Teknoloji

Skype yeni tasarımıyla rakiplerine onların diliyle karşılık veriyor

skype yeni tasarımMicrosoft Skype’ı bundan altı yıl önce satın almıştı. Popüler haberleşme servisi o günden bu yana bir tür “kimlik krizi”nden muzdaripmiş gibi görünüyor. Yavaş yavaş bir bulut servisine dönüşen Skype, bu yolculukta tasarım değişiklikleri geçirmiş ve çeşitli sorunlarla baş etmek zorunda kalmıştı. Ücretsiz video grup görüşmesi ve Skype Web gibi özelliklerle gelişen servis, FaceTime, Facebook Messenger, WhatsApp gibi yeni rakiplerine karşı tasarım ve özellik bakımından istikrarlı bir çizgi tutturamamıştı. Ancak Microsoft denemekten vazgeçmeyeceğini bir kez daha gösterdi ve Skype yeni tasarımını gün yüzüne çıkardı.

Microsoft tarafından “Yeni nesil Skype” olarak tanımlanan yeni tasarımda odak noktası olarak mesajlaşma seçilmiş gibi görünüyor. Skype genellikle sesli veya görüntülü sohbetler için tercih edilse de; günümüzde sohbetler iMessage, WhatsApp, Facebook Messenger ve Snapchat gibi servisler üzerinden ilerliyor. Yenilenen mesaj arayüzünde sohbetlerde “bul”, “sohbet et” ve “yakala” adını taşıyan üç bölüm bulunuyor. Bul kullanıcıların sohbet içinde arama yapmasını, resim veya restoran bulmasını veya YouTube ve Giphy eklentileriyle sohbetlerini renklendirecek içeriklere ulaşmasını sağlıyor. Sohbet ise tahmin edilebileceği üzere emoji ve resim ekleme seçenekleri de bulunan ana sohbet ekranı niteliğini taşıyor.

Bu üç bölüm arasından ön plana çıkan ise “Yakala” bölümü oluyor. Söz konusu bölüm, Skype içinde bir Snapchat rüzgarı estiriyor. Bu sekmeye geçiş yapıldığında kamera anında aktive ediliyor. Kullanıcılar parmaklarını deklanşör butonunun üzerinde basılı tutarak video kaydı yapabiliyor. Bu esnada kıvrımlı bir çizgi kayıt süresini gösteriyor. Söz konusu çizgi, bir kişi aranırken ya da mesajlaşan kişi yazı yazarken de görülüyor. Video kaydı veya fotoğraf çekimi tamamlandıktan sonra içeriği çıkartmalar veya yazılarla süslemek de mümkün oluyor. Bunun da akıllara Snapchat’i getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Skype’ın yeni sunduğu Highlights özelliği de akıllara Snapchat Hikayeleri’ni getiriyor. Highlights’ta kullanıcıların paylaştığı fotoğraf ve videolara arkadaşları his simgeleriyle karşılık verebiliyor. Yazılı veya görüntülü sohbetlerde bile kullanıcılar arkadaşlarına his simgeleriyle karşılık verebiliyor. Skype yeni arayüzünde mesajlaşma unsurlarının her yerde kullanılmasına özen göstermiş gibi duruyor.

Skype yeni tasarımını önce Android’de kullanıma sunacak

Microsoft, Skype’ın yeni tasarımını önce Android’de kullanıcılarla buluşturacak. Android’i iOS, Windows ve Mac takip edecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER