Teknoloji

Siri’nin son kurucusu da Apple’dan ayrılıyor

apple siri

apple siriApple Siri ekibinde köklü değişiklikler yapıyor gibi görünüyor. The Information‘ın haberine göre, dijital asistanın şirket bünyesinde kalan son kurucularından olan Tom Gruber da şirketten ayrılıyor. Bu ayın başlarında Google’ın yapay zekâdan sorumlu eski yöneticisi John Giannandrea’nın Apple’da özdevinimli öğrenme ve yapay zekâ stratejisinden sorumlu yönetici olarak işe başlayacağı açıklanmıştı. Giannandrea Apple’da Siri ve diğer yapay zekâ çalışmalarından sorumlu olacak.

Gruber, Dag Kittlaus ve Adam Cheyer ile birlikte Siri şirketini kurmuş ve ilk Siri uygulamasını çıkarmıştı. Bu şirket 2010 yılında 200 milyon dolar karşılığında Apple tarafından satın alınmıştı. Siri, onu izleyen yıl iPhone 4s ile birlikte tanıtılmıştı. O zamanlar şirketin konuşma tanıma ve asistan özellikleri çeşitli eleştirilere maruz kalmıştı. Birkaç yıl süren balayı sürecinin ardından Siri, Amazon’un Alexa ve Google’ın Asistan servislerine karşı rekabette zemin kaybetmeye başlamıştı.

Kittlaus ve Cheyer yıllar önce Apple’dan ayrılmış ve Viv Labs adında, başka bir dijital asistan girişimine imza atmışlardı. Bu şirket de 2016 yılında Samsung tarafından satın alındı ve Güney Koreli şirketin Bixby işleviyle ilgili çalışmaların şekillenmesine yardımcı oldu. O arada Gruber da Siri’nin Gelişmiş Geliştirme Grubu’nun başına getirilmişti.

The Information’a göre, Gruber Apple’dan fotoğrafçılık ve okyanus koruması ile ilgili kişisel çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla ayrılıyor. Aynı haberde Apple’ın aramadan sorumlu şefi Vipul Ved Prakash’ın da ayrılacağı belirtiliyor. O da şirkete 2013 yılında, Topsy adlı şirketinin satın alınmasıyla birlikte katılmıştı. Topsy’nin ürünü Spotlight’a entegre edilerek web ve sosyal medya aramalarında kullanılmıştı.

Apple’ın Siri ekibinin içinden gelen bazı haberler şirketin dijital asistanının, işlerinin, yön eksikliği ve çatışan çıkarlar nedeniyle aksadığını işaret ediyor. Örneğin ekip 2012’den beri, eski bir Amazon yöneticisi ve arama uzmanı olan Bill Stasior tarafından yönetiliyor. The Information ve The Wall Street Journal‘ın haberlerine göre, bu durum sürtüşmeye yol açıyor. Siri arama işlevlerini kullanmasına rağmen, kullanıcıları anlaması temel konuşma ve dil işleme yeteneklerine bağlı.

Apple’ın hem Siri’den hem de şirketin Core ML yazılımından sorumlu olacak Giannandrea’yı işe alma kararı önceliklerin değiştiğine dair bir işaret olarak yorumlanabilir. Giannandrea’nın doğal dil anlama üzerine yoğunlaşan tecrübesi Siri’nin en zayıf yanlarından birini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Siri’nin önümüzdeki yıllarda yükselişe geçip geçmeyeceğini zamanla göreceğiz, ancak görünüşe göre değişiklikler olumlu sonuçlar doğurabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER