Teknoloji

SkypeKit SDK sayesinde Skype’ın işlevleri her türlü cihaz ve uygulamaya eklenebilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İkinci bir video sohbet dalgasıyla tanışmaya hazırlanın. iPhone 4 ile video aramayı kitlelerle buluşturmaya hazırlanan Apple’ı bir kenara bırakın, Skype yazılımcılara geliştirdikleri uygulamalara ve cihazlara yeni servisi SkypeKit’i entegre etmeyi sağlayacak olan yazılım geliştirme aracının (SDK) beta sürümünü duyurdu.

SkypeKit sayesinde Skype’ı çalıştırmak için illâ ki masaüstü uygulamaya ihtiyacınız olmayacak. Bu servisi farklı cihazlarda da kullanma imkanına sahip olacaksınız, örneğin Skype entegrasyonuna sahip Panasonic VIERA TV’ler gibi… Arayüz sertifikasyonunu alan cihazlar ve uygulamalar “Skype’a bağlı” olarak kabul edilecek, ancak herşeyin birden hızlı şekilde olmasını beklemeyin. SkypeKit’in SDK’sı şu an için sadece Linux işletim sistemini destekliyor, Windows ve Mac masaüstü versiyonları ise yakında çıkacak. Skype da geliştirilen uygulamaları ve cihazları çıkmadan önce test edecek.

Yeni SDK H.264 donanım bazlı kodlama desteğine sahip olacak, böylelikle Panasonic TV gibi geliştirilmesi sırasında SkypeKit’in erken sürümünün kullanıldığı ve Linux’u gömülü bir yöntem kullanarak çalıştıran yavaş ARM yongaları tamamlanacak. Skype’nin SDK üyeliği için 20$’lık bir ücret ödemek gerekecek. Ayrıca henüz belirlenmeyen bir ücret karşılığında da SDK aracılığıyla geliştirilen donanım ve yazılımların onaylama sürecinin işletileceği söyleniyor.

Tüm bunlara ek olarak Skype açık kaynak kodlu ve Silk adını verdiği ses kodlayıcısını tanıttı. Şirket bu kodlayıcıyı iPhone uygulamasının son sürümüne çoktan eklemişti. Ayrıca bu kodlayıcının açık ve patent bağımsız hâle gelmesi, böylelikle  Skype dışındaki platformlarda da kullanılabilmesi amacıyla IETF’ye de başvuru yapıldı.

Aşağıdaki bağlantıda Skype’nin özelleştirilmiş hâlini kullanan Litle Webbok cihazının videosunu bulabilirsiniz. Söz konusu cihaz henüz beta sürecinde, çıkışını Eylül ayında yapması bekleniyor. Bu arada Skype video arama özelliğini destekleyen Grandstream GXV3140’ın fotoğrafları da yer alıyor.

İlgili – Engadget
İlgili – Skype

İLGİLİ HABERLER