DosyaManşetler

Sony Xperia XZ ve Xperia Z5 karşı karşıya

sony xperia xz vs. sony xperia z5Sony, IFA 2016’da amiral gemisi telefon tanıtan birkaç üreticiden biri oldu. Şirket Xperia serisinin yeni gözde modeli Xperia XZ ile birlikte 2016 içinde görücüye çıkarttığı telefon sayısını beşe yükseltti. Şirket, 2016 Mobil Dünya Kongresi’nde “Z” serisini sonlandırmış ve yola “X” serisiyle devam edeceğini açıklamıştı. Bu da Xperia XZ’nin Xperia Z5’in halefi olarak nitelenebileceği anlamına geliyor. Aralarında halef-selef ilişkisi olan Xperia XZ ve Xperia Z5 arasındaki fark ve benzerlikleri sizler için sıraladık.

Tasarım

Xperia XZ, Sony’nin akıllı telefonlarında tercih ettiği OmniBalance tasarım dilini koruyor. Ancak cihazın üst ve alt kenarlarında daha düz ve köşeli çizgiler göze çarpıyor. Yan kenarlarda ise mevcut X serisi gibi yuvarlatılmış hatlar dikkat çekiyor. Güç butonu ve yerleşik parmak izi tarayıcısı sağ kenara yerleştirilmiş.

Fırçalı metal görünümlü bir kasası bulunan Xperia XZ, 146 x 72 x 8.1 mm.’lik boyutlara sahip. Akıllı telefon tartıda 161 gram çekiyor. Telefon, IP68 seviyesinde su ve toz geçirmezlik özelliği taşıyor. Sony’nin ilk kez bir akıllı telefonuna yerleştirdiği USB-C girişiyse şarj ve veri transferi için kullanılıyor.

Sony Xperia Z5 de OmniBalance tasarım dilinin izlerini yoğun biçimde taşıyor. Arka panel sağlamlaştırılmış camla kaplıyken kenarlarda metal çerçeve görülüyor. Üst ve alt kenarları biraz daha yuvarlatılmış olan Xperia Z5’te de parmak izi tarayıcısı yan kenarda bulunuyor.

146 x 72 x 7.3 mm.’lik ölçülere sahip Xperia Z5, Xperia XZ’den biraz daha ince. Tartıda 154 gram çeken telefon, suya ve toza dayanıklılık konusunda Xperia XZ ile aynı noktada duruyor. Şarj ve veri transferi içinse microUSB kullanılıyor.

Ekran

Xperia XZ’nin 5.2 inç ekranı Full HD çözünürlük sunuyor. Bu da akıllı telefona 424 ppi piksel yoğunluğu sağlıyor. Bu rakamla Xperia XZ, Samsung Galaxy S7 ve LG G5 gibi rakiplerinin gerisinde kalıyor.

Xperia XZ’ye ilişkin beklentilerden biri ekranın Xperia XA’daki gibi uçtan uca olmasıydı. Ancak Loop adını taşıyan yeni bir tasarım özelliği, ekranın kenarlara doğru yayılmasını sağlıyor. Telefonun ekranının kenar bölgelerinde neredeyse çerçevesiz olduğu söylenebilir. Üst ve alt kenarlarda ise böyle bir duruma rastlanmıyor.

Xperia Z5’te de 5.2 inç Full HD çözünürlüklü bir ekran bulunuyor. Dolayısıyla piksel yoğunluğu da Xperia XZ’ninki gibi 424 ppi oluyor. X Reality ve Triluminos gibi ekran teknolojilerine de her iki cihazda da rastlanıyor. Genel hatlarıyla Xperia Z5’in ekranının fazla havalı özellikleri olmayan standart bir ekran olduğu söylenebilir.

Kamera

Sony Xperia XZ, arkasında Xperia Z5, X Performance ve X telefonlarında da bulunan 23 megapiksel sensörü barındırıyor. Ancak bu sensöre biri renk diğeri ise derinlik üzerine odaklanan ekstra iki sensör daha eşlik ediyor.

Akıllı telefonun önünde ise X Performance ve X’te olduğu gibi 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Geniş açılı lense sahip kamera ile Full HD video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Arka kamera ise 4K video kaydı yapabiliyor.

Xperia Z5’in arkasında ise tek sensörlü 23 megapiksel kamera bulunuyor. Buna 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera eşlik ediyor. Akıllı telefonun her iki kamerasıyla da Full HD video kaydı yapılabiliyor. Ancak 4K çözünürlüğünde görüntü kaydedilemiyor. Xperia XZ’de bulunan manuel ISO ve deklanşör hızı gibi ayarlara da Xperia Z5’te erişilemiyor.

Donanım

Sony Xperia XZ, Qualcomm Snapdragon 820 işlemci taşıyor. Bu işlemciye 3 GB RAM ile 32 veya 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Akıllı telefonun 2900 mAh kapasiteli pil, USB-C girişi üzerinden doluyor. microSD kart desteğiyle depolama alanının üzerine 256 GB Daha eklenebiliyor.

Xperia Z5 ise Qualcomm’un Snapdragon 810 işlemcisini barındırıyor. Bu işlemciyi 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı tamamlıyor. 2900 mAh kapasiteli pil de Xperia Z5’ten Xperia XZ’ye gelirken değişmeyen özellikler arasında bulunuyor. microSD kart girişi de değişmeden varlığını koruyan özelliklerden biri oluyor. Dolayısıyla iki telefon arasındaki donanımsal anlamdaki en somut fark olarak Xperia Z5’teki microUSB girişinin Xperia XZ’de USB-C girişine bırakması gösterebilir.

Yazılım

Sony Xperia XZ, kutusundan Android Nougat yerine Android Marshmallow işletim sistemiyle çıkacak. Bu işletim sisteminin üstünde Sony’nin kullanıcı arayüzü bulunacak.

Xperia Z5 ise Android Lollipop işletim sistemi yüklü olarak satışa sunulmuştu. Sonrasında Marshmallow’a yükseltilen telefonun bir süre sonra, tıpkı Xperia XZ gibi, Nougat güncellemesi alması bekleniyor.

Xperia XZ’de yeni kamera kontrol seçeneklerine ek olarak, bir pil yönetim özelliği de sunuyor. Ancak iki telefonun sunduğu kullanıcı deneyimlerin büyük ölçüde benzerlik göstermesi bekleniyor.

Sony Xperia XZ belli bileşenlerdeki iyileşmeye rağmen Xperia Z5 ile benzer deneyim vadediyor

Sony Xperia XZ, aralarında işlemci, kamera ve tasarımın da bulunduğu bazı konularda Xperia Z5’in üstüne koymayı başarıyor. Ancak tasarım konusundaki gelişimin kişiden kişiye farklı yorumlanabileceği söylenebilir.

Donanımsal anlamda iki cihaz arasında büyük farklar bulunmuyor. RAM, ekran boyutu ve çözünürlüğü gibi özellikler değişmiyor. Dahili depolama alanında da herhangi bir değişiklik yapılmıyor.

Xperia XZ, USB Type-C girişi ve yanlara doğru hafif kavis yapan ekranıyla dikkat çekiyor. Metal kasası da Xperia XZ’ye ayrı bir hava katıyor. Ancak genel hatları itibarıyla Xperia XZ ve Xperia Z5 arasında büyük bir fark olmadığını söylemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER