Manşetler

Sony Xperia XZ2 ve XZ2 Compact ile yeni bir tasarım diline geçiş yapıyor

sony xperia xz2
Sony Xperia XZ2

Sony uzun süredir akıllı telefon pazarında görsel açıdan yeni bir şey sunmamakla eleştiriliyordu. Bu eleştirilere kulak veren şirket, yeni akıllı telefonları Sony Xperia XZ2 ve XZ2 Compact ile pazarın geneline hakim modern tasarım anlayışını benimsiyor.

Sony’nin geçtiğimiz yıl çıkarttığı cihazlar, rakipleri Samsung ve LG gibi şirketlerin uzun ekranlı ve ince çerçeveli cihazlarının gölgesinde kalmıştı. Pazarın genelini etkileyen uzun ekran eğilimine daha fazla karşı duramayan Sony, yeni akıllı telefonlarıyla bu akımdaki yerini aldı.

Xperia XZ2 ve Xperia XZ Compact’ın kalbinde Qualcomm Snapdragon 845 yonga seti bulunuyor. XZ2’de 2:1 görüntü oranına sahip, 2160 × 1440 çözünürlüklü 5.7 inçlik bir ekran yer alıyor. Ekranın üst ve alt kenarındaki çerçevelerin ciddi anlamda küçültülmüş olması ilk bakışta göze çarpan unsurlar arasında bulunuyor. Sony’nin buna rağmen, alt çerçeveye adını yazmış olması dikkat çekiyor. HDR desteğine sahip ekran, SDR içeriklerin de daha renkli ve canlı görünmesini sağlayabiliyor.

Sony, XZ2’nin tasarımı için “ambient flow” (çevresel akış) şeklinde bir tanımlama kullanıyor. Akıllı telefonun arka paneline bakıldığında bu tanım daha iyi anlaşılıyor. XZ2, tasarım bakımından Sony’nin yakın geçmişte sunduğu diğer telefonlardan farklı bir yerde duruyor. Akıllı telefonun arka paneli, kenarlardaki alüminyum raya doğru şık biçimde kavisleniyor. Kamerayı arka panelin ortasına taşıyan Sony, parmak izi tarayıcısını da kameranın altına yerleştirmiş. Şirket daha önce parmak izi tarayıcısını kenardaki güç butonuna entegre ediyordu.

Sony Xperia XZ2’de kulaklık jakı bulunmuyor. Japon teknoloji devinin bu tercihinin potansiyel kullanıcıları üzeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Telefonun yüksek kaliteli Bluetooth ses deneyimi için AptX HD ve LDAC desteği sunmasının teselli için yeterli olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Sony, özel kamera deklanşör tuşundan XZ2’de de vazgeçmiyor. Akıllı telefonun arkasında 19 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. 4K video kaydı yaparken HDR renkleri de yakalayabilen kamera, 960 fps’de 1080p çözünürlüklü ultra slow-motion video kaydı yapabiliyor. Sony’nin 3D Creator isimli yüz tarama uygulaması, artık ön kamerayla da kullanılabiliyor.

Xperia XZ2’de Snapdragon 845’e 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. MicroSD kart desteğiyle depolama alanı genişletilebiliyor. Akıllı telefon kutusundan Android 8.0 Oreo yüklü olarak çıkacak. Dinamik Titreşim Sistemi de Xperia XZ2’nin dikkat çeken özellikleri arasında bulunuyor.

Sony Xperia XZ2 Compact ise 5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Ana teknik donanımı ve kamera özellikleri Xperia XZ2 ile aynı olan telefonda ana materyal olarak plastik tercih edilmiş. Dinamik Titreşim Sistemi ve kablosuz şarjın olmayışı da, XZ2 Compact ve XZ2’nin farkları arasında yer alıyor.

Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 ve XZ2 Compact, ilkbaharda satışa sunulacak. Akıllı telefonların fiyat etiketinde yazacak rakam, henüz açıklanmış değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER