Teknoloji

SpaceX Transporter-2 göreviyle 88 uyduyu birden uzaya taşıdı

spacex transporter-2

SpaceX’in çarşamba günü Florida’dan gerçekleştirdiği ikinci şirket içi “gemi-paylaşımı” görevinde düzinelerce uydu uzaya fırlatıldı. Böylelikle bu yıl Elon Musk’ın uzay şirketi tarafından taşınan toplam yörünge nesnesi sayısı yaklaşık 900’e ulaştı. Yeniden kullanılmış bir Falcon 9 roketi, “Transporter-2” olarak adlandırılan için toplam 88 uyduyu fırlattı. Bunların arasında yeni bir Pentagon ajansı için ilk beş uydu ve çeşitli şirketler, ülkeler ve okullar için düzinelercesi daha bulunuyordu.

SpaceX’in Falcon 9 roketi, Cape Canaveral Florida’dan yerel saatle 15.31’de (TSİ 22.31) fırlatıldı. Bu, şirketin 2021’deki yirminci fırlatma görevi olurken ve roketin de ilk aşama güçlendiricisi için sekizinci uçuşu yapıldı. Bu roket, geçen aralık ayından beri roket inişleri için kullanılmayan bir beton zemin olan olan SpaceX İniş Bölgesi 1’e fırlatıldıktan yaklaşık 10 dakika sonra yeniden iniş yaptı. Genel olarak Falcon 9 roketler denizde seyreden drone gemilerine indiriliyor.

Bu arada, 88 uyduluk roket servisi, Falcon 9’un ikinci aşama iticisi tarafından güneşle uyumlu, kutuptan kutba Dünya yörüngesine doğru taşındı. SpaceX tarafından organize edilen diğer uyduların yanı sıra, roketlerdeki küçük uydular için yer ayırtan bir şirket olan Spaceflight tarafından inşa edilen otuz altı küçük uydu yeni bir yük adaptörüne monte edildi.

spacex transporter-2

Bu, SpaceX’in 1 milyon dolarlık bir başlangıç fiyatıyla uzaya küçük uydu taşımalarını gerçekleştiren ve maliyeti düşüren SmallSat Rideshare Programı için iki numaralı görev oldu. Uzay endüstrisindeki daha ucuz fırlatma hizmetleri, uzun süredir daha büyük görevleri kollamak zorunda kalan, küçük boyutlardaki uydular için bir pazarı yeniden canlandırdı. SpaceX’in araç paylaşım programı, şirketlerin iletişimden Dünya gözlemine kadar çeşitli hizmetler sunabileceği, büyüyen küçük uydu pazarından yararlanıyor.

Örneğin, Pentagon’un Uzay Geliştirme Ajansı’nın (SDA) Transporter-2’de, uzayda birbirleri arasındaki lazer iletişimi test edecek ve aynı zamanda (yer istasyonları devreden çıkararak zaman kazanmayı amaçlayan) uzayda veri işlemeyi test etmek amacıyla geliştirilmiş ayrı bir deney için tasarlanmış beş uydusu bulunuyordu. Bu iki test, ajansın nihayetinde gemiler ve silah sistemleri ile her zamankinden daha hızlı iletişim kurma hedefini destekliyor. SDA’nın önümüzdeki birkaç yıl içinde faaliyete geçirilmesi planlanan iki uydu ağı dilimi var.

Gemide taşınan diğer nesneler arasında, jeo-uzamsal analitik firması HawkEye 360’ın radyo frekansı verilerini toplayacak bir uydu kümesi ve ticari ve devlet müşterileri için “deniz radyo frekansı iletimlerini tespit edecek ve konumlandıracak” uyduları bulunan radyo frekansı keşif firması Kleos’tan başka bir küme vardı. Hükümetlere uzaydan optik ve uzaktan algılama hizmetleri sunan bir uydu firması olan Tyvak’a ait olan iki nano uydu da gemide yer aldı. Ancak şirket uyduların hangi kuruluş için kullanılacağını söylemeyi reddetti.

Transporter-2 görevi, SpaceX tarafından ocak ayının sonundan bu yana fırlatılan toplam uydu sayısını yaklaşık 900’e yükseltti. Bu, 2020’den önceki herhangi bir yılda tüm dünyanın fırlattığının neredeyse iki katına denk geliyor. 2021’de SpaceX tarafından fırlatılan uyduların arasında, bu hafta başında faaliyete geçen Türksat 5A da yer alıyor. Yine de, SpaceX’in fırlattığı uyduların büyük çoğunluğunu SpaceX’in bu yıl içinde kapsamını genişletmeyi planladığı Starlink internet ağına ait uydular oluşturuyor.

Aslında SpaceX, Transporter-2’yi ilk olarak salı günü fırlatmayı denedi, ancak geri sayım kalkıştan 11 saniye önce durduruldu. Özel bir helikopterin görev nedeniyle Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından kapatılan hava sahasına girmesi nedeniyle fırlatma çarşamba gününe ertelenmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER