Manşetler

Sony Xperia Z Ultra Ön İnceleme

Akıllı telefon pazarının genel eğilimleri mevcut noktada pazarın ilk zamanlarına göre oldukça farklı bir yere gelmiş durumda. Bu değişimin en açık göstergesiyse ekran boyutlarındaki değişiklik. Günümüzde üst sınıf olarak tanımlanan akıllı telefonlarının önemli bir kısmı eskiye kıyasla oldukça büyük ekranlara sahip. Ekran boyutlarının büyümesi devam ederken, bu büyümenin sonucu olarak akıllı telefon ve tabletler arasında sınırları belirleyen fiziki çizgiler giderek flulaşıyor. Büyük ekranlı akıllı telefon denince pek çok kişinin aklına ilk olarak Samsung’un Galaxy Note serisi gelse de, bu segmente olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Xperia Z ile akıllı telefon pazarındaki iddiasını yeniden ortaya koyan Sony, 6.4 inç’lik bir ekran barındıran Xperia Z Ultra ile mücadele verdiği segmentlerin arasına bir yenisini daha ekledi. Dubai’de düzenlenen bir etkinlikte tanışma fırsatı bulduğumuz Sony’nin yeni gözdesi Xperia Z Ultra ile ilgili ilk izlenimlerimizi yazının devamında bulabilirsiniz.

sony-xperia-z-ultra-1

Sony Xperia Z Ultra pek çok kişi tarafından Samsung Galaxy Note serisinin rakibi olarak nitelense de, bu eşleştirmenin çıkış noktası olan ekran boyutu konusunda Xperia Z Ultra’nın Galaxy Note II’ye fark attığı görülüyor. Samsung Galaxy Note II 5.5 inç’lik bir ekran barındırırken, Xperia Z Ultra’da 6.4 inç’lik bir ekran bulunuyor. Aradaki bu boyut farkı bu iki telefon yan yana geldiği zaman çok daha net bir biçimde görülüyor. Xperia Z Ultra büyük ekranına rağmen, inceliğiyle dikkat çekiyor. Sadece 6.5 mm. olan kalınlığı ve 212 gram ağırlığıyla Xperia Z Ultra karşısına hantal tasarımlı bir cihaz çıkmasını bekleyenleri şaşırtıyor.

sony-xperia-z-ultra-3

Yine de ekran boyutunun büyüklüğü nedeniyle Xperia Z Ultra’nın potansiyel müşterilerinin gözünü ürkütebileceğini düşünen Sony, akıllı telefon ile birlikte SBH 52 adındaki bir Bluetooth kulaklığı da piyasaya sürecek. Böylelikle Xperia Z Ultra’yı çantasında ya da cebinde tutan kullanıcıların rahatlıkla telefon görüşmesi yapabileceğine dikkat çeken Sony yetkilileri, OLED ekran sayesinde kullanıcıların yine Xperia Z Ultra’yı ceplerinden veya çantalarından çıkarmadan arama kayıtlarını inceleyebileceğinin ve mesajları görüntüleyebileceğinin altını çiziyor. Bu aksesuarın Xperia Z Ultra ile aynı kutuda satılmayacağını belirtmekte fayda var. Yani SBH 52 Bluetooth kulaklığa sahip olmak isteyenler bunun için ellerini yeniden cebe atmak zorunda kalacak.

sony-xperia-z-ultra-4

Xperia Z ile dayanıklılığa ayrı bir önem vermeye başlayan Sony, Xperia Z Ultra’da bu konuya verdiği önemi bir üst seviyeye çıkarıyor. Tıpkı Xperia Z gibi suya dayanıklı olan Xperia Z Ultra, toza ve tüm inceliğine rağmen darbelere dayanıklı olmasıyla alkışı hak ediyor gerçekleştirdiğimiz testlerde yeri gelince tenis raketi olarak kullandığımız, yeri gelince tenis toplarıyla hedef alarak yere düşürdüğümüz Xperia Z Ultra bütün bu sert darbelere rağmen sorunsuz biçimde çalışmaya devam etti ve telefonun dış yüzeyinde herhangi bir bozulma yaşanmadı. Buna ek olarak, video kaydı yapması için kuma gömdüğümüz akıllı telefon bundan da etkilenmezken, üzerindeki tozu temizlemek adına telefonun üzerine su dökmek yeterli oldu. Suya dayanıklığa Xperia Z’de özel olarak odaklanan Sony, Xperia Z Ultra’da bu performansın üzerine çıkmayı başarmış. Xperia Z Ultra sualtında çalışma süresi bakımından Xperia Z’yi geride bırakırken, maksimum derinlik konusunda da bir ilerleme kaydedilmiş.

sony-xperia-z-ultra-5

Xperia Z Ultra’nın özelliklerini anlatan Sony yöneticilerinin önemle vurguladıkları noktalardan biri olan incelik ve dayanıklılık konusunda akıllı telefonun başarılı bir sınav verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Büyük ekran boyutuna rağmen ince tasarımıyla dikkat çeken Xperia Z Ultra dayanıklılık konusunda kalıbından beklenmeyecek cinsten bir performans sergilemeyi başarıyor. Xperia Z Ultra’yı anlatan Sony yöneticilerinin üzerinde durduğu bir diğer noktaysa Xperia Z Ultra’nın içerik tüketmeye odaklanan bir cihaz olması. Büyük ekran boyutları Xperia Z Ultra’ya bu konuda hatırı sayılır bir avantaj sağlarken, X-Reality mobil görüntü teknolojisi ve TRILUMNIOS Full HD ekran ile akıllı telefonun eli bir hayli güçleniyor.

sony-xperia-z-ultra-6

X-Reality teknolojisi gösterilen içeriğin ekranla en uygun boyuta ve çözünürlüğe getirilmesini sağlıyor. Böylelikle düşük çözünürlüklü içerikler bile akıllı telefonun 1080p ekranında net bir biçimde izleniyor. Xperia Z’de 13 megapiksel bir arka kamera kullanan Sony’nin burada 8 megapiksel bir arka kamera kullanması üzerine gelen soruları da yanıtlayan Sony yetkilileri, Xperia Z Ultra’nın içerik üretiminden çok içerik tüketimine odaklanmasından ötürü böyle bir tercihte bulunulduğunu dile getirdiler.

sony-xperia-z-ultra-7

Xperia Z Ultra’nın büyük ekranı ilk etapta göz korkutsa da, akıllı telefonun ince tasarımı ve dayanıklılığı bu endişeleri giderebilecek güçte. İçerik tüketimine odaklanan akıllı telefonu sadece Galaxy Note serisinin değil, Nexus 7 ve iPad mini gibi 7 inç’lik tabletlerin rakibi olarak nitelendirmek de pek yanlış olmayacaktır. Zira ekran boyutu bakımından bu cihazlarla arasında pek fazla fark bulunmayan Xperia Z Ultra, telefon işlevi ve dayanıklılığıyla birlikte bu segmente karşı ciddi bir alternatif haline gelebilir. Eylül ayı içinde Türkiye’de satışa sunulması beklenen akıllı telefona dair haberleri Teknoblog’da bulabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER