonun takipçisi olacağı söylenen Xperia Z3 ile ilgili dedikodular da ortalıkta dolaşmaya başladı. Sony’nin eylül ayında Xperia Z2’nin güncellenmiş versiyonunu çıkaracağı söyleniyor. Yine de, Xperia Z2’yi tercih edenler yeni modeli görünce fazla hayal kırıklığı yaşamayacaktır.

İLGİLİ HABERLER