Teknoloji

Sir Tim Berners-Lee’nin NFT hâline getirdiği kaynak kodu yaklaşık 5,5 milyon dolara satıldı

sir tim berners-lee nft

Sir Tim Berners-Lee’nin orijinal web tarayıcısına ait kaynak kodunu temsil eden dijital bir öğeyi 5 milyon 434 bin 500 Amerikan doları karşılığında satmasıyla, internet geçmişine bağlı bir NFT’nin en son mega açık artırması tamamlanmış oldu.

Berners-Lee, bu sitenin de üzerinde yayınlandığı dünya çapındaki ağın, yani World Wide Web’in yaratıcısı olarak kabul ediliyor. Söz konusu NFT, bir HTML belgesinin görüntülenmesini ilk kez mümkün kılan 10.000 satırlık kaynak kodunu içeren zaman damgalı imzalı bir arşiv ve buna ek olarak diğer bazı dijital nesneleri içeriyor.

Karşılaştırma yapacak olursak, şimdiye kadar bir NFT için verilmiş en yüksek fiyat, MetaKovan’ın sanatçı Beeple’ın Everydays: the First 5000 Days adlı eserinin dijital versiyonunun sahibi olmak için ödediği 69 milyon dolar oldu. Jack Dorsey’in Twitter’daki ilk tweet’ini temsil eden dijital koleksiyonu ise 3 milyon doların biraz altında bir fiyattan alıcı bulmuştu.

Açık artırma duyurulduktan sonra, NFT’ler üzerindeki genel rahatsızlık, çevresel kaygılar veya diğer başka nedenlerle bu plana bir miktar tepki gelmişti. Berners-Lee ve eşi, gelirleri destekledikleri çeşitli projelerde yararlanmak için kullanacaklarını söylüyorlar. The Guardian ile yaptığı bir röportajda Berners-Lee, “Bu, web’in değerleriyle tamamen uyumludur… Kaynak kodunun ne olacağına dair kendi yazdığım bir Python programıyla yaptığım bir resmi, sanki duvara asılmış ve benim tarafımdan imzalanmış gibi görünecek şekilde satıyorum” demişti.

Sothebys’in NFT’si ile birlikte listelenen bir durum raporuna göre, bu özel öğenin veri güvenliği “çok yüksek” seviyede bulunuyor. Sunucuların çökmesi veya bağlantı çürümesi nedeniyle milyonlarca dolarlık satın almalarını kaybetme konusunda endişelenen NFT sahipleri için kullandıkları platform, depolama için hem Arweave hem de InterPlanetary, yani Gezegenler Arası Dosya Sistemini (IPFS) içerdiğini söylüyor.

Bazılarının da belirttiği gibi, geriye kalan tek sorun tahsilatın kendisi olabilir. Arşivlenmiş kod bozulmamış olsa da satın alma işlemine dahil edilen video, köşeli parantezleri yanlış gösteriyor. Bu, 90’ların başından kalma web tarayıcısını derlemeyi engellemez, ancak bu kadar yüksek fiyatlı bir ürün üzerinde böyle bir kusurun bulunması güzel olmuyor. Bu arada, milyoner olmayanlar NFT’si satılan internet tarayıcısının sunduğu deneyimi burada ücretsiz olarak yaşayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER